Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]

rina · 2325611

rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #6660 : 03 September 2010, 23:41:24
Fajn debata, se mi zdi kar produktivna. :)

Jz bi nekaj dodala o razstavah in sodnikih:
Sodniki so si zelo različni med sabo. Imajo zelo različna načela, npr: 1. "Prvo mesto si zasluži pes, ki ima najboljše gibanj, ne glede na spol in starost", 2. "Prvo mesto si zasluži odrasel, dokočno razvit pes (po možnosti impozanten samec)", 3. "Prvo mesto si zasluži pes, ki ima najboljšo anatomsko zgradbo in/ali glavo, ne glede na spol"., 4. "Prvo mesto si zasluži pes, ki je najboljši predstavnik trenutne najpogostejše pasemske linije." 5. "Prvo mesto si zasluži pes, ki je v ringu najbolje predstavljen", 6. Prvo mesto si zasluži pes iz kakšne druge točke, vendar le, če je v trenutku ocenjevanja urejen, počesan in sfriziran v nulo.", 7. "Prvo mesto si zasluži pes, ki je najbolj oddalakan".....
Tko da teli sodniki so res loterija. Lahko imaš dobrega psa, pa bo sodnik tudi to opazil in napisal v ocenjevalni list, ampak prvega mesta oz naziva pa ne bo, ker pes ni bil dobro predstavljen (beri: hendler sodniku ni bil všeč), ali ker pes ni bil primerno urejen (nekateri pravijo, da pač razstava je LEPOTNO tekmovanje, zato je treba psa kar se da uredit in da se nikakor ne spodobi v ring pripeljat le na hitro skrtačenega psa), ali ker je pač mlad, ali ker je psica in ima v konkurenci močnejše in bolj oddlakane samce, ali ker je pes v fazi menjavanja dlake oz. je poletje in je pes pač odvrgel zimsko dlako...
Lahko pa imaš slabega psa, pa uspeš napake skriti s pomočjo prefinjenega handlerja, frizuro, "nabildano" postavo, dekoltejem  :P, ali pač s čim drugim in tako uspešno premagaš boljšega psa.

Zakaj pa pride do tega, da se sodniki odločajo na podlagi takšnih načel? Po mojem mnenju zato, ker večinoma vsi psi ustezajo standardu. So manjše napake, in vsak pes ima kakšno. Ampak v skupnem seštevku redko katerega psa ne bi mogel proglasiti za pasmo, pod katero je prijavljen na razstavi. :) In ker so vsi približno pravilni; enim fali ta malenkost, drugim ta, sodnik pa se mora vseeno v parih minutah odločit, zato pa so si naredili nekakšna takšna načela, katerim psom bodo dajali prednost. To seveda ne velja za vse sodnike, ampak ko si zapisnikar na razstavi, se pa pri nekaterih takoj opazi, kakšen je njihov moto.


Zdej pa še moj prispevek o DNK testih - dejmo najprej malo ponovit kakšne sploh so te očesne bolezni:
Kolikor sem infornirana (če sem kakšen podatek narobe napisala, naj me kdo popravi) o teh dveh boleznih: CEA DNA normal in carrier itak nimata problemov, pri CEA DNA affected pa lahko pri mladiču pir pregledu z lučko veterinar ugotovi znake bolezni, ki potrdijo, da je pes CEA res affected. Ampak večina teh psov, normalno odraste in normalno vidijo (no, vsaj za normalno življenje psa spremljevalca - če imajo lahko slučajno kakšne probleme v posebnih svetlobnih pogojih (zjutraj/zvečer/megla ali kaj podobnega), ne vem). In to je ubistvu status "go normal".
Če pa veterinarji z lučko ničesar ne opazijo, pa to pomeni, da so veterinarji to v resnici spregledali iz različnih razlogov, pes pa naj bi v resnici imel vseeno status "go normal". V tistih redkih primerih, ko ima pa pes dejansko težave z vidom zaradi CEA, se pa to tudi pokaže že pri mladiču, bolezen se razvija nekaj mesecv in potem ne napreduje več, stanje pa ostane enako do konca življenja. Zdravila ni. Če pa odrasel pes nima problema z vidom, potem zaradi CEA ne bo oslepel (še vedno pa seveda obstaja možnost drugih očesnih bolezni).
Pri PRA, je pa situacija bolj zafrknjena. DNA affected mladič večinoma nima nobenih problemov in tudi z lučko ni mogoče ničesar opaziti. Problemi se začnejo pojavljati kasneje v življenju psa (mislm da je najpogosteje pri 3 - 4 letih (ampak to res ne vem kje sem pobrala, tko da mogoče se motim), pa tudi pri 12 letih, lahko pa tudi nikoli), ko ima pes lahko že veliko potomcev. Zdravila ni. Diagnosticira se z lučko, lahko pa se opazi že preden ima pes dejansko probleme z vidom. Zato se priporoča in je tudi smiseln pregled z lučko pred vsakim parjenjem ali pa redno enkrat letno.

Torej, če potegnem črto, se mi zdijo DNA testi za PRA veliko bolj smiselni kot za CEA. CEA se (vsaj pri škotskih ovčarjih, pri drugih pasmah ne vem) ponavadi ne izraža tako, da bi psom škodovala in če je pasma preživela do današnjih laboratorijskih testov, potem je CEA affected morda res normalno stanje za to pasmo?
Za PRA pa res ne vem, koliko se bolezen res izraža, ampak pri CEA to vidiš pri mladiču in ga izločiš iz vzreje, pri PRA pa kot sem že rekla, preden se kaj pokaže imajo lahko plemenjaki po 100 mladičev...

Sana, torej se nimaš nič za bat, da bo Foxy oslepela zaradi CEA in kar se tiče tega "CEA statusa" tvoje Foxy in celotnega legla, je očitno enako praktično vsem slovenskim škotom.


Prav kmalu še ne, ker še vedno iščem vzreditelje, ki DNK testirajo svoje pse in tekmujejo v pasjih športih. Ena vzrediteljica sicer ima resnično dober odnos do psov, dela z njimi, pri vseh pseh opravi test karakterja, tudi razstavljat, ampak klinc ko pa DNK testov še ne dela.

Pa se nimam za mati terezo, ampak mi je absurdno prodajat mladiče za 1000€ to je občutno preveč.
Čara, vidim da imaš zelo stroge kriterije, pa me nekaj zanima: a ti želiš da vzreditelj dela DNK teste iz principa, ker pač želiš naprednega vzreditelja, ampak bi vzela tudi CEA affected mladiča, ali pač zato, ker verjameš, da boš zaradi teh testov bolj prepričana, da bo tvoj pes zdrav?

Los je car!


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #6661 : 03 September 2010, 23:55:18
Aja še tole.
Mislim, da se tega vsi premalo zavedamo, da parjenje v sorodstvu daljnoročno ni dobro. Če bi zdaj kar naenkrat uporabljali samo še cea carrier in clear bi šla pasma še hitreje v maloro... Kar sem zasledila iz literature pa tudi iz predavanj na faksu, so možne posledice parjenja v majhnem gene poolu povečana nagnjenost k raku (predvsem za levkemijo), slabši imunski sistemi, več alergij, krajša življenska doba, MANJŠA PLODNOST... Zadnje sem napisala z velikimi črkami zato, ker to verjetno lahko ogrozi tudi razne šteparje, ki samo producirajo čimveč mladičev za prodajo, ne pa samo odgoovrnih vzrediteljev, ki se 2 leti trudijo z izbiro plemenjaka, potem je pa psica 3x zapored prazna. Na, pa je šlo dobro leglo... :-\

No in brezglavo izkoreninjanje CEA iz pasme škotski ovčar, bi verjetno lahko povzročilo še več škode kot koristi. Že tako so pasemski psi podvrženi majhnemu gene poolu, da pa bi iz tega izbrali samo še tistih nekaj %, ki imajo genetsko zdrave oči... In prav bojim se, da bo tale CEA postala prava modna muha. Čez nekaj let bodo oglasi " collie puppy, CEA DNA clear", ker bo po tem pač veliko povpraševanja, ker bodo vsi hoteli biti odgovorni in oh in sploh, v resnici bodo pa taki psi še nevemkolikokrat bolj v sorodu med sabo. In kdor bo imel cea clear psico, jo bo paril s clear samcem, ker se bodo taki mladiči pač veliko bolj prodajali, vzreditelj bo pa poleg teg izpadel še ultra odgovoren.
Kakšna pa bo ta morebitna bodoča linija cea clear psov na videz in po karakterju, lahko pa spet samo ugibamo...

Toliko, malo za razmislek ;)

Los je car!



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #6663 : 04 September 2010, 08:10:41
Rina... ti si Mahatma Gandhi naše pasme  ;D GG


Kirsikka

  • *
    • Prispevkov: 130
    • Točke: 0
  • Viivi & Roni
Odgovori #6664 : 04 September 2010, 10:07:16
Rina, saj noben ne govori, da se morajo spremembe zgoditi čez noč. Poleg tega je v Evropi izjemno malo CEA clear škotov in dvomim, da bodo sedaj šli vsi parit k tistim parim… Če pogledaš realno, je zelo malo vzrediteljev (naše pasme), ki je pripravljenih narediti veliko kilometrov ter plačati visoko vsoto za skok… potem ne bi imeli več zaslužka ;) Tako, da se verjetno tega ne gre bati. Po moje je to samo potuha vzrediteljem, ki se do sedaj za DNK teste niso zmenili. Če pač pariš tja v tri dni samo zaradi zaslužkov, osebnih ambicij,… brez da bi se posvetil zdravju psov, gre vzreja pasme zagotovo v napačno smer. Na srečo se najdejo tudi izjeme :)

In martina ima kar prav... pa tudi pri aussiejih ni vse ok, to itak vsi vemo, ni pa še zdaleč tako kritično, sploh kar se karakterja tiče.
In tako vzrejo kot ima ona, kapo dol, če se malo poglobite potem lahko ugotovite zakaj. Ko bo kdo v Sloveniji vzrejal škote na takem nivoju kot ona avstralce bo pa že veliko narejenega. Resnični upam, da nekoč...

Po moje ima sana kar prav, ko pravi, da bi si morali vzreditelji vzeti martino.o za zgled…



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6665 : 04 September 2010, 10:20:35
Fajn debata, se mi zdi kar produktivna. :)

......

Čara, vidim da imaš zelo stroge kriterije, pa me nekaj zanima: a ti želiš da vzreditelj dela DNK teste iz principa, ker pač želiš naprednega vzreditelja, ampak bi vzela tudi CEA affected mladiča, ali pač zato, ker verjameš, da boš zaradi teh testov bolj prepričana, da bo tvoj pes zdrav?

Rina fajn prispevek, tebe je fajn brat.
Za DNK teste navijam zato, ker želim zdravega psa-ne ker bi to bil recimo modni trend. Po drugi strani tudi zato, ker bi rada naredila nekaj v dobro pasmi, se prav nabavila zdravega, korektnega in karakterno stabilnega, živahnega psa, z veliko željo po sodelovanju s človekom in če bi se razvil v tipičnega predstavnika, bi se podala v vzrejo.

Pri nekaterih stvarih imam visoke kriterije in ne maram nekaj na pol, ali nekaj po minimalnih standardih.

Saj če sem realna-bom verjetno pri nekaterih rečeh morala popustiti in pač sama nadknadno DNK testirat za CEA.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #6666 : 04 September 2010, 10:24:59


Rina, saj noben ne govori, da se morajo spremembe zgoditi čez noč. Poleg tega je v Evropi izjemno malo CEA clear škotov in dvomim, da bodo sedaj šli vsi parit k tistim parim… Če pogledaš realno, je zelo malo vzrediteljev (naše pasme), ki je pripravljenih narediti veliko kilometrov ter plačati visoko vsoto za skok… potem ne bi imeli več zaslužka ;) Tako, da se verjetno tega ne gre bati. Po moje je to samo potuha vzrediteljem, ki se do sedaj za DNK teste niso zmenili. Če pač pariš tja v tri dni samo zaradi zaslužkov, osebnih ambicij,… brez da bi se posvetil zdravju psov, gre vzreja pasme zagotovo v napačno smer. Na srečo se najdejo tudi izjeme :)

Po moje ima sana kar prav, ko pravi, da bi si morali vzreditelji vzeti martino.o za zgled…


Nekateri smo pripravljeni, ampak če takih samcev enostavno NI za zdaj...bo treba počakat na ali potomce US linij, ki bodo clear ali da mešajo dva carrier in bo prišel ven kakšen clear..Za zdaj jaz vem za točno 5 clear samcev v celotni evropi! 2 sta v Angliji in it tja parit je res zelo težko pa še US linije sta in ne ustrezata našemu standardu, eden je blue merle, skočnina je nenormalno draga in živi daleč, itak pa zame ne pride v poštev (ga imam pa v mislih za tri psičko, če jo bom kdaj imela), ostali so pa še mladiči...kot pravi Rina, zavedat se je treba problema in dolgoročno stremet k rešitvi, ne pa zdaj neko paniko zganjat zaradi cea ki je še najmanj pomemben od vseh bolezni in težav - ki jih, kot pravi alma itak ni veliko ker škot je zdrava pasma! Jaz osebno bi bolj dala poudarek na tem, da se spet vzreja bolj delavne, živahne, hitre škote in moja psarna bo imela prav to za prvo vodilo!

Martino pa glede vzreje seveda vsi občudujemo! Je pa nemogoče primerjat ti dve pasmi med sabo!


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #6667 : 04 September 2010, 10:28:57
No, da ne bi kdo narobe razumel - seveda se strinjam, da je treba vzrejati odgovorno in nikakor nisem proti testom. Sem pa hotela povedat, da se ne sme teh testov preveč poveličevat in da ne smejo postati edino vodilo v vzreji, kot posledica modne muhe "kok sm jz kul k mam clear oz carrier mladiče". Ne govorim samo za Slo, ampak za celo Evropo in mislilm, da je to čisto možno da se zgodi.
In še to sem hotela povedat, da ni prav nič narobe, če ima kdo leglo affected psov. Imam občutek, da bi nekateri radi kar obtoževali vse, ki ne parijo s clear plemenjaki. Ampak treba se je zavedat, de je pri škotskih ovčarjih clear psov res zelo malo (ampak so pa, ne rečem da jih ni! In mislim, da se že čuti, da se njihovo število povečuje) in na hitro pač ne gre! Se strinjam, da je to lahko za kakšnega vzreditelja potuha, da pač pari z bližjim samcem, ampak lahko pa se vzreditelji tudi odgovorno odločijo parit dva cea affected psa, ki ju skrbno izbere, in gleda pač na ostale stvari, ki so prav tako pomembne.
Ubistvu, niso vsi, ki imajo cea clear oz carrier mladiče super vzreditelji in tudi niso vsi ki imajo affected mladiče slabi vzreditelji. :) Tko. Treba je vse ostalo še pogledat. :)

Pa še to - nikakor pa ni seveda narobe, če zdaj, v teh časih najde kakšen posamezen vzreditelj, ki se je odločil, da bo imel samo carrier ali clear mladiče. Za enega vzreditelja je po mojem dovolj takih psov za kvalitetno vzrejo (je pa tudi vprašanje dosegljivosti takih psov - lahko ga je najti na internetu, potem pa ugotoviš da ni na voljo za parjenje tujim psicam, ali je samo za psice, ki so inter šampioni.. jah, vse sorte se lahko ljudje zmislijo). Ampak ni pa prav, da se to pričakuje od vseh!

Los je car!


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #6668 : 04 September 2010, 10:33:29
Rina, super napisano!!  :)

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'



rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #6670 : 04 September 2010, 10:51:22
Rina fajn prispevek, tebe je fajn brat.
Za DNK teste navijam zato, ker želim zdravega psa-ne ker bi to bil recimo modni trend. Po drugi strani tudi zato, ker bi rada naredila nekaj v dobro pasmi, se prav nabavila zdravega, korektnega in karakterno stabilnega, živahnega psa, z veliko željo po sodelovanju s človekom in če bi se razvil v tipičnega predstavnika, bi se podala v vzrejo.

Pri nekaterih stvarih imam visoke kriterije in ne maram nekaj na pol, ali nekaj po minimalnih standardih.

Saj če sem realna-bom verjetno pri nekaterih rečeh morala popustiti in pač sama nadknadno DNK testirat za CEA.

Aha. No jaz ti prporočam, da se glede CEA ne sekiraš in vzameš netestiranega (ki je itak po vsej verjetnosti affected) oz. testirano affected psa, ki v ostalih pogledih zadošča tvojim kriterijem. Itak ti zagotovit ne more nihče, da boš dobila zdravega psa... lahko od 10 generacij nazaj potegne npr. epilepsijo (če je to res dedno). Tega tudi najodgovornejši vzreditelj ne more predvidet. Ali pa karkoli drugega. V življenju pač nič ni popolno in tveganja je pač treba sprejet. In mislim, da je rizik, za nastanek problemov zaradi cea res zelo majhen. Ampak ja, če je pa pes carrier ali clear, pa rizika seveda ni. Čeprav, tudi tu je rizik - in sicer, napake pri DNA testiranju - lahko se hitro zgodi, da v laboratoriju zamešao epruvete, ali pa pozabijo kakšen reagent itd... Sicer se naj ne bi dogajalo to masovno, je pa seveda možno.
Kot sem že rekla, če te skrbi, je očitno res bolj smiselno dobit PRA celar/carrier psa, ampak s tem boš imela še več dela...

Rina... ti si Mahatma Gandhi naše pasme  ;D GG
Hehe, pretiravat pa tudi ni treba  ;)

Los je car!


Kirsikka

  • *
    • Prispevkov: 130
    • Točke: 0
  • Viivi & Roni
Odgovori #6671 : 04 September 2010, 11:16:26
Ubistvu, niso vsi, ki imajo cea clear oz carrier mladiče super vzreditelji in tudi niso vsi ki imajo affected mladiče slabi vzreditelji. :) Tko. Treba je vse ostalo še pogledat. :)
Se strinjam s tabo ;)

Vsak vzreditelj pa bi se moral zavedati, da ima opravka z živimi bitji in bi se moral vzreje lotiti odgovorno! Resnično pa upam, pa da je rizik za nastanek problemov zaradi cea zelo majhenm, ker bolj kot berem, bolj sem zaskrbljena  :-\.

Še nekaj me zanima, in sicer kako je pri škotih s kolki? Glede na vaše izkušnje, ali res drži, da pri tej pasmi to naj ne bi predstavljalo problemov? Jaz sem do sedaj namreč zasledila le škote s HD: A.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #6672 : 04 September 2010, 11:35:17
DNA teste je treba jemati kot dobro orodje, ne pa kot absolutno merilo. Namreč..vsako, tudi najpreprostejše živo bitje je več kot samo seštevek posameznih genov. In če imaš CAE affected pse, ki nikoli ne vem koliko generacij ne pokažejo znakov bolezni, potem bi rekla, da so v redu...imajo pač nek mehanizem, ki "popravi" defekten gen. Torej: z DNA testi si lahko pomagamo, da postopno pridelamo več clear psov, ne pa da bi zaradi tega testa izločali sicer zdrave pse iz vzreje. ker ko bo genetski test na voljo za vsak drek (razen za res hude zadeve, tam testov ni in jih ne bo) bomo na ta način, da se bo zdrave affected pse ali carrierje izločalo iz vzreje, njihove vzreditelje pa javno ožigosalo se lahko od večine pasem kar poslovili. In tisto, kar bo mogoče ostalo po vseh testiranjih nazadnje sploh ne bo bolj zdravo.

Momogrede: če dobim za paritev samca starega čez 10 let v polni kondiciji, zdravega in brez artroz brez kakršnega koli zdravstvenega testa, mu dam prednost pred mladim testiranim za tistih možnijh par stvari.


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #6673 : 04 September 2010, 11:55:42
Se strinjam s tabo ;)

Vsak vzreditelj pa bi se moral zavedati, da ima opravka z živimi bitji in bi se moral vzreje lotiti odgovorno! Resnično pa upam, pa da je rizik za nastanek problemov zaradi cea zelo majhenm, ker bolj kot berem, bolj sem zaskrbljena  :-\.

Še nekaj me zanima, in sicer kako je pri škotih s kolki? Glede na vaše izkušnje, ali res drži, da pri tej pasmi to naj ne bi predstavljalo problemov? Jaz sem do sedaj namreč zasledila le škote s HD: A.

Ja, Kirsikka, rizik pri CEA je res minimalen, tako da se ne obremenjevat s tem. Bolj je problem PRA zato sem res vesela, da sta Sky in Viivi gensko PRA normal. Malo zoprno je, da se da testirat samo v USA, ampak bi bilo vseeno dobro, da bi se več ljudi za to odločalo. Cea pa imajo šanso bit carrier bolj stare nemške linije oz potomci US linij, kakor ugotavljamo...90% škotov pa je affected, tako da res nikakor ne bi bilo možno vseh teh psov izločit iz vzreje, ker bi potem pasma propadla oz bi imeli samo še Ameriške škote (ki imajo pa veliko več problemov s PRA kot evropski škoti!)

Glede kolkov pa naj ne bi imeli na splošno problemov, ko sem šla jaz slikat se je pediater čudil, ker je rekel da ta pasma pa res nima problemov. Ampak sem raje naredila da sem lahko mirna tudi glede agilityja. Večina škotov ima kolke a ali b, zelo težko boš našla takega, ki ima dispalzijo.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6674 : 04 September 2010, 12:35:05
Pomojem je na vsake toliko generacij pri posameznikih vseeno dobro preveriti-ampak to po zaključeni rasti, ko je vse lepo defenirano-izkušeni pravijo da pri 24 mesecih se najbolj optimalno vidi kako je stanje kolkov.

Sicer če se pes normalno giba, naj ne bi blo problemov. Ne bom trdila. Moram se ob priliki pogovorit z enim otropedom kako je glede tega in znakov dispilazije.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #6675 : 04 September 2010, 12:41:38

Glede kolkov pa naj ne bi imeli na splošno problemov, ko sem šla jaz slikat se je pediater čudil, ker je rekel da ta pasma pa res nima problemov. Ampak sem raje naredila da sem lahko mirna tudi glede agilityja. Večina škotov ima kolke a ali b, zelo težko boš našla takega, ki ima dispalzijo.


ortoped ne pediater;)


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #6676 : 04 September 2010, 13:12:50
PRA je res grozna zadeva, psi pri 2,3 letih lahko postanejo čist slepi...vem primere v drugi pasmi kadar so pokupili veliko ameriških, lepih psov, parili z njimi niso vedeli, da tam sploh ne dajo nič na PRA in tako dobili sicer lepe pse, vendar vsak drug ali tretji je bil pri 3 letih čisto slep. To je res piz...
PRA se pojavlja v zelo majhnem %, zato me je tudi zanimalo dejansko iz prakse...a je kdo imel psa, ki je oslepel v starih letih (že to je zelo majhen %) in a je kdo imel psa, ki je mlad?...namreč bi potem lahko sklepali, da je bil vzrok PRA.
Grdo rečeno dobro tega je to, da če oslepi ali ima probleme mlad pes se to vsekakor izve...ni šans, da se ne bi!!...ljudje govorijo, kritizirajo in tudi dobronamerno odsvetujejo od kakšni samcev, linij.
Najmlajša starost, ko je pes oslepel in jaz vem za to je 8 let, ta pes je bil nerodovniški, tribarven in iz slo. Dobila sem povpraševanje za mladiča od njih, torej vem iz prve roke. Ali pri osmih se je začelo, nisem 100% sigurna, kako so napisali.
PRA se bo po mojem bolj testiralo, ko bo možnost tudi v Evropi.

To kar omenjaš Blue Pearl je pri smoothih že realnost...vzreditelji testirajo DNA že cela legla...moram rečt, da je prinas stanje veliko boljše in to vedo (nasploh, če ima en stareš DNA test), zato ne pričakujejo slabega rezultata...testirajo pa dejansko zato, da to dejstvo lahko marketinško izkoristijo! Kar je zame naja, ker če nekdo ve rezultat staršev ali enga in ta ni affected ali carrier lahko kar natančno predvideva kaj bodo mladiči. Samo zato, da se potem pohvalijo, sami sebe na nek podest dvignejo kako so odgovorni ker oni že to delajo za celo leglo...hja, anatomsko pa imajo zadnje s...še samo malo in bo vsak hobby lastnik vprašal, če je mladič DNA testiran...in to bodo samo ti krivi, bedarije folku govorit, saj vedo točno da z drugim ne morejo konkurirat...
torej nekdo, ki točno ve, da bo dobil kar vredu rezultat bo že samo zaradi tega delal teste- saj bo to izkorišča za marketing...no, bom malo grda...avstralci recimo...nimajo velikih težav in meni so osebno priznali, da delajo tudi zaradi tega...če k njim zaide oseba, ki se odloča med kero drugo pasmo, recimo na britance potem lahko dodajo jaaa, škoti so pa vsi affected, vzamite raje "zdravega" ...brez tega, da jim realno povedo kaj sploh affected pomeni v praksi.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #6677 : 04 September 2010, 13:35:08
Tule pri nas v bloku je en 5letni tricolor iz Andromine vzreje, ima CEA-ampak ni popolnoma slep, vidi, se normalno giba. Dejansko je večji problem PRA.

Nisem apriori za izločat vse, ki so affectet, ampak je treba to delat z glavo, sicer bi se genski bazen kreeeeepko zmanjšal. Je pa treba delati na tem, da bo vedno več clear ali carrier psov in čim manj psov, ki v mladih (tudi 8 je mlado!) oslepijo in da bo pasma zdrava, stabilnega karakterja in tipičnega izgleda. Tudi pri slavni glavi oz. stopu bo potrebno več pazljivosti, ker so nekateri psi že skoraj špici in ne škoti. In taka glava ni več elegantna, niti lepa, tudi ne ljubka.

Bila bi zelo dobrodošla odprta baza-kjer bi bili popisani vsi (ali vsaj čim več) in njihovi zdravstveni rezultati, ter tudi če v letih oslepijo, zbolijo zaradi genetske bolezni ter javno opozoriti na takega psa

Pa seveda čim več škotov predstavljat tudi v kaki športni disciplini, ker je dosti ljudi mnenja, da so škoti samo še za na kavč in razstave in se zato zanje ne odločajo v taki meri. In morajo zdaj lastniki in vzreditelji začeti dokazovati, da je lahko tudi škot dober reševalec, agilitaš, dober v poslušnosti, RO.  :)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Kirsikka

  • *
    • Prispevkov: 130
    • Točke: 0
  • Viivi & Roni
Odgovori #6678 : 04 September 2010, 14:04:45
Mene dejstvo, da 5 letni pes slabo vidi, prav nič ne pomiri :'( Vem, da je večji problem PRA in hvala bogu je to pri Viivi ok.

Mah, sej je boljše, da ne razmišljam :-\… jaz sem vzela škota v prepričanju, da gre za zdravo pasmo, zato si samo želim, da Viivi ne bo nikoli trpela…



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #6679 : 04 September 2010, 21:14:27
PRA se bo po mojem bolj testiralo, ko bo možnost tudi v Evropi.

Tega ne razumem. To se že leta da tudi v Slo.


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #6680 : 04 September 2010, 21:34:18
Tega ne razumem. To se že leta da tudi v Slo.
Na osnovi DNA sem mislila, drugo mene sploh ne zanima preveč...
wow, zdaj ravno vidim...imajo že pri Genomii :o http://www.genomia.cz/en/vysetreni/rcd-/
prejšnjič, ko sem se zanimala so rekli, da verjetno še en čas tega ne bodo mogli ponujat ...zdaj pa je, super ni treba pošiljat v Ameriko


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #6681 : 04 September 2010, 22:11:04
Aha, hvala za odgovor, Alma  :)


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #6682 : 06 September 2010, 09:39:04
Levči & Kalči  :-*


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #6683 : 06 September 2010, 10:38:09
btw. glede  http://www.genomia.cz/en/vysetreni/rcd-/ 
bi se lahko enkrat zmenili in poslali 10 ali 20 (mogoče še več popusta?) prob...
samo ne v kratkem - jaz sem čist brez keša zaradi evropske  :-\

kala, runo, bella .... zelo udobno izgleda  ;)


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #6684 : 06 September 2010, 10:49:57
Hvala vsem, ki cenite mojo vzrejo.
 Res je, da vsak vzreditelj pozna svojo pasmo, jaz škotov ne poznam ampak bolezni oči ne bi smele biti zanemarljiv majhen problem, kjerkoli se že pojavljajo.
Seveda pa je treba upoštevati ali gre za dominanten prenos ali recesiven, kar je bistvena razlika.
 
Pa še nekaj je gotovo - domnevam, da gre pri škotih pri CEA za recesiven prenos- torej je teoretično OK, če se pari carrier to clear. V tem primeru seveda dobite določeno število mladičev, ki so clear ( tudi pri carrier to carrier, je tako, le da je tu večja verjetnost dobiti obolelega mladiča, ki se ga pa "odkrije" pri kliničnem testu pri 7 tednih) - lahko se jih DNA  testira že od 5 tedna dalje in clear mladiči so potencilani plemenjaki ali plemenke. Tako se sčasoma, v ne prav dolgem času lahko dobi clear osebke z vsemi ostalimi zaželenimi lastnostmi - po korakih. Ampak tega se je treba lotiti s ciljem.
Nekatere bolezni se pojavijo v kasnejši starosti, ko se psov niti ne pregleduje( več ) in če ne gre za slepoto, se to skoraj ne opazi. Ponavadi imajo eno kopijo mutacije - ker pri dveh gre pa za juvenilni izbruh bolezni in večji problem ter posledično slepoto. Zato velja zmotno prepričanje, da problemani - v bistvu je, samo manj se ga opazi.

N. pr. MDR1 je zame prav na koncu lestvice pri izločanju Se pač obnašaš do vseh osebkov, kot da so mutanti, tako, kot je bilo to preden je bil test na voljo.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #6685 : 06 September 2010, 10:51:39
vidim da je debata glede genomi.je.... mi smo se zanimali pri Optigenu, edinemu labu ki je uradno pristojen za izvajanje testiranja za prcd PRA za kitajske gole pse (pa verjetno tudi za še kar nekaj drugih testov). Ko smo jim omenili da en češki lab ponuja ta test in ali so jih oni kakor koli pooblastili za izvajanje tega oz od kod njim sploh postopek za izvajanje tega (optigen je namreč za razvoj testa testiral veliko število vzorce te pasme...) V glavnem Genomija nima pobenega certifikata, pooblastila da lahko izvajajo te teste , niti je napisano na podlagi kakšnih raziskav izvajajo to... skratka moje zaupanje v njih je enako nula in bom raje poslala v Optigen testirati - kjer so dejansko oni vložili finance in energijo v razvoj testa in je zadeva dejansko verodostojna in sledljiva. To z češkim labom je pa enaka mučka kot z enim madžarskim labom, ki ponuja svega i svašta, ko pa vprašaš kako oz preko koga delajo pa niti glasu od njih... no toliko v razmislek vsem, se pa seveda priporočam za več info o Genomiji če jo kdo ima.


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #6686 : 06 September 2010, 10:56:20
Ste se pozanimale pri Laboklinu?
Za mojo pasmo Nemci dosti pri njih testirajo, ampak ne vem, če imajo certifikat.
Jaz uporabljam Optigen v ZDA in AHT v Angliji. Za različne reči, različne laboratorije.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #6687 : 06 September 2010, 11:22:43
Laboklin je isto kot Optigen oz oni samo extrahirajo dna in pošljejo v Optigen - vsaj za test za Kitajčke. Sicer pa tudi mi smo PLL testirali pri AHT - ta test sta simultano razviajla tako AHT kot Optigen tako da oba laba v bistvu sodeluejta in je praktično vseeno kam pošlješ.

Kar se pa vseh ostalih labov tiče pa kolikor jaz vem delajo bolj manj na črno. no vsaj te teste ki pridejo v poštev za nas.


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #6688 : 06 September 2010, 11:52:32
Ja, Laboklin ali Optigen je več ali manj isto...vsaj glede zanesljivosti, saj jaz tudi tako vem, da se vzorci pošljejo k Optigenu.
Ne vem, mene osebno ne skbri to toliko če je uradno ali  neuradno...saj v bistvu jaz uradnega potrdila niti ne rabim, samo da je zanesljiv rezultat.
Jaz sem dala 3 pse pri Genomii testirat na CEA in sem vsakič bila zadovoljna, ni se mi zdelo, da kaj ni ok. Rezultat je bil realističen, če lahko to tako posplošim.

No, glede MDR1 ...naja, poleg naših "pametnih" vetov se moramo temu več posvetit...meni se zadnje čase zdi celo bolj pomembno kot recimo CEA ...no, ok mogoče zato ker smoothi z tem ravno nimajo problemov...
če pomislim, da mi je prejšnjič vet predpisal Loperamid! in sem mu rekla, da jaz tega ne bom dala svojemu psu, pa me je na debelo gledal...enako reglan...
mislim, da ni veca z temi našimi veti in moramo sami poskrbet zato, da vemo določene stvari, da lastniki naših psov vedo in to kontrolirajo ter poskušat tudi
glede paritev na to polagat pozornost...
prej niti ne vem kako ampak kaj takega, da bi mi keri hotel predpisat zdravilo, ki je na seznamu nisem imela...zdaj pa kar zaporedoma, tako mladi kakor stari, v Prekmurju, Ljubljani, ...neodvisno kje, ni mi jasno kaj se dogaja? toliko neosveščenosti sem si predstavljala pri nas, bogu za hrbtom ...v npr. Lj na fakulteti pa že ne...

mogoče še kdo ni videl, vedel...

IMPORTANT MDR1 UPDATE: 

New Information about potentially dangerous drugs for Collies and other breeds affected by MDR1

Collie owners will hopefully now know that certain drugs present a particular danger to collies and other similar breeds.  If you know the MDR1 status of your collie, you can manage the risk to your collie - knowledge is everything.  If you have not tested your collie and so do not know his status please make sure you and your vet are aware of the list of drugs (on the SCCGB website) that if administered could be potentially fatal to your collie.  Other drugs are available.  For UK Smooth Collie Club members - don't forget we will reimburse some of the cost of MDR1 (and CEA/PRA) testing.

Although full details are not known, new information has come to light about a fatality in a collie (in France) that was given the drug  Metaclopramide (other names - Reglan, Emeprid).  This  is used as an anti-emetic (i.e. anti sickness drug) for example in cases of gastro enteritis. The MDR1 status of this bitch was unknown but litter mates were affected and carriers (i.e. -/- and +/-).  In all probability, she was also affected or a carrier.

The bitch was also given a sedative before going to the vet as she was not a good traveller.   This sedative - vetranquil (other names - acepromazine),  has a similar action to metaclopramide in decreasing dopamine levels in the brain and probably resulted in an overdose of sedation.  Extreme caution is advised when sedating collies for any procedure as dosage may need to be reduced for both MDR1 carriers and those affected - i.e. -/- and +/-.

Another unrelated fatality was caused by a drug called metronidazole which may have more significant risk as it is used in treatment of bowel and sexually transmitted infections and could be used by breeders worried about falling fertility in their bitches, especially if they have already had failing litters.  One trade name for this is Flagyl.

Finally - to ensure the safety of your collie, if you have not had him tested for MDR1, please err on the side of caution and avoid all drugs known to cause problems in MDR1 affected dogs.

http://www.smoothcollieclub.com/welcome.htm




botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #6689 : 06 September 2010, 12:52:20
Alma...saj v tem je poanta, kako naj zaupam enemu labu ki niti ni razvil testa niti ne ve povedati kako testirajo niti nima absolutno nobenih referenc...potem mi je škoda tudi tistega denarja, četudi imajo recimo samo 2/3 optigen cene... Meni se tudi ne gre za certifikat, mi ne pomeni nič. mi je pa sumljivo da  eni kvazi znanstveniki ponujajo nekaj, za čemer ne morejo stati, vsaj po mojih izkušnjah. pač tako je ker osebnot udi v tem priemru zahtevam več kot samo to da delajo in cena je taka - lab ki je pa dejansko razvil test pa nima pojma o tem da eni čehi to delajo  ??? ??? ??? sumljivo zelo, in če ne dajo razlage potem hvala lepa.