Pritlikavi pinč

Larra · 74383

Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
: 16 Julij 2008, 11:50:56
Če odštejemo dobermana, največjega pinča, je iz družine pinčev pritlikavi pinč najbolj razširjen in priljubljen, od dobermana kot pasme, pa starejši za  200 let. Pritlikavi pinč je pomanjšana podoba srednjega pinča, le brez za pritlikave pasme značilnih izrojenosti (defektov nanizma). Izkopanine dokazujejo, da so pinči stara pasma. Primitivni psi podobnih lobanj so  živeli že v paleolitiku.
 
Pritlikavi pinč - nastopaški pedenj mož, temperamenten in glasen, pa tudi neustrašen, je pasma nemškega izvora (Zwergpinscher). Drugo ime zanj je srnin pinč (Rehpinscher), zaradi česar ga nekateri skrajšano kličejo »srnica«. Vendar v značaju nima le miline srnice. Sicer zelo prijazen do družinskih članov, je mali pes do tujcev oster, je dober čuvaj in se brez pomisleka spušča tudi v prepire z večjimi in neprimerno močnejšimi od sebe. Njegova današnja vloga je družabništvo, ker je zelo primeren za bivanje v stanovanju,  čist in enostaven za vzdrževanje. Odlično se odreže
tudi v agilityju.
 
Prvotno je bil pritlikavi pinč predvsem neustrašen in strasten lovec na podgane. Takrat tudi še ni bilo govora o šnavcerjih, ki so nastali iz prednikov  - »resastih pinčev«. Vrste psov so v Evropi začeli v pasme začeli selekcionirati dokaj pozno, v 19. stoletju.

Razen tega, da so bili izvrstni podganarji, so bili dvoriščni psi nemškega prostora – pinči, tudi odlični čuvaji. Z nadležnim lajanjem so opozarjali na vsakega tujca in odganjali vsiljivce, kar najraje počnejo še danes. To je bilo njihovo delo, njihova »služba« in odlika. Lajanje jim je zato ostalo v genih.

S selekcijo je pinč pridobil na elegantni postavi in ustaljeni višini, lastnosti lovca na golazen pa so v njegovem temperamentu ostale, in presrečen je, če kaj upleni, naj bo to miška ali ptič. To pa ne pomeni, da je pinč lovska pasma!
 
O izvoru imena pinč obstaja več razlag. Čeprav pomeni angleška beseda »pinch« uščipniti, kar je tudi ena od lastnosti pinčev, pa je verjetnejše, da njegovo ime izhaja iz nemščine, kajti »picken« pomeni kljuniti.
Avstrijci ime »Pinscher« povezujejo z besedo »pinzger« (obe imeni se izgovarjata enako), kar  pomeni »pes iz Pinzgaua«, kraja v bližini Salzburga.

Sreča pritlikavega pinča je v tem, da se je ljudem izredno prikupil. Z njegovo vzrejo, predvsem v južni Nemčiji, se je ukvarjalo lepo število vzrediteljev, zato je že ob ustanovitvi Kluba za pinče, leta 1895, bilo teh psov veliko, v prvo rodovno knjigo so jih vpisali kar 83. Bili so različnih barv: črni, srnino rumeni, čokoladnorjavi in barve poper sol. Kasneje so se tem barvam pridružile še rdeča in srnino rjava barva.  Še pred tem, pa je na Dunaju vzreditelj Ludwig Beckman vzrejal tudi črno bele (harlekin pinče), ki pa so izumrli.

Stari nemški Klub za pinče je več skrbi kot kratkodlakim pinčem posvečal resastim pinčem (kasnejšim pritlikavim šnavcerjem), kar je precej omajalo zanimanje za pasmo. V Švici je vzreja pritlikavih pinčev več kot trideset let životarila na skrajni meji. Nasprotno, so se nad vzrejo pinčev navduševali Nizozemci in Skandinavci. Seveda so si bili psi v tipu zelo neenotni.

»Pritlikavi pinč mora ostati pritlikav pes, toda uporaben, da lastnika lahko spremlja na sprehodih«, je zapisal stari vzreditelj Walhter. In imel je prav…

Čas med obema vojnama je bil vzreji pinčev naklonjen, pinči pa med družnimi pasmami zavzemajo cenjeno mesto. Še posebej, odkar jim je podobo oblikoval izraelski vzreditelj Hamaayan. 
 
Pasma je kljub konkurenci novih pasem v Evropi številčna, razširila pa se je tudi v Ameriko, kjer v rodovno knjigo vpišejo približno 4000 mladičev letno.

V Angliji ima pasma tekmeca v toy (pritlikavemu) terierju, v majhnem toda izredno čuječem in ostrem terijerjčku, ki so jih gentlemani starih časov nosili v žepih suknjičev in so jih  varoval pred žeparji. STANDARD PASME

pravi, da je pritlikavi pinč pomanjšana različica srednjega pinča, brez značilnih anatomskih napak pritlikavcev (to so: zaobljen čelni del lobanje oziroma jabolčasta glava, vrabčji izraz, prevelike oči, preizrazit stop, čelna guba, prekratke okončine). Nemškemu srednjemu pinču je podoben tudi po značaju, le da je temperamentnejši.

Pritlikavi pinč je kvadratičen, harmonično in proporcionalno grajen pes, ne prelahek in ne pretežak. Za skladen videz psa je odločilno pravilno razmerje med dolžino glave in hrbta: dolžina  hrbta pinča (od vihra do nastavka repa) se ujema z dvakratno dolžino glave.

Prsni koš pinča je prostoren in globok, praviloma sega do komolcev. Temu primerno ima razvito predprsje. V celoti, pinč deluje kompaktno.

(Standard pogosto uporablja termin »primerno razvit«, kar si razlagamo s tem, da pretiravanja v vsaki smeri rušijo skladnost in so pri pinču, ki je majhen pes, nepotrebna in nezaželena.)

Hrbet pinča je čvrst, kratek in rahlo pada.  Nikoli ni predolg niti krapji (kar se narobe razlaga za pinčevski). Dolžina hrbta je enaka višini do vihra, iz tega sledi  »kvadratičnost«.   

Vrat  je primerno dolg telesu, ne predolg in ne prekratek, brez podgrline, in umerjeno mišičast.

Glava, ki pinča odlikuje, je podolgovata (klinasta) glava, močna in plemenita. Liniji čelnega dela glave in nosnega hrbta sta vzporedni. Konvergentni ali divergentni liniji sta hiba.. Čeprav ima dobro razvito žvekalno mišičje, ličnic niso preveč izstopajoče.  Pinč ne sme imeti lisici podobnega, ošiljenega gobca. Njegov smrček je poln in črn pri temnih psih, pri rjavo rdečih pa v odgovarjajočem tonu. 

Vendar morajo biti smrček in ustne  dobro pigmentirane, čim bolj temne, tudi psi rjavih psih.

Zobovje pinča je popolno in škarjasto, močno in belo. Vzreditelji pinčev so na popolnost zobovja zelo pozorni in odsotnost premularja pri pinčih ni opravičljiva. Slab znak je tudi napačen ugriz, običajno je vezan na deformacijo gobca.

Prirezana uhlja pinča spominjta na dobro prirezana uhlja dobermana in poudarjata ostrino videza. Ker pa se uhlji večinoma ne prirezujejo več, je pomembno, da sta uhlja visoko nastavljena, imata obliko V,  lahko pa sta nošena ob glavi ali  pokončno.

Zaželjene so čimtemnejše oči, srednje velikosti, ovalne, nikoli izbuljene. Pogled pinča je vedno živahen, nikoli zdolgočasen. Okroglo ali odprto oko je huda hiba..

Rep pinča je visoko nastavljen in lahko je prirezan (približno pri tretjem členku).  Prirezan je nošen pokončnoneprirezan pa naravno, spuščen.  Zavit rep je nezaželjen.

Noge pinča so narejene za galopiranje. So močnih kosti, mišičaste in dovolj dolge. Prednji nogi sta ravne in stebričaste, komolci priležni.

Zadnji nogi sta dobro okoteni, stegni sta mišičasti.

Šape pinča so »mačje«, okrogle in sklenjene, kremplji temni, blazinice na šapah močne in trde.

Dlaka pinča je kratka, gladka, priležna in se sveti. Po standardu so dovoljeni enobarvni (rjavi v odtenkih do rdeče) ali dvobarvni pinči (črni s čreslovinastimi ožigi). Zaželjeni so jasni, dobro razmejeni ožigi, čim temnejši in intenzivni. Razporejeni so po glavi na ličnicah do smrčka, nad očmi, pod gobcem do  vratu, na prsih (trikotna ožiga morata biti ločena, ne spojena), na prednjih nogah do nadlahti, notranji strani zadnjih nog in na  zadku.

Pravilna višina 25 do 30 cm je za pinča, tako kot za vse pritlikave pasme, zelo  pomembna.

KUPITE SI PINČA PRI DOBREM VZREDITELJU!


Premajhni in konstitucijsko šibki pinči ( »mignon« pinči) so degenerirani in se jih pri nakupu in vzreji izogibajte. Velja plačati ceno, ki jo postavljajo dobri vzreditelji, in imeti dobrega pinča, ki je »pravi pes« in ne izrojeno bevskalo. Na srečo so nam pri pinčih dobre krvne linije dosegljive, kvalitetnene vzreditelje imamo tudi pri nas, za izboljšanje pasme pa bi veljalo pinče določenih linij tudi uvoziti. Čeprav trenutno niso v vrhu modnih psov, je za pinče značilno, da so največkrat v lastni samozavestnih ljudi, ki v psu ne iščejo simbola moči.

SKRB ZA PREHRANO

Naj vas opomnim - ne dopustite, da bi se vam pinč pretirano zredil. Čar pinča je v skladnosti in eleganci. Debel pinč je znak slabega in premalo discipliniranega lastnika, ki mu ni mar za psičkovo zdravje (zaradi debelosti trpijo srce, krvni obtok , sklepi in še marsikaj). Že mogoče, da je vaš pinč jedec brez primere, toda kaj in koliko poje, je odvisno le od vas! Prehrana naj bo energetsko uravnotežena s porabo. Več gibanja ne izniči posledic vnosa nepotrebnih kalorij in pri hrani ostanite dosledni.

DOSLEDNOST PRI VZGOJI


Doslednost je obvezna tudi pri vzgoji. Pinč ni nikakršna igračka, je pes z močnim značajem in zelo je prebrisan. Ne pustite se pretentati navidezni krhkosti mladička – takoj, ko bo ugotovil, da ima na vas vpliv, vas bo vodil naprej po svoji volji in - izgubljeni ste! Vendar pinč bolj kot večina drugih psov potrebuje človeka v smislu gospodarja, ki ga lahko spoštuje, uboga in mu zaupa. Potrebuje občutek pripadnosti, ki umirja njegovo samozavest, da se mu ni treba neprestano dokazovati z bevskanjem. Pinčeva potreba po občutku lastne pomembnosti je zelo velika  - le poglejte ga, kako se giblje, kako se zna postavljati, spogledovati. In končno, kako neznansko zna biti nadležen, kadar hoče!

CRKLJIVCI

V knjigi o pinču Virgilie Corsinove in Sergia Pancalda sem naletela na temo, o kateri lastniki psov ne govorijo z enako lahkoto. Gre za vprašanje ali je pinča priporoljivo navaditi spati v postelji. So ljudje, ki psa načelno ne bi imeli niti v hiši, kaj šele v postelji, in ki jim je že misel na kaj takega nenormalna. Toda, izkušnje pet terapije govorijo v prid dragocenosti dotika. Pritlikavi pinč je majhen in čist pes, zato ni ovire, da ne bi mogel spati ob gospodarju, če to godi obema. Seveda pa je to stvar intime posameznika. Zares pomembno je le, da psa vzgojimo po načelu doslednosti, kot smo govorili v prejšnjem odstavku. Kajti svoje dolžnosti do vzgoje se lastniki psa, ki si ga kupijo za družbo, včasih premalo zavedajo.


 

Željka Fon Zidar


Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Živjo. Tukaj sem dodala opis pritlikavega pinča saj sem videla da ga še nihče ni napisal. Nekaj časa nazaj sva s fantom hotela kupiti črnega pritlikavega pinča z rjavimi ožigi, ampak ga nikjer nisva našla, saj so povsod imeli samo rjave. Ali je na tem forumu kdo lastnik teh prekrasnih živalic? Prilepite kakšno lepo slikco!
                                                                               LP, Larra

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


nyssa

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 2
  • winter joy
Tale opis mi je zelo všeč  :)
Tudi sama sem si vedno želela pinča...nekaj malega, ki pravzaprav ni pes za v naročje. No, dobila sem Gajo, ki pa je po karakterju tak taprav pritlikavi pinč  :D In prav tako ni pes za v naročje  :P
Upam, da se javijo kakšni lastniki mini pinčev in povejo, kakšno je življenje z temi malimivelikimi psi  ;D



Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Jaz imam doma mešanko z pritlikavim pinčem, ampak to ne šteje v celoti :) Jo pa lahko najdem v karakterju, če odštejem občasne izbruhe plašnosti ob hitrih gibih, ki so posledica prejšnjih "lastnikov".

So mi pa drugače všeč, lepo ponazorijo rek "strup je v majhnih flaškah"  ;D

Lep in poučen opis.


Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Heh..hvala ;D
Ja res bi rada da se oglasi tudi kakšen lastnik teh malih  >:D :P
Prilepita slike vajinih pinčevskih hudičkov ;D ;D
                                                                    LP, Larra

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


NaceM

  • *
    • Prispevkov: 45
    • Točke: 0
Jaz sem lastnik 18-letnega rodovniškega pinča. :) (Ki pa živi pri mojih starših.)



Larra

  • *
    • Prispevkov: 737
    • Točke: 0
Živjo NaceM, ali lahko vprašam iz katere psarne je...kakšne barve...pa če se ti da pripopaj še kakšno sliko in napiši osebne izkušnje z pritlikavimi pinči  ;) :)

Psarna LARBONES
(Beagle in Madžarska vižla)


Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
NaceM to pa je lepa starost. Čestitam.
Na žalost je situacija s pinči v Sloveniji več kot porazna - na žalost ljudje mislijo da ti psi ne potrebujejo roodovnika in jih je večina berz - ampak tukaj govorim o 98% populacije. Škoda ker tako uničujejo prečudovito pasmo. Na žalost pa se tega ne zavedajo. In seveda tudi priznati nočejo - ampak ne bi s tem smetila teme.
Najstarejši (kar sem jih jaz poznala) je bil 19 let.
Meni doma delajo družbo 4 pritlikavi pinči - 2 črna z ožigi in 2 rjava.
TIT - enkrat brez frizbija

in seveda s frizbijem


Še ena psička iz moje vzreje, ki je ostala doma - BIBA

Če ima kdorkoli kakršnokoli vprašanje o tej prečudoviti pasmi, sem na voljo. Več o nas in naših dogodivščinah pa si lahko preberet v mojem blogu: http://www.mojnorisvet.blogspot.com
Kot mladički pa so izgledali takole : http://crni-angel.moj-album.com/album/5493878/
Lp, Ivana


nyssa

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 2
  • winter joy
Wau,Ivana, kar zavidam vam  :o Krasni so  :-* Seveda pa ni treba poudarit, da sem se stopila ob slikicah mladičkov,ane?  :D
Uuu, si se ponudila za vprašanja,evo mene  :-[

A s svojimi treniraš agi ali kak dug šport?
Kot poznavalka, za koga meniš, da je pritlikavi pinč najbolj primeren pes?



Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Z vsemi mojimi psi treniram agility in se tudi redno udeležujem tekem po Sloveniji in povsod po Evropi. Mislim, da smo tudi kar precej prepoznavni.
Pinče pa nikakor ne priporočam kakšnim penzionistom in manj akitvnim ljudem, ker imajo čisto preveč energije, pa čisto preveč idej kako si narediti življenje bolj zabavno in pestro.


Lp, Ivana


Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Larra, slike od Rozince najdeš v mojem albumu in v naši predstavitveni temi, če malo pobrskaš: http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,1671.0.html

Sem pa slik ne bom limala, ker ne gre za pinča v pravem pomenu besede ampak za mešanca. Da ne bom širila napačnih predstav kaj pinč je in kakšen bi moral biti  ;)


maxi

  • *
    • Prispevkov: 81
    • Točke: 0
Meni doma delajo družbo 4 pritlikavi pinči - 2 črna z ožigi in 2 rjava.

Samo dva rjava? Kdo pa ti je še ostal doma?



Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 10 April 2009, 11:26:20
Pozdrav vlasnicima i ljubiteljima pinca iz Beograda. Ivana, puno pozdrava od Malih Zmajeve i mene, nisam te odavno videla. Nadam se da se sretnemo negde jos.

Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 19 Junij 2009, 10:37:59
Steta sto u Sloveniji nema pincera. Interesantno, da je Slovenija okruzena drzavama gde bas dosta gaje pinca i da se ti psi u Sloveniji izlazu, a da se niko iz Slovenije nije zainteresovao za ovu divnu pasminu. Bas steta... Osim Ivane naravno ali cini mi se da je i Ivana odustala od uzgoja...

Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #14 : 19 Junij 2009, 14:11:19
Steta sto u Sloveniji nema pincera. Interesantno, da je Slovenija okruzena drzavama gde bas dosta gaje pinca i da se ti psi u Sloveniji izlazu, a da se niko iz Slovenije nije zainteresovao za ovu divnu pasminu. Bas steta... Osim Ivane naravno ali cini mi se da je i Ivana odustala od uzgoja...
ni čudno,da je "odustala", glede na to kakšni modeli so se javljali za kupce  ::) .
V sloveniji žal ne primankuje šteparjev pinčem podobnih cuckov in kupcev s tovrstnimi ambicijami  >:(. Tako da bi bilo varno prodajati le sterilizirane in kastrirane osebke  8).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #15 : 19 Junij 2009, 14:22:22
Na žalost je v Sloveniji čisto preveč šteparjev, ki štepajo pinčem podobne pošasti, ki so samo v slabo pasmi. V Sloveniji imamo na 1 rodovniško leglo pritlikavih pinčev, vsaj 40 nerodovniških legel, ki so pinčem podobne po ničemer, niti po barvi ne.
Z vzrejo sem prenehala, ker mi je lažje, da si pripeljem psa iz tujine, če si ga zaželim.



Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 06 Julij 2009, 20:03:12
...V Sloveniji imamo na 1 rodovniško leglo pritlikavih pinčev, vsaj 40 nerodovniških legel, ki so pinčem podobne po ničemer...
Neverovatno i steta. Pinceri su divna rasa. Mislim da tu ima veze samo novac, jer ljudi bi da kupe psa a da ga ne plate. Kvalitet kosta.

Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 28 Avgust 2009, 00:08:48


Na izlozbi u Wellsu (Austrija) 21.-22.-23.08.2009. kujica Ramona Mali Zmaj osvojila je u razredu mladih 3xJB, Junior Champion of Austria + Middle East European Junior Winner + Centennial Winner !!! Ponosna i srecna vlasnica Andrea Minolts iz Nemacke, vlasnica odgajivacnice "vom Suedstern". Nadam se da vam se malena dopada. Ja sam zaista srecna!!!

Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


Chiba

  • *
    • Prispevkov: 854
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 28 Avgust 2009, 12:11:19
Čestitke!  :)

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/


Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #19 : 28 Avgust 2009, 14:05:29
Lepa psička Zorica.


Lp, Ivana


Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 02 September 2009, 17:26:22
Hvala vam.  :)

Moze li neka slika vasih pasa, da malo ozivi ovaj topic?

Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


Gaja

  • *
    • Prispevkov: 236
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 22 Oktober 2009, 20:07:30
Zdravo!

Ne vem kam vtaknit to vprašanje, zato me prosim prestavite, če sem zgrešila temo. Me pa samo zanima, če obstaja pasma PALATO PINČ? Sem našla oglas za tega psa in ker prvič slišim za to pasmo sprašujem. Sem tudi strička gugla vprašala pa nič pametnega ne najde.

Hvala za odgovor!

LP GAJA



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #22 : 25 November 2009, 22:12:20
Ne da mi žilica miru, da še sam kaj ne dodam v prid tej pasmi, čeprav je naš Karo, psiček "podoben" pinču, ponosen fantina in bo te dni dopolnil 5 mesecev.






Se strinjam z ga. Ivano glede napisanega o takšnih in drugačnih pinčih.....................na vsezadnje upam, da je naš prispel v prave roke in je veselje v družini (mi 2 + m in ž stara oba 10let). Tudi karakter je pinčevski........se njegovi dnevi pravega odraščanja ravno sedaj začenjajo.
Je naš prvi pes, moram pa povedat, da so bili pri naši družini od zmeraj psi, saj je oče zagrizen lovec (brak jazbečar, nemški ptičar in sedaj zopet brak) in vsaj ptičar je bil kar ponos očetu saj je bila njegova poslušnost in inteligenca (tudi eleganca) odlična in smo ga prav vsi imeli zelo radi. Če izuzamem ostrost (ne pa ostrost na roparice; neizprasen ubijalski stroj..........upam, da mi kdo ne zameri, ampak tako je pri lovskih psih) je zelo podoben pinču...............nikoli ne zmanjka energije, zabave, neumnosti, predanosti, poslušljivosti. Brak jazbečar je drugačen karakter in zna biti tudi zelo oster.
Skratka o pinčih vse dobro. Odličen pes, inteligenten, učljiv, igriv............. Je pa res, da je vse odvisno od vzgoje. Pred nekaj dnevi smo na sprehodu naleteli na vrstno hiško, kjer imajo ravno tako pinča-psiček. Prilajal je iz hiše, kazal zobe in lastnica je rekla svojemu možu: "Ko bi bil naš tak". Nato so povedali, da je star 6 mesecev in, da prav nič ne uboga. Z našim sta se nato prav lepo igrala.

Pinč je velik pes, ki ob pravi vzgoji lahko daja svoji familiji dosti več kot zelo velik pes.



Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 27 November 2009, 09:38:35
Tvoj ljubimac zaista (barem na slikama) lici na pinca. No cesto u raznim mesavinama koje ljudi prodaju ima problema sa zdravljem ili sa ponasanjem. Mozda si ti imala srece da dobijes lepog i dobrog psa.... barem pretpostavljam da si ga dobila, valjda nisi platila mesanca?

Gaja, nisam cula za PALATO pinca. Mozda je to opet neka mesavina pa prodavac izmislja ime... Ima slike?

Patuljasti pinc (Zwergpinscher) je izuzetan pas, vesele naravi, brz, temperamentan. Kada jurne punom brzinom, tesko ga je i pogledom pratiti  8) Svog vlasnika obozava i jako voli da saradjuje i da se igra, ali i da radi sta se od njega trazi. Ako vlasnik nema vremena da ga izvede u duzu setnju, on ce se snaci sam. Rastrcace se po kuci i resiti problem. Njegova glad za igrom je nepresusna. Zadovoljstvo je kada vas pogleda svojim zivahnim, aktivnim i pametnim okicama.


Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #24 : 03 December 2009, 20:35:03
Plačati, ne plačati? Pedigre, brez pedigreja?
Nekako, se prav nič ne obremenjujem s takšnimi vprašanji. Pomembno je samo to, da ima prav vsak pes dostojnega lastnika, ki je dosti bolj pomemben faktor kot odgovoriti na zgornja (in še kakšno) vprašanja.
Poznam veliko lepih psov s pedigrejem, ki so vsaj zame navadna “ščeneta” (nekatri so prav za to namenjeni) in pedigreja niso vredni........čeprav je njihova zunanjost OK, je njihova “notranjost” (ki je zame dosti pomembnejša) obžalovanja vredna. Poznam tudi pse, ki so dobri raztavni psi.................in to je tudi vse.
Pedigre zaradi zunanjost? Hvala, ne rabim.
Isto stvar bi lahko trdili tudi za zdravje psa. Seveda je zelo pomembno poznati prednike in njihovo zdravje, največ k zdravju, kondiciji (psihični in fizični) pa prispeva zopet lastnik psa.
Pedigre zaradi fizičnih in psihičnih lastnost? To pa je druga zgodba.

Poznam vzrediteljico in inštruktorico vrhunskih psov (someščanka, sošolka), ki niso vrhunski samo po zunanjosti ampak tudi po obnašanju in znanju (čeprav pasma ne slovi ravno po slednjem). Seveda ona s svojimi psi spada v vrh slovenske (tudi svetovne) kinologije in prav k taki perfekciji bi moral strmeti vsak pošten vzreditelj. Njenega mladiča ne boste dobili samo z rezervacijo in dosti denarja ampak boste morali pokazati še kaj več, pomembnejšega.............kar je tudi prav in odgovorno s strani odgovornega vzreditelja. Tudi mladiček gre od hiše vsak s svojo igračko. Cena mladička?......ali je sploh pomembna.
Ko sem sam dobil našega pinča sem najprej odšel v njeno malo šolo po informacije. Njeni napotki so bili, socializacija: čim več sprehodov po mestu (hrup, avti.....), čimveč srečanj (dobrih izkušenj) z drugimi psi in velikokrat zelo pomembno: ne “nagrajuj” strahu mladiča.Vse kar je več od tega (ostale komande) se v taki starosti zmeraj dobro nagrajujejo. Tega se tudi držim in rezultati so zelo dobri. Povedala je tudi, da svoje pse naveže že pri dveh mesecih........in med ljudi, hrup, avtomobile.

Moram priznat ga. Zorici, da ima zelo lepe pse. Za drugo pa ne vem, ker ne poznam zadosti.

Lastnik majhnega psa je lahko tudi moški in sam nimam nikakršnih predsodkov glede velikosti psa.
Čeprav sem ljhubitelj dobermanov, pa si takšnega psa (in ostalih velikih pasem) ne morem privoščiti. Ne zaradi denarja ampak zato ker mu ne morem omogočiti tega kar tak pes potrebuje za svoj pravilen razvoj. Je pa prav vzgojen in psihično stabilen doberman občudovanja vredna eleganca. Ne predstavljam si spuščenega dobermano na neki od sprehajalnih poti (pa čeprav je še tako vodljiv in šolan) in kar si s pinčem “lažje” privoščim(???) in za ovinkom drugi sprehajalci zagledajo psa prej kot mene................. ali pa dobermana, ki se boji lastne sence in s tem povezanimi simptomi..............
Sam sem videl dostikrat, kako so veliko pasmo in to s pedigrejem kupili samo zaradi tega “ker se jim dopade” (največkrat samo po zunanjosti). Pes je zrastel samo v eno veliko “bimo” in je postal bolj v breme lastnikom kot kaj drugega ............................r es škoda psa.

Napisano mogoče ni ravno za v temo o pinčih ampak............naj bo.
Zame, ter ostale člane družine je pinč velik, plemenit pes in res uživam v njegovi družbi.

Bi pa povprašal druge lastnike pinčev glede prehrane...........karkoli zanimivega, poučnega. Če pogledam našega.......kot velik “koš za smeti”..............nenasiten. Če bi bil kdo dalj časa z nami bi gotovo rekel, da psa stradam, če bi sodil po njegovem apetitu in neizbirčnosti.

Pa še ena





maxi

  • *
    • Prispevkov: 81
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 05 December 2009, 19:42:30
Pidog, tvoj pesjanko je resnično lep, še bolj pa me veseli, da je karakterno dober. Zelo me spominja na mojega pokojnega Amija. To je bil mali PINČ Z OGROMNIM SRCEM  :) in mi še danes uidejo solze na oči, ko se spomnim nanj. Tudi pri nas je socializacija v prvih mesecih pustila največji pečat (pozitiven) v njegovem karakterju.
A tudi socializacija pri pinčkih ni vse. Amijev bratec Ari je hodil tako kot naš v malo šolo, a je iz prijaznega pinčka (do enega leta) kasneje postal mali tiran in grizli  :-\ Pinčki non stop testirajo meje in tik tak ugotovijo kje te lahko obrnejo in prnesejo okrog.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #26 : 12 December 2009, 19:59:03
Hvala Maxi.
Glede šolanja sem mnenja, da psa tam res nekaj naučijo, je pa po moje šola bolj šola za lastnika psa; naučiti se "razmišljati po pasje". Druga stvar je, da je treba vaje tudi pozneje ponavljati, utrjevati in biti pri vsem dosleden (tudi pri nagrajevanju). Pes je pač žival in ne človek.
Sam lahko povem kako sem ravnal napačno ko sem psa nahrulil z "fuj" in "ne" ko je pobral, med drugim, tudi ovitek Poli salame (velik in ga pojedel)) in tudi kakšno drugo nesnago. Na začetku je stvar spustil pozneje pa je z boljšim "uplenom" zmeraj bežal od mene in ga nisem mogel odpoklicat (brez povodca)i.................
Sedaj ravnam neloliko manj ostro, pravilno ravnanje dobro nagradim, itd....................je potrebno stvar potrpežljivo popraviti. Seveda je naš "mufi" jedec brez primere.
Glede, "pinčevskega" karakterja..........bomo videli.

Pa še en sproščen "stand by"

http://www4.slikomat.com/09/1212/wce-121200.jpg

in najboljša nagrada, crkljanje

http://www4.slikomat.com/09/1212/wrp-121200.jpg




pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #27 : 21 December 2009, 20:10:20
http://img693.imageshack.us/img693/6853/12200023.jpg

Bolje kot sprehod bi bilo primernejše reči “v iskanju vitaminov sonca” na “romarski” poti polni ljudi, čeprav je bila tempeatura blizu -10 stopinj...................... ............ na žalost je letni čas tak, da je potrebno v naših hribih kdaj izbrati tudi takšen sprehod, kjer prav vsi lovimo “kratkotrajne” sončne žarke.

http://img693.imageshack.us/img693/9977/12200021.jpg

Oba sta “stara” prijatelja (maldiča), ki bi rada postala dobra družna psa in se prav lepo dopolnjujeta v svojih karakterjih. Občasno se jima na sprehodu pridružijo tudi drugi psi........gospodična pinčica, gospod Ariedalski, naš brak jazbečar..... Vsaj sam strmim k temu, da ima, imata čimveč srečanj z drugimi (socializiranimi) psi......veliki, majhni, srednji. Nesocializirani.............. ..........mimo takih lastnikov se največkrat sprehodim brez pozdrava oz. nebesednim izrazom, ki vsaj malo nakaže kaj si mislim o njih...........ne o psih ampak o gospodarjih; beta podmetnice.
Nustrašni Don je tipičen terier...........neustrašen, vztrajen, z izrazitejšim lovskim nagonom kot naš Karo in tudi, vsaj zame izredno “inteligenten”, čeprav nekateri neupravičeno slednje zanikajo če govorimo o višavskih terierjih. Čeprav na prvi pogled deluje bolj “raztreseno”, prav zmeraj dobro ve “koliko je ura”.
Terierska trma? Boljše bi bilo reči, da je najbolj srečen takrat, ko je “po njegovo”, vsaj kar se igre tiče. Mogoče bi mu kdaj edino “očital”.................prav vse pse smatra sebi enake, pa čeprav so nekateri starejši, nezainteresirani za igro, preplašeni................... ...ali pa 3x,4x težji od njega..........in je potrebno kdaj anteno spravit tudi med noge (v mejah dopustnega) in pametno odnehati.

http://img695.imageshack.us/img695/3361/12200039.jpg

Nekateri streljajo s puškami, drugi pa streljajo-mo neumnosti in s fotoaparati.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #28 : 23 December 2009, 08:27:48
 >:D Kot je že v opisu pasme omenjeno.........kot pravijo: Tudi velikost.......... ;D

http://www.youtube.com/watch?v=JFwkc3fXS4U



Zorica-malizmaj

  • *
    • Prispevkov: 108
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 30 December 2009, 19:01:48
E da, ovo je vec poznati snimak. Pinceri vole akciju i trening, ako vlasnik ima za to vremena veoma ce uzivati. Mi za trening nemamo vremena ali za igru da. Evo malo slika, kako nasi pinceri provode vreme...

malo se i lencari....

ali vise igra!





haha shashavi shtenci...

A tu su zajedno i kineski golokozi i sheltie:













i svi se dobro slazu. Pinceri mogu sa svim rasama da zive zajedno i da ne bude nikakvih problema.





Nadam se da vas nisam previse zatrpala slikama iz Malog Zmaja. Htela sam vam pokazati kako pinceri dobro funkcionisu sa drugim rasama.

E da, pre par dana je prva pincerica (nadam se ne i poslednja???) otputovala daleeeeeko na americki kontinent. Malena pincerica se zove Hermiona Mali Zmaj for Soritas a njena vlasnica je Sussie Nilsson, vlasnica poznate americko-svedske odgajivacnice Sorita's. Hermiona je dobila novo ime - Mona. Nadam se da ce Mona moci da se takmici u USA (trazi se hockney, ali mozda je nauce obzirom da joj je deda Amerikanac bas iz Sorita's odgajivacnice... mozda vuce neke gene). Evo i prvih slika, nadam se uskoro bice ih jos.




Obozavam moje Male Zmajeve.
www.malizmaj.co.rs