Maruša super tema.Sem jo že tolikokrat mislila odpret
Še za domači marcipan,da s eboste za novo leto sladkali
Domači marcipan: 28 dag olupljenih fino mletih mandeljev, 28 dag sladkorja v prahu, 1 beljak, malo čokolade v prahu, po potrebi žlica ruma. Maso dobro pregneti. Če je presuha, dodaj malo ruma. Oblikuj kroglice. Vsako povaljaj v čokoladi v prahu ali v sladkorju v prahu in jo potisni v modelček. Na vrh vtisni polovico oreha.
Iz domačega marcipana so pa dobre tudi gobice: marcipan razdelim na dva dela. Enemu delu dodam malo čokolade. Iz čokoladne mase napravim klobučke, iz bele mase pa bete gobic. Skupaj jih zlepim z beljakom.
Seveda lahko narediš marcipanove orehe tudi iz kupljenega surovega marcipana.
PALAČINKE ZA PRIDNE OTROKE (fuuul dobr-pa ne šparat z orehi
)
10 dkg masla ali margarine
8 jajc
4 vanilijevi sladkorji
4 dcl mleka
10 - 12 žlic moke
cca 30 dkg mletih orehov
15 – 20 dkg sladkorja
1 sladka smetana
Pripravimo si model za torto premera 26 cm in ga namažemo.
Pripravimo si tudi posip, ki sestoji iz mletih orehov in sladkorja.
Maslo, vanilijev sladkor in rumenjake penasto umešamo, nato dodamo mleko, moko in na koncu počasi primešamo sneg beljakov.
Iz pripravljene mase pečemo palačinke v približno enako veliki ponvi kot bo model.
Palačinke pečemo samo na eni strani, ter jih stresamo v model za torto tako, da je ne pečena stran palačinke na vrhu. Vsako palačinko potresemo z orehi in nato naložimo naslednjo, tako do konca dokler je mase za pečenje.
Ko smo spekli vse palačinke, zadnjo dobro potresemo z orehi, nato vzamemo navaden jedilni nož in z njim na vrhu prebodemo v palačinke luknjice, v katere polijemo smetano. Smetano polijemo tudi po vrhu palačink.
Pečemo v segreti pečici na cca. 160 stopinjah približno pol ure.
Najboljše je pečene palačinke ohladiti in postaviti v hladilnik ter postreči hladne, sicer so zelo zelo nasitne. Režemo jih kot torto.
Obilo sladkanja