Za komentar bi prosila tiste, ki se malo bolj spoznate na sestavo briketov
Tipična analiza:
surove beljakovine 30.5%, surove maščobe 20.5%, surove vlaknine 7.4%, surovi pepel 2.2%, voda 8.0%, kalcij 1.40%, fosfor 1.0%, kalij 0.60%, natrij 0.30%, magnezij 0.13%, mangan 30 mg/kg, cink 205 mg/kg, železo 145 mg/kg, baker 10 mg/kg, jod 3 mg/kg, selen 0.4 mg/kg
tole je analiza iz vreče briket, ki jih ima trenutno. je česa premalo?
Točno tako. Kdo se spozna na brikete? Distributer, uvoznik določene znamke? MUltinacionalka, ki jih proizvaja in trdi, da so njeni najboljši. Kaj bodo oni povedali? In pravzaprav, kje sploh je kaj napisanega o optimalni prehrani? Pogledaš 1200 strani dolg veterinarski učbenik o prehrani malih živali, ki mi ga je posodil veterinar. Knjigo sponzorira Hills. Notri je polno strani o tem, kateri so cenene vlaknine, kot so paradižnikova luipinica, ki dobro držijo brikete skupaj. Pri poglavju o boleznih prebavil je samo toliko, kako dati psa na infuzijo, da se mu reši življenje in tam se konča. No, aja, dodajo par svojih blagovnih znamk precenjenih kao dietnih konzerv. Fighting fire with fire.
Na vreči imaš pred sabo kemično analizo. Kaj bi dobil, če bi zmlel žagavino, usnje in motorno olje? Dobil bi 33% vlaknin, 33% maščob, 33% belkjakovin. Karikatura, ponazarja problem. Kaj ti pove 30,5% beljakovin? beljakovine so tudi rastlinskega izvora in te so za pse še posebno težko prebavljive. nekaj beljakovin je lahko živalskih, ampak največkrat je to lahko kostna moka. Saj vem, proizvajhalci trdijo, da je iz mehke, sočne govedine, ampak kako veš? Ponavadi so sestavine, ki gredo v hrano, bile prej že predelane (v obliki moke, ne zrezkov). Pa seveda notri gre, če že gre, najcenejši odrezki, mlete kosti, eksotični deli, ki jih noben kupec noče. In potem se to speče pri 300 stopinjah ali še več in na koncu poškropi s pregreto maščobo, da so briketi na zunaj dišeči. In enako vprašanje posatvljam za maščobe. Nihče nikoli ne omenja kakšnega izvora so. Ponavadi so rastlinske, ker so najcenejše. Lahko da so maščobe, v katerih se je prej cvrlo krofe. Nihče ne vpraša, vse gre. Rastlinske maščobe so omega 6 in ta deluje vnetno (rak, alergije, artritis). V današnji prehrani imamo ljudje zaradi uživanja prevelike količine rastlinskih maščob in zaradi tega, ker so živali za hrano pitane na spremenjen način, porušeno razmerje omega 3 in omega 6. To ni hec, če greš na PUbMed je tam cela gora člankov, medicinskih! na to temo. ZATO se dandanes prehrani dodaja omega 3, da nazaj popravljamo to razmerje (kapsule z ribjim oljem) Seveda tržniki pasje prehrane to vedo in so to začeli dodajati in se s tem pohvalijo na vreči. Pa veš od kje prihajajo te omega 3? Kaj če je olje žaltavo, neprečiščeno in zato vsebuje težke kovine? NO, seveda je pasja prehrana še vedno filana z rastlinskimi maščobami, tako da ti par kapljic ribjega olja komaj kaj pomaga popraviti to razmerje...
Za ostale vitamine in minerale, ki si jih navedla, poglej si analizo tipičnega kosa surovega mesa, niti en od teh mineralov ne manjka. Vsak kos mesa ima železo, kalij, kalcij, magnezij, ...Vsak ima seveda različno sestavo, zato pa hraniš raznoliko.
Kar je NUJNO; je pravilno razmerje kalcija in kalija. Ni važno koliko, važno je razmerje. Preveč kalija zavira absorbcijo kalcija. To ni hec, to je nujno poštimat. Analiza celega plena (surova hrana)pokaže, da je razmerje kalcija in kalija idealno, kot ga priporočajo veteinarski učbeniki. Ogljikovi hidrati pa vsebujejo ogromno kalija in skoraj nič kalcija in zdaj če ti to hraniš, boš razmerje čisto porušila, imela boš ogromno kalija v prebitku... pa seveda upočasni prebavo, da začne že gniti, preden pride ven... Pa smard iz gobca še pol dni po zadnjem obroku, ker se zadvee še lepijo po želodcu... No, za suhega psa pa samo to, da rastlinske vlaknine ovirajo absorbcijo esencialnih nutrientov v sistem.