Spodbujanje igre

čara · 23213

čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
: 22 November 2009, 20:02:46
Elov!

Naša psina je sicer kar igriva, žoge, plastenke, vrvi,  cote,povodec... Ampak imam "problem". Rada bi, da bi ji tudi igra pomenila nagrado oz. da bi se igrala med "učno uro". Ampak takoj ko je v igri hrana, nje igrača ne zanima. Kar ni ravno priročno, ker bi mi bolj ustrezalo, če bi ji igra bila tudi nagrada, sploh pri stvareh ki jih že zna.
Kako naj spodbudim igro pri njej?
Edinole, zdaj sem se spomnila, da včasih,če tečem s povodcem pred njo, z veseljem grizlja povodec in se vlečema. Najbrž bom mogla iz tega izhajat?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 22 November 2009, 20:50:08
Poskusi z Majinimi nasveti http://www.kliker.si/?q=node/170#comment-1313 in http://tollerwi.blogspot.com/2009/04/building-value-tugging.html - nekaj o tem kako se dviguje vrednost nagradam. Je zelo zanimivo.

Midve imava iste težave, ampak jaz še nisem čisto sprejela (ali mogoče razumela) ideje, da so nagrade, ki jim je treba dvigovat vrednost, res tako vredne. Saj po eni strani je že res, da to dejansko deluje in po eni strani je celo tako, da je npr. moji psici samo delo večja nagrada kot dejanska nagrada (sir npr.), čeprav smešno, po drugi strani brez sira pa tudi ne dela tako naspidirano  ??? ;D .. in dejansko deluje, saj so napisani primeri, kako so na konkretnih primeirh dvignili vrednosti nagradam in celo točno za te primere.. kako se preusmeri psa na igračo.. ampak po drugi strani pa me še vedno nekaj moti, pa ne vem točno kaj.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 22 November 2009, 21:05:22
k prejšnjem sporočilu še dodajam "brez sira, ki ga potem sploh ne nujno požre"



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #3 : 23 November 2009, 00:45:19
Mislim, da je že iz tvojega odgovora razvidnega del problema. Kaj sploh zate je igra? To, da pes za nečim teče? Za žogo ali či podobnim in jo prinese nazaj za nov met? To, da se pes igra s tabo preko predmeta, ki je temu namenjen (npr. igralna klobasa) in se za predmet bori, pa mu ga prepustiš in se takoj z njim vrne k tebi, ker si želi še več igre? Se znata s psom igrati tudi brez igrače?

80-90% pasjih lastnikov se s svojimi psi ne zna igrati pravilno v smislu, da bi se z igro dvigovala želja po nadaljevanju le te. In posledično psa igra ne zadovolji v dovoljšnji meri.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 23 November 2009, 07:33:37
No, jaz smatram za igro ali to, da steče za žogo. Ali pa vlečenje za predmet-ji prepuščam zmage. Saj se rada igra z mano, si vsaj mislim, ampak čim ve, da imam jaz pri sebi hrano-potem igra ni več interesantna. Najbrž se res napačno z njo igram. ???
Ko se vlečama (cufa, vrv, neuborabna cota) se rada vleče, z polno vnemo, ko ji prepustim, pa nese stran in začne žvečit, po možnosti tudi poje tisto.
Kot potrditev-namesto hrane, za že naučene stvari bi rada dosegla, da ji bo vlečenje enako zabavno.

Igranje brez igrače? Ne tega pa ne znama, če je igra to, da se vrti in dela priklone, skače, malo grizlja roko-takrat morem jaz postati zelo evforična tekat, skakat, ali pa se počit na tla.

 

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 23 November 2009, 08:15:36
Jaz pri nama še nisem uspela pogruntat kaj delam narobe.

Žogica.. včasih ji je, včasih ji ni (ali ji hitro neha biti) interesantna - ko je z mano, čeprav na začetku kar poskakuje okoli mene, ko žogico ven potegnem. Ko je z mojim partnerjem, njegovo hčero ali fantom od njegove sestre, je žogica nekaj najboljšega in bi se lahko cel dan žogala. Pa ne delam nič drugače od njih. Nič ne zahtevam od nje, dovolj hitro ji mečem nazaj in sploh na videz delam vse enako kot oni.  ???

Igralna klobasa. Doma v stanovanju se igrava, mi nosi, ji jo puščam,....... Ni problema. Zunaj je že manj interesantna, še manj pa če je kje blizu nagrada v obliki hrane. Na poligonu jo pa za samo igralno klobaso niti marker (s katerim se sicer navdušeno igra obrambo na rokav ali "blazino") ni uspel prepričat da bi jo zanimala.. torej spet  ??? Sva pa malo izboljšali interes za klobaso ko sem se jaz začela manj trudit in skakat okoli kot ena opica in ko sem na začetku pri vlečenju gledala stran od psice.

Midve se igrava tudi brez igrač. Se loviva po travniku (jaz skačem proti njej, ona pa dela kroge okoli mene, nekako takole http://www.shrani.si/?W/a5/2qGeuKA2/mvi1154.avi - in ja.. tule na koncu se vidi povsem nepravilna uporaba igralne klobase  :-[), ali pa jo vlečem za zobe tako, da jo s kazalci primem za čekane in se vlečeva.. pa zasede se igrava,.. pa včasih na sprehodu namenoma vlečenje povodca.. Ampak pri teh igrah sem pa pogruntala, zakaj se vse to še rajši igra s fanti. Fantje so manj občutljivi in jo ne začnejo umirjat, tako kot jo jaz, če me zaboli ko me butne z zobmi ipd.

Čara, mogoče dve stvari, ki sem ju jaz sicer sprobala, pa pri meni ne delujeta po pričakovanjih, sta pa v določenih primerih lahko rešitev. Igri naj vsaj na začetku ne sledi spet neka vaja, ker lahko pes poveže da za nečim dobrim kot je igra, bo moral spet delat in se zato potem neha igrat.. in pa.. psica naj ne čuti tvojega pretiranega veselja ali želje.. najbolje, da ona od tebe izsili igro, ne ti od nje.

Drugače sem pa sama razmišljala tudi v smeri, da so očitno VŠ bolj taki.. Dosedaj sem se pogovarjala o tem s štirimi lastniki VŠ in vsi pravijo, da se njihovi psi na poligonu pač nočejo igrati.  ???



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #6 : 23 November 2009, 08:27:15
Jaz pri nama še nisem uspela pogruntat kaj delam narobe.

Žogica.. včasih ji je, včasih ji ni (ali ji hitro neha biti) interesantna - ko je z mano, čeprav na začetku kar poskakuje okoli mene, ko žogico ven potegnem. Ko je z mojim partnerjem, njegovo hčero ali fantom od njegove sestre, je žogica nekaj najboljšega in bi se lahko cel dan žogala. Pa ne delam nič drugače od njih. Nič ne zahtevam od nje, dovolj hitro ji mečem nazaj in sploh na videz delam vse enako kot oni.  ???

Razlika je,da oni mečejo žogico oz se igrajo "neobvezno". To ni nagrada ali dviganje motivacije za neko delo, niti jih ne briga, niti jih ne skrbi niti si ne želijo, da bi se ona igrala ali ne igrala. Samo sponatan igra sama po sebi, z nobenim namenom , pri kateri izhaja želja iz psa.
Pri tebi pa je "nekaj v ozadju". Kot prvo opazuješ in precenjuješ psa in njegovo igro, imaš določena pričakovanja, da naj bi se igral in določeno razočaranje, če se ne ( tudi, če ne pokažeš). Obenem je psu jasno, da želiš z igro generirat energijo za nekaj drugega ( mu podtaknit, po njegovem mnenju).
To je sicer standarden problem "starih mačkov" med kinolgi, zaradi katerih je mnogom težko vzgajati mladiče. Predvsem tisti del, da se podzavesto vrednostno opredeljujejo do igre. Ker pač nekaj pričakuješ, določeno reakcijo, intenziteto in si (čeprav podzavestno) nezadovoljen,če pes ne pokaže kar po tvojem mnenju naj bi. Enaka težava lahko nastopi tudi pri  manj izkušenih vodnikih (oz takih z manj zgodovine), če pristopijo preveč "študiozno" oz premalo spontano.
Pa seveda ustavljanje nagona iz strahu pred poškodbo ali strahu pre "izgubo avtorite" na določeni stopnji intenzitete tudi vpliva ampak mislim da manj.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


thoranita

  • *
    • Prispevkov: 296
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 23 November 2009, 09:35:59
čara, zakaj točno pa bi to rada dosegla?
Anita se igra samo tako, da prinaša - v nedogled ... Dosegla sem že, da se vleče, ampak zaenkrat samo z mano in samo dokler sem ji dovolj predvidljiva, da se ne prestraši. Do tega sva prišli straaaaašno počasi, moj cilj pri vsem skupaj je samo, da ji okrepim samozavest v igri s človekom oz. z najbrž samo z mano, ker dvomim, da se bo kdaj dovolj sprostila še za koga drugega. Pri učenju trikcev ali agilitija pa igre ne morem uporabit za nagrajevanje. Po drugi strani se je s Thorom možno igrati na vse možne načine (prinašanje česarkoli, igranje brez igrače - 'ravsanje', vlečenje, brcanje listkov, trganje trave, vlečenje ... ni da ni). Ampak izbiro igre za nagrado prilagodim temu, za kar je nagrajen. Agility mu je že sam po sebi nagrada in ga bo žogica vmes težko zanimala, ga bo pa zanimal frizbi, ki je še nad agilitijem po priljubljenosti, ali brcanje listkov/snega/zraka :), ki je nad vsem. Za učenje trikcev pa igre ne uporabljam, ker ga ne zanima oz. če bi vmes začela nagrajevati s cufanjem trave ali brcanjem listkov, lahko na trikec pozabim.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 23 November 2009, 09:40:47
Deteljica, dejansko bi znalo biti to kar pišeš, sem že res razmišljala o tem, ampak kaj naj naredim?

Tudi če se trudim to skriti, je moja psica še posebej občutljiva na stvari, ki se jih niti zavedam ne.. če bi me snemal, tudi sploh ne bi bilo vidno na zunaj, ampak so to take malenkosti, ki jih opazi ona, ki me dejansko pozna v nulo.

V bistvu niti ne gre toliko za to, da bi sama žogico uporabljala kot motivacijo ali nagrado za neko delo, saj se v 80% žogava čisto samo zaradi igre (da se zlaufa) in takrat ko ne želim pokvarit momenta, se še posebej potrudim, da res nič ne zahtevam od nje, pa se ona potem prav tako po tretjem metu lahko butne na tla. Ampak je pa to, kar pišeš v zvezi s pričakovanji,.. še posebej očitno, ko se z njo igra otrok, ki jo vmes tudi komandira z nekimi "ukazi",.. in se sploh ne ozira na to, ali jo nagradi takoj, ali pa šele ko se psica že četrtič, na četrti "sedi" in tretji "prostor" vmes vsede, pa z otrokom očitno psica kljub vsej zmešnjavi, ko jaz od strani opazujem in zmigujem z glavo, uživa.

Včasih se pa lahko tudi midve dolgo žogava - očitno sem takrat bolj sproščena.

Torej dejansko lahko gre za moje ocenjevanje njene igre, moja pričakovanja in razočaranja,... Ampak hudiča, ko res ne vem kako naj to še iz svoje podzavesti ven zbijem, ali pa da psico naučim drugače reagirat na te moje nezadovoljne signale, kar se mi zdi pa itak čisto preveč težko  ???

Vseeno pa mislim da je ta hec, da igrača ni zanimiva ko je v igri hrana, še nekaj čisto posebnega. Enim psom je mogoče, ne glede na vse, hrana pač večji motivator, sploh verjetno zavetiščarjem (kot je od Čare), tako da mogoče je tu treba delat v drugi smeri in sicer na dvigovanju vrednosti igrače, čeprav malo dvomim, da bi imela igrača enako funkcijo nagrade, kot bi jo imela sicer pri psu, ki mu igrača pomeni več kot hrana.



Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #9 : 23 November 2009, 09:47:25
Pri nama ima vlečenje (pa skoraj za bilokoli, samo da lahko dobro prime) že tako veliko vrednost, da se lahko komot primerja s hrano (surovo meso je posebna kategorija seveda... ::)).
Po novem znamo že celo renčati in je bližina večine psov med igro ne zanima več (včasih je spuščala, že če je bil kakšen pes v vidnem polju, zdaj ima lahko gobec zraven njenega, pa ne spusti in se ne pusti motit).

Igranje brez igrač, samo z mano je pa itak en poseben žur, sploh ko hočem ujet njen rep, ko jo "žgečkam". ko se valja po postelji ali pa ko se greva kroženje. ;D

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 23 November 2009, 10:21:37
Saj pri nas drugi psi tudi niso več motnja, ko se igramo z žogico. Pri žogici jo na momente celo mačka ne more več zmotit. Azu, kako si pa zgradila to vrednost vlečke? A je tvoj tisti link, ki sem ga prej navedla?



Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #11 : 23 November 2009, 10:30:10
Ja, moj je tisti link. ;) Čeprav, ko najdem čas, bom napisala novega, ker imam zdaj še ene par stvari za dodat.
Jaz sem poleti za dvigovanje uporabljala še vodo (po vlečenju se je šla lahko kopat), pa mete žoge, palice, dummyja.
Njena igra je zdaj že skoraj to, kar hočem od nje.

Pri metanju recimo, jo večina psov še zmoti (sploh, če jih en pozna) in ne gre po predmet, medtem, ko jo pri vlečenju le še redko kaj zmoti. Tudi z drugimi psi se zdaj rada vleče, večinoma poskuša ohranit neko primerno distanco (ene 0,5m). Tudi z drugimi ljudmi se vleče. Sicer ne še tako intenzivno kot z mano, ampak je na dobri poti. :-*

V primerjavi z lani, je čisto drugi pes. :)

Igro za nagrajevanje uporabljam predvsem pri aktivnih vajah, na agilityju in na sprehodu.

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 23 November 2009, 11:39:07
Podobno kot Azu, bi jaz to rada uporabila na sprehodih in po kakih aktivnih trikih. Če ne, mi vse prehitro hrane zmanjka, pa še rada se igram s psom. Ni mi lepšega kot en usekan pes, ki nori na vlečko, klobaso, žogo, karkoli. Rada bi igro uporabila igro za dvigovanje, naspidiranost,povezovanje. Bini voda ni interesantna oz. so ji všeč potoki-žal pa ga ne morem uporabiti vmes.

Pravzaprav so ji zelo interesantne nove igrače, rada skače in obožuje tunel. Bom naredila kakšnega doma, mogoče bi si lahko s tem pomagala? dvignit vrednost vlečenju.

Najprej vleka-nagrada tunel?
Pri žogici je pa tako, jo zagrabi, si jo meče sama v zrak, in uživa če se jo lovi. Enako pri copatih.Potem se pa poči dol in začne čvekat predmet in poje. Takrat ji vzamem, zamenjam s hrano...ker pač ne vidim rada, da se nažira z gumo, peno, vrvjo. :-\

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #13 : 23 November 2009, 14:32:58
Vzami primerno igračo in se s psico začni vlečt, zgolj v ihri brez kakršnihkoli zahtev. Po 10 sekundah igre igračo spustiš in hitro stopiš par korakov nazaj, tako da psica prileti do tebe. Tu jo lahko pohvališ, za nagrado pa primeš igračo in se spet vlečeš z njo. V dveh minutah lahko to parkrat ponoviš, potem pa igračo pospraviš do naslednje "seanse" . Med igro bodi živahna, aktivna, ampak ne vsiljivo hiperaktivna, izmenjujta si močnejši položaj, torej nekaj časa ona vleče, nekaj časa ti.. Lahko ji povečljuješ tud kak "spusti", kjer se bo naučila, da prej kot spusti, prej se bo lahko spet vlekla.  Ti v bistvu z vso to igro utrjuješ odpoklic, prinašanje, spuščanje, ves čas pa psica uživa v igri
Pa igraj se brez hrane v žepih  ;)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 23 November 2009, 15:04:29
Pri nas vse to lepo deluje, dokler ni hrane v žepih ali dokler ne pridemo na poligon. Torej še vedno ne morem kombinirat hrane in igre kot nagrado.



Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #15 : 23 November 2009, 15:20:46
Wi se prej ni hotela cufat. Sploh. Če je bil kakršenkoli pritisk na igračo, jo je raje spustila. Tako da sem na začetku delala samo na tem, da je igračo držala in je ni spustila, ko je začela čutiti pritisk. Potem sem začela čakat, da je sama začela vleči igračo in sva gradili od tam naprej.
Pa jaz sem nagrajevala na začetku izključno na hrano, potem, ko sva imeli že neko osnovo, pa sem začela za zviševanje vrednosti uporabljati še druge stvari. Sva pa delali to dobre pol leta, preden sem začela igro uporabljat kot nagrado.

Glede hrane v žepih...rdečka se še bolj zagrizeno bori za igračo, če zavoha kakršnokoli hrano v okolici. Namesto, da bi jo to zmotilo, jo še dodatno "podžge". Četudi po vlečenju potem ne dobi hrane. ;)

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #16 : 23 November 2009, 16:23:49
Treba je pazit tudi na to, da se ne vlečeta zaradi zmage, ampak zaradi užitka. V tem primeru bo pes rad nazaj nosil, drugače pa bo letel v en kot in fental igračo.

Jaz bi a) delala po azujinem receptu ali b) nehala delati s hrano spljoh



anas

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • Lu
Odgovori #17 : 28 November 2009, 23:06:13
Sem zelo vesela, da je Čara odprla to temo, ker imam tudi sama podoben problem ... S tem da moj cilj  ni toliko, da bi igro uporabljala namesto hrane (mogoče sčasoma tudi to), ampak predvsem to, da bi ji postala bolj zanimiva kot okolica.

Lu je doma zelo igriva, zelo uživa v vlečenju, podi se za žogicami. Ko sva na sprehodu, pa ne šlivi ne žogice, ne vrvice. Ji je bolj zanimivo vohljati naokoli  :-\ Le s hrano dobim njeno pozornost  ::) Poskušala sem upoštevati nasvet od deteljice, da naj bo igra neobvezna, pa mi ne uspeva najbolje. Se bom morala potruditi biti še bolj spontana. Problem je res najbrž to, da se bojim izgubiti avtoriteto, ki sem si jo težko izborila. Kako to uskladiti?

80-90% pasjih lastnikov se s svojimi psi ne zna igrati pravilno v smislu, da bi se z igro dvigovala želja po nadaljevanju le te. In posledično psa igra ne zadovolji v dovoljšnji meri.

Urška, lahko poveš kaj več o tem? Kako se igrati pravilno?



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #18 : 29 November 2009, 00:03:18
V bistvu je težko povedat, pa malo lažje pokazat.

Pes mora v igri zmagovati, mi pa moramo biti mehki in slediti igri, da ima on občutek, da nas premaguje, premika. Občasno pa moramo kontrirati, enako, kot bi plen, da igra ostaja za psa zanimiva. Ponavadi smo premočni, zato za začetek pomaga, da vlečko za ročaja primemo z mezinčki in sledimo gibanju psa, ko bo dovolj intenziven nam jo bo takoalitako potegnil iz prstov. Takrat se na hitro umakneš za nekaj korakov.

Pes se mora skozi igro potrjevati, ti ohranjaš avtoriteto s tem, da določaš kdaj se igra začne in kdaj konča.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 30 November 2009, 07:40:52
Urška, vse lepo in prav, ampak če se pes doma rad igra s klobaso,.. zunaj pa ne, ali je res težava v tem, da se vodnik ne zna igrat?



tash

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 30 November 2009, 08:29:38
Tudi js sem imela probleme z igro. Sem se zgleda narobe igrala z njim. In res, ko sem mu začela pustiti zmagovati, se je začel vedno bolj igrat. Tudi zunaj, kar se prej niti podrazno ni hotel. Zdaj pa igro obožuje



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 30 November 2009, 08:47:12
Jaz moji že od malega pustim zmagovat  :-\



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #22 : 30 November 2009, 10:44:58
Jaz moji že od malega pustim zmagovat  :-\

Ne vem tocno, kako je v tvojem konkretnem primeru (mogoce ni tako), ampak vecina vodnikov (z mano vred, jasno :-[) v startu misli, da igra s psom izgleda tako, da pes drzi igraco, ti ga pa za to igraco vleces naokrog po poligonu :)
Zmaga ni samo to, da na koncu dobi igraco, ampak tudi kako si jo pribori - kot je rekla Urska, moras bit mehek, dovolit, da pes vodi igro in da on tebe vlece po poligonu, namesto ti njega ;)

battito animale


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #23 : 30 November 2009, 11:23:10
Jaz se tudi tako igram in sem tudi domačim povedala, da te pes vleče levo desno, da si mehek kot plen, vmes mogoče malo potegneš. Pa sem probala s samo 10s pa si je vseeno odnesla igračo in začela čvekat. Potem sem zamenjala s pribolškom ali pa s kako drugo bolj vredno ali pa novo igračo in potem moram to igračo zamenjat s priboljškom. Nikoli mi je ne prinese, da bi se še želela vleči.
 
No 1x je prišla za mano na balkon z igračo-napredek, ampak mislim, da je bilo bolj iz radovednosti kaj se zunaj dogaja. nasplošno je zelo žvečljiva psica, rada žveči, grizlja, in absolutno vse požre-vrvi, gumo...

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 30 November 2009, 12:55:45
Lilit, pri nama bi znalo biti, da sem mogoče premočna (se sicer kontroliram, da ne bi bila), ampak potem bi bil po logiki to problem tudi doma, pa ni, doma se zelo rada igra, mi nosi nazaj, renčiva druga na drugo in ona vleče še močneje, potem ji spustim, grem stran od nje, prinese za mano in me včasih prav "štohne", da se spet vlečeva,...  :-\ Na poligonu je nekaj časa delovalo to, da sem zašibala pred njo.. parkrat, kasneje pa tudi to ne več. Pogrešam to, ko nekateri vodniki (pa sploh psu ne puščajo nujno zmage ali sploh ne igrajo po "pravilih") samo potegnejo igračo ven in pes že gor visi.  :(




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #25 : 30 November 2009, 13:38:48
Jaz se tudi tako igram in sem tudi domačim povedala, da te pes vleče levo desno, da si mehek kot plen, vmes mogoče malo potegneš. Pa sem probala s samo 10s pa si je vseeno odnesla igračo in začela čvekat. Potem sem zamenjala s pribolškom ali pa s kako drugo bolj vredno ali pa novo igračo in potem moram to igračo zamenjat s priboljškom. Nikoli mi je ne prinese, da bi se še želela vleči.
 
No 1x je prišla za mano na balkon z igračo-napredek, ampak mislim, da je bilo bolj iz radovednosti kaj se zunaj dogaja. nasplošno je zelo žvečljiva psica, rada žveči, grizlja, in absolutno vse požre-vrvi, gumo...
za pse ,ki vse odnesejo in potem zadovoljno žvečijo se obnese,da ga imamo na vrvici in potem ko spustimo plen tečemo  s psom naokoli. Nima možnosti odnest, ker j epač privezan. Skočimo občasno nazaj ko spustimo predmet- večina potem nadaljuje z igro. Na koncu, ko je enkrat šlampast in spusti predmet pobegne in se skrije. Občasno lahko zaključimo tako,da ga po tekanju zamenjamo za hrano ali žvečilno igračo. V glavnem- ne damo mu priložnosti,d abi si kaj odnesel. Ker to vedenje je tudi razvada.
ps:
mnogim psom bolj kot to da vlečejo vodnika (predvsem na začetku, ko še ni samozavesten ) paše,da se skupaj z vodnikom držita za isti predmet in vzporedno tečeta naokoli

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #26 : 30 November 2009, 13:53:05
Tina, doma nekako nima izbire - si ti edini vir zabave. Zunaj pa temu ni tako, pa ti potem pokaže kaj si misli o tvoji igri.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #27 : 30 November 2009, 14:05:50
mnogim psom bolj kot to da vlečejo vodnika (predvsem na začetku, ko še ni samozavesten ) paše,da se skupaj z vodnikom držita za isti predmet in vzporedno tečeta naokoli

mhm, Buda je čist nor na tovrstno laufanje, men pa tud ne škodi  :D

Me pa ena stvar še zanima - Buda ima prebliske, da mu ni do igre, ampak do zmage, torej me z vso močjo vleče sem pa tja, ker jaz proti njemu itak nimam nobenih šans (v moči). Kako mu v takih primerih dopovedat, da mi lahko malo prizanese?  ;D



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #28 : 30 November 2009, 16:26:59
Saj res, to skupno nošenje predmeta v teku je všeč tudi Bartu in Bini, če nimam v roki ničesar, me pač za prste ali bundo prime in skupaj tečeva. :) Se bomo igrali na vrvici.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 01 December 2009, 09:40:19
Tina, doma nekako nima izbire - si ti edini vir zabave. Zunaj pa temu ni tako, pa ti potem pokaže kaj si misli o tvoji igri.
Ja, bi pred časom potrdila, ker sva imeli velike težave s tem, da ji nisem bila zanimiva.. ko je namesto igre zunaj bilo zanimivo še vse kaj drugega, ko je bilo treba vse prevohat, iti do vsakega mimoidočega,... , ampak danes se mi dogaja to, da psica hodi ob meni, okrog mene, me gleda in pričakuje kaj vem kaj  ??? od mene (ne narobe razumet.. to ni ves čas, ampak govorim za dilemo, ki izhaja iz teh primerov, ko to se dogaja), ko pa potegnem ven klobaso ali žogico je pa pri klobasi tako, da skoči gor, ampak naslednji moment ni več zanimivo (ampak še vedno je pri meni in me gleda.. ni, da bi ji bilo kaj drugega bolj zanimivo in bi šla pač tja), enako pa z žogico.. najprej navdušeno poskakuje okrog mene, me "štoha" v žep, kjer je žoga, potem ji jo pa vržem, prinese ene 3x, potem pa kar pusti nekje.. kot sem že napisala - kakor kdaj sicer, ampak vsekakor bi jaz želela več igre večkrat.. včasih se pa lahko skoraj v nedogled igrava.. ampak tako redko  :-\ .. dejansko opažam, da z mano zunaj psica bolj uživa (?) če delava razne vaje poslušnosti (na hrano, ki je sploh ne požre, ampak jo kot hrček valja po gobcu, da ji potem ko vzame naslednji priboljšek, prejšnji še ven leti  ::)), kot pa da se igrava npr. z žogico.

Bi tudi to še razumela, da bi bila njena poslušnost samo odziv na to, da bi jo s psihiranjem, dretjem, korekcijami,.. zmaltretirala do te stopnje, da bi pač sprejela kot izogib neprijetnostim, da mora delat poslušnost ali kaj vem kaj, ampak ne, ker je jasno, da tega nikoli nisem znala, da sva ob takem ravnanju vedno imeli samo težave in divjanje in predvsem, ker je to (da si želi da delava razne vaje poslušnosti in trikce,..) začela počet, odkar ji (že nekaj časa) nič ne težim in ničesar ne ukazujem... skratka odkar se trudim delat (mišljeno je na splošno živet z njo) po "kliker" principih.

Preprosto ne razumem  ??? :-[ .. ni ji zanimivo vohljat.. zanimivo ji je delat nekaj z mano, ampak to ni igra. Resnično mislim da je problem točno v tem, kar je že Deteljica napisala; pri igri (podzavestno) preveč pričakujem in ocenjujem in nisem povsem sproščena, vnaprej, ko sva zunaj, na podlagi preteklih težav, pričakujem neuspeh, zato je ko sva notri, drugače, ker notri sem sproščena in tudi ne pričakujem neuspeha.. pri poslušnosti sem pa nekako uspela pri sebi, ne vem, ali spustit kriterij ali pa ji že toliko zaupam oz. sem dovolj zadovoljna z izvedbo, da se sama ne sekiram več okoli tega in posledično ona tudi uživa v tem.  ??? Ampak ja.. to bom morala pa pri sebi razčistit, kako priti do tega, da sama, ko sva zunaj, spustim kriterije in pričakovanja,..  :-\