Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 609166

damayanti

• *
Odgovori #1350 : 25 Februar 2010, 09:07:15
V zakonu o javnem redu in miru, med drugim piše tudi tole:

"Kdor pri posamezniku s ščuvanjem ali razkazovanjem živali namenoma povzroči občutek strahu ali ogroženosti, se kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev."

Mislim, da bi se moral Davor in drugi zaščitniki in branitelji javnega interesa, zavzeti tudi za določbo v novem zakonu o nagobčnikih, ki bi zahtevala, da se nevarne pasme prenaša v škatlah. Ker se mi ne zdi, da je ta določba dovolj stroga. Davor pa bi moral to že početi, čeprav njegov bigl ni nevana pasma ampak zagotovo pri kakem histriku vzbuja strah in ogroženost... kar je pa seveda nedopustno! 

predvsem živali.. širok pojem ;D

http://www.youtube.com/watch?v=RF8fPkV9HNc

Tole žival si oglejte.   " ko se Garfieldu odpuli" :o :o :D :D :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

dmdm

• *
Odgovori #1351 : 25 Februar 2010, 09:17:34
YO kdo na sliki kadi in kdo pije pivo?
 ;D ;D ;D

LPD

A ja jest se v avtu ne privezujem ker sem najboljši šofer na svetu, ma pa kar starh spreletava ko vidim pripetega voznika... :P

TibiQ

• *
Odgovori #1352 : 25 Februar 2010, 09:48:49
Tibi, tisto s psihotesti ni bilo ravno resno mišljeno. ampak OK. če se ne bi goljufalo, bi odpadli tako Baričeviči kot Davorji in dmdmji.
Misliš? Ker govorila sem o tem, da če si količkaj psihologa (in hkrati psihopata), boš znal na take teste odgovorit tako, da boš izpadel kot najbolj normalen človek, hkrati pa boš v realnem življenju delal povsem drugače.
kar se pa tiče spuščenega mladička in skakanja po ljudeh - mladiček po ljudeh skakat ne sme. Se ga da zelo hitro naučiti, da ga ljudje božajo samo, dokler ima vse 4 tace na tleh. Če se dvigne na zadnje tace, je zabave konec. to se da narditi z zelo majhnim mladičkom, ki bi ga vsi božali in mečkali (če jim razložiš, kaj hočeš psa naučiti, jih 99% z veseljem sodeluje). S samo par tednov starejšim mladičem tega delati več ne moreš, takrat je že čas za učenje tega, h katerega človeka lahko gre pozdravit in katerega ne.
A ti govoriš o vnaprej zrežiranih situacijah? Ker nekako si ne predstavljam, da imam mladiča spuščenega in da medtem, ko se on zapodi proti tujcem in skače po njih, po možnosti blaten,.. ob vsej zmedi ti njim razlagaš, da ga nekaj učiš in jih prosiš, če bi sodelovali?  ??? Dodatno je še hec, da pri tvojih "pufkih" to mogoče deluje, pri moji psici, ki je bila pri 4. tednih velikosti enega odraslega terierja in povrh še s sivimi dlakami in nepoznavalci niso vedeli da gre za mladiča, ampak so nekateri mislili da gre za starega psa, situacija včasih ni bila tako simpatična. Ampak mogoče res ni del te debate. Me pa resnično zanima. A lahko na privat nadaljujeva?

En ful dober primer zakona ki je pisan brez ozira na prakso:
V zakonu o javnem redu in miru je prepovedno imeti spolni odnos na javnem mestu. Ampak kaj ko za spolni odnos šteje samo odnos pri katerem lahko pride do zanositve. Torej se lahko dva tipa sredi btc-ja na polno žgeta ampak pod ta člen to ne paše  ::)
No Davor, takle je ta zakon in čeprav se res lahko zgodi da se bosta šla dva slečt in ... sredi BTCja, tako kot se je zgodila ta afera z Baričevičevimi psi, je za kaj takega tako malo verjetnosti, da sama prepoved ni smiselna, ker se bi kaj takega zgodilo tudi če bi zakon predvideval prepoved. In o tem sem govorila že prej, pa nihče ni komentiral. Preveč v skrajnosti greste. Zamislite se kje se to konča, če bomo šli pri vseh stvareh v take skrajnosti. Definitivno normalen človek ne bo mogel več normalno živet in bo posledično postal nenormalen, hkrati pa bodo vsi "nenormalni" še vedno kršil zakone oz. počel neumnosti.

V zakonu o javnem redu in miru, med drugim piše tudi tole:
"Kdor pri posamezniku s ščuvanjem ali razkazovanjem živali namenoma povzroči občutek strahu ali ogroženosti, se kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev."
Kaj pa v tem kontekstu pomeni razkazovanje?  ???

anas

• *
  • Lu
Odgovori #1353 : 25 Februar 2010, 09:58:12
predvsem živali.. širok pojem ;D

http://www.youtube.com/watch?v=RF8fPkV9HNc

Tole žival si oglejte.   " ko se Garfieldu odpuli" :o :o :D :D :D

:D Ta video me je spomnil, kako sem se pred par leti bala ene mačke. Delala sem v neki hiši, ki je bila prej stanovanjska in je pokojna lastnica hranila to sosedovo mačko. Ta je pa še po njeni smrti prihajala čekirat, če bo kaj dobila (prikradla se je notri) in se razburjala, ko je videla tam same tujce. Res je izgledala grozna, sploh v temi. Ko je zapihala, je bila trikrat večja.

Kar se tiče ti. "nevarnih pasem", moram reči, da mi nikoli niso nikoli dale razloga, da bi se jih bala. Npr. vedno občudujem, kako pitbulka v naši kraju vidi samo svojega gospodarja in frisbee, vso okolico pa ignorira. Eno dogo argentino sem se spoznala v čakalnici pri veterinarju in je pravi cuker. Sestrična ima dobermana, ki je tudi čisto prijazen. Sprašujem se, od kje predstava da so ti psi nevarni? Odgovor: iz medijev, ki radi stvari napihujejo na podlagi par primerov. Koliko ljudi, ki se teh psov boji, ima dejansko slabo izkušnjo z njimi? Koliko od ljudi, ki ima ta strah, je v živo videlo popadljivega pitbulla? Jaz nikoli. Verjamem, da obstajajo (pri neodgovornih lastnikih), ampak kakšna je verjetnost, da jih srečam? Dovolj majhna, sa se mi ni treba sekirat zaradi tega. Ne vem zakaj bi zaradi strahu nekaterih, morali prepovedati vse te lepe pasme psov.

Edini psi ob katerih se počutim nelagodno, moram priznati, so psi, ki tavajo naokoli brez gospodarja (ter psi, ki lajajo izza ograje). Žal jih ni malo. Ni mi tak problem, če je pes spuščen in je gospodar nekje zraven in ga lahko odpokliče ali pa da lahko priteče in reagira v primeru, ko se kaj zgodi. Ko se pes sam sprehaja, pa si prepuščen sam sebi. Na srečo večinoma le pridejo, povohajo in grejo. Sem si pa vseeno za vsak slučaj nabavila poprov sprej. Davor, svetujem ti, da si tudi ti kaj takega omisliš.

Glede nagobčnikov za vse pse... meni se zdi to velik nesmisel. Kolikor vem, niso v predlogu KZS, zato je nesmiselno, da se o tem sploh pogovarjamo. ;)

Tudi omejitev po plečni višini se mi zdi nesmiselna. Pregovor pravi, da je strup v majhnih flašah.  >:D

damayanti

• *
Odgovori #1354 : 25 Februar 2010, 10:35:06
He he... dober Garfild a ne :D

naša Dina ni "neka ljubiteljica" mačk. ( na žalost)
Moja mami ima pa mačka ( evnuh II... )... Ga je dobila ( oz je sam prišel) že delno odrasel.( Evnuh I.. je preminil) No ni prišel evnuh... to je kasneje postal :D
In Dina je bila navajena, da je tam ona glavni faktor..
In tako pozicijo...+ da je še hodil okoli nje kot  rakovica, je zavzel, ko je Dina prišla v hišo.

pa je neustrašna...tudi divjega prašiča ne zacvika... takrat je pa samo stala kot okamenela in tresla se je....zaprepadena...tudi sedaj ko gremo na obisk.. ne skoči ravno vsa vesela iz prtlažnika... vedno najprej pogleda če je kje za kakšnim vogalom v zasedi Evnuh.

Da o Damču ne govorim..on je že po naravi bolj šleva... samo teče pod najbližjo mizo in drži prostor cel čas ko smo na obisku.

Toliko o psih nad plečno višino 40. ..Pa če omenim , da prvič ko je maček dal vedet čigava hiša je, ni bil star niti eno leto. Sedaj je marcina..in ko se nasrši... mater  bi bil primeren za nagobčnik. :D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1355 : 25 Februar 2010, 11:02:06
Citiraj
Kako se počuti človek, ko sreča psa na štriku in kako se počuti človek, ko sreča psa z nagobčnikom?

Trenutno  pri nas nagočnik ni del kolektivne zavesti, večina na njega naleti zgolj pri policijskih psih. V primeru obveznosti za vse pse (sklepam , da se bi to dejansko izvajal) bi zadeva postala del okolice in tako ne bi izstopal, kot to sedaj, dolgoročno strahu pred nagobčnikov verjetno več ne bi bilo. Pa še psi bi bilo bolj varno integrirani v družbo

Citiraj
Zame je pes pes

Tako je in vsak ima svoj različno izražen nagon, odvisno od sposobnosti lastnika tega zaobvladat

Citiraj
Problem, pri vsej stvari je, da v naši državi veljajo dvojna pravila. In to je dejstvo.

Seveda veljajo, se tudi ne izvajajo, imajo luknje, priviligirance, sodne zaostanke in zastaritve pri domala vsaki pravni temi, ko pač gre za reprisalije; Ali to pomeni da naj zakonodajo odstranimo , ker slabo deluje?

Se pa pojavi tukaj eno vprašanje, v primeru da bi se izvajalo , ali bi podpiral glede na argumentacijo omejitev pasem in število psov?
Zakonodaja v trenutni obliki je pomankljiva (vsaj tukaj vlada v stroki nek konsenz), sam bi rad videl strožje ukrepe in predvsem strožjo in bolj korektno izvajanje le teh, in ravno za to se gre.
In ne , kakšen kvazi strah bi jaz imel do pitbulov in paranojo, sicer dokaj klasičen oseben komentar enih ali drugih pripadnikov, ki me pa ne gane. Ni stvar javnosti, da vaše pse integrira, ampak vas samih-lastnikov.

Pač klasična ignoranca, sedaj imamo štiri pitbule, ker pač to lahk, soseska pa to mora sprejet tako ali drugače.   

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

TibiQ

• *
Odgovori #1356 : 25 Februar 2010, 11:24:05
Davor, potem si tudi za omejitev npr. konjev (pri nas se vsake toliko sprehodijo mimo, z jezdeci na hrbtih in konj lahko ne glede na vse, predstavlja prav tako ogromno nevarnost)? Na kakšen način bi omejil to? Kaj pa avtomobili? Kaj pa alkohol? Noži? itd.

Aja.. kaj pa divje živali.. divji prašiči, medvedi ipd.? Dajmo zaščitit splošno javnost, pa vsem tem nataknit nagobčnike.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1357 : 25 Februar 2010, 11:41:06
ali meniš, da  bodo takšni ekstremi odvrnili spremembo zakonodaje in validnosti zagovarjanja predloga KZS? upam le, da ne boste nekatere pred okroglo mizo začele resnično s tisto o kastraciji moških

Na vsak način poskušate forsirat da, jaz in meni podobni (beri popularno mnenje) zganjam gonjo zoper specifične pasme, pse na splošno ali celo lastnike. Sploh ne , zame sta nagobčnik in povodec primarno v dobro psa, ker če pride do sranja vedno nastrada prvo žival. Ni idealna rešitev je pa na dano najboljša. Vse čestitke Šapi , da je kot prvo vzela psa iz zavetišča in ga uspešno socializirala, ni pa žal sama primer za vse lastnike

Tu pa tam je potrebno pogledat iz konteksta družbe in ne zgolj vidika ljubitelja psa

in mimogrede, tako hladno orožje kot alkohol sta pri nas zakonsko omejena in posredno tudi avtomobili (obvezno zavarovanje, cestnoprometni predpisi, cestnina..);

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

saba

• *
Odgovori #1358 : 25 Februar 2010, 11:46:56
1. Davor, koliko ljudi poznaš, ki imajo psa zahtevne pasme in po tvoje precenjujejo lastne sposobnosti? Prosim naštej jih in zraven napiši katero pasmo psa imajo!

2. Koliko od teh ljudi živi v tvoji bližini in direktno ogroža tebe?

3. Koliko ljudi poznaš, ki imajo več kot enega psa? Prosim naštej in navedi pasmo in število psov ter namen lastništva teh psov!

Če se že sklicuješ na popularno mnenje ;)

Jaz poznam ogromno ljudi, ki nimajo psa in nihče ne zagovarja teh drastičnih ukrepov, ki jih predlagaš ti.

damayanti

• *
Odgovori #1359 : 25 Februar 2010, 11:48:14
upam le, da ne boste nekatere pred okroglo mizo začele resnično s tisto o kastraciji moških

.... sam malo te pa je stisnilo okoli tega predloga ...a?...priznaj ;)    :D :D :D :D >:D

saba

• *
Odgovori #1360 : 25 Februar 2010, 12:00:11
Dejstvo, ki ga ti nikakor ne moreš doumet v tej debati, da se tukaj oglašajo ljudje, ki se dnevno srečujejo z NE-izvajanjem in NE-upoštevanjem obstoječega zakona. Da bo zaostritev pogojev skrbništva psov najbolj prizadela skrbnike psov, ki so odgovorni in ki se OZIRAJO na nekinološko javnost, ostalih neobzirnih, ne bo spametovala niti nova zakonodaja, če se ne bo nadzorovala.

O vseh negativnih posledicah takega zaostrovanja smo ti tudi že pisali, pa jih namerno ignoriraš in ne komentiraš.

Obešaš se na enega človeka in na njegove tri zlorabljene pse, tisoči psov, ki bodo zaradi tega evtanazirani, te pa ne brigajo!!!

Ugrizi so od nekdaj bili in bojo še naprej, dokler bojo psi živeli z ljudmi. Če hočeš to preprečiti, potem iztrebi pse, VSE!

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #1361 : 25 Februar 2010, 12:02:45
Tale ideja o nagobčnikih me spominja na vso slovensko pijansko populacijo, ki je BTW res ni malo. In zato naj jaz ne bi pri kosilu spila deci dobrega vinčka? Japajade...

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #1362 : 25 Februar 2010, 12:11:05
Dejstvo, ki ga ti nikakor ne moreš doumet v tej debati, da se tukaj oglašajo ljudje, ki se dnevno srečujejo z NE-izvajanjem in NE-upoštevanjem obstoječega zakona. Da bo zaostritev pogojev skrbništva psov najbolj prizadela skrbnike psov, ki so odgovorni in ki se OZIRAJO na nekinološko javnost, ostalih neobzirnih, ne bo spametovala niti nova zakonodaja, če se ne bo nadzorovala.

O vseh negativnih posledicah takega zaostrovanja smo ti tudi že pisali, pa jih namerno ignoriraš in ne komentiraš.

Obešaš se na enega človeka in na njegove tri zlorabljene pse, tisoči psov, ki bodo zaradi tega evtanazirani, te pa ne brigajo!!!

Ugrizi so od nekdaj bili in bojo še naprej, dokler bojo psi živeli z ljudmi. Če hočeš to preprečiti, potem iztrebi pse, VSE!

Podpišem. Zaradi nekaj psihopatov, ki jim ni jasno, kako se dela s psom, naj naši šolani, socializirani, cepljeni, prijazni, neverigarski itd. kužki skasirajo totalno pregrobe sankcije. Dejte no... Treba je čist drugje začet, v glavah ljudi. Pa ne nas, ki smo odgovorni lastniki, ampak pri tistih, ki to niso.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #1363 : 25 Februar 2010, 12:14:11

Aja.. kaj pa divje živali.. divji prašiči, medvedi ipd.? Dajmo zaščitit splošno javnost, pa vsem tem nataknit nagobčnike.

Dober predlog  :o  :P  :)  ;D Če pa sem lahko malo žleht - včasih bi bilo fino natakniti nagobčnik tudi kakemu človeku, včasih morda tudi komu na tem forumu.  ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1364 : 25 Februar 2010, 12:15:13
Citiraj
Ugrizi so od nekdaj bili in bojo še naprej, dokler bojo psi živeli z ljudmi.

Kar naredi celotno situacijo samoumevno ? saj tudi do zločina bo prišlo dokler bomo obstajal ljudje. To spet podobna tisti, ki jo berem v temi o privezu ;"psi se pač radi igrajo in ščipajo". Tvoj pes nima kaj grizt ali bilokakor vplivat na drugega kot pa tebe, enostavno.

Glej , smo popolnoma v konsenzu, da nobena zakonodaja ni pol centa vredna če se jo ne izvaja in tudi da pri nas odpovedujejo nesposobni organi; sam gledam pač na tole iz lastne perspektive in koristi. Torej če bi recimo soseda uboga vdova poleg tavžent mačk dobila še dve doge argentine (v dobro foruma, mogoče se še registrira kak nov član) imam sedaj pač osnovo za prijavo, Tudi  sem poudaril , da boste odgovorni lastniki teh pasem kolateralna škoda,
In ja , imaš prav, sem eden izmed tistih ki kilometer naprej žuga naj človek da svojega psa na povodec, če ni že sam toliko uvideven do okolici in zakona  

Osebnih podatkov, pa ne mislim objavljati (me ninci že itako dovolj postrani gleda  :-[ )

damayanti

• *
Odgovori #1365 : 25 Februar 2010, 12:15:34
Tale ideja o nagobčnikih me spominja na vso slovensko pijansko populacijo, ki je BTW res ni malo. In zato naj jaz ne bi pri kosilu spila deci dobrega vinčka? Japajade...

Zdej je baje post..40 dni brez alkohola , od svečnice naprej... nema vinčka >:D >:D v Sloveniji 8)

Lahko greš pa v Francijo...tam ga lahko pa pol litra zraven južine ;) po zakonu
Al pa prideš k men( imam francosk vin)... se bova vsedle na teraso odprle buteljko in tasmrdljiv sir in se pretvarjale da sva v Franciji.... na post se pa po francosko požvižgava ;D

Tako kot se eni pri upoštevanju zakonov naredijo" francoze"  ;D

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #1366 : 25 Februar 2010, 12:18:40
Zdej je baje post..40 dni brez alkohola , od svečnice naprej... nema vinčka >:D >:D v Sloveniji 8)

Lahko greš pa v Francijo...tam ga lahko pa pol litra zraven južine ;) po zakonu
Al pa prideš k men( imam francosk vin)... se bova vsedle na teraso odprle buteljko in tasmrdljiv sir in se pretvarjale da sva v Franciji.... na post se pa po francosko požvižgava ;D

Tako kot se eni pri upoštevanju zakonov naredijo" francoze"  ;D

Si že rekla.  ;D Povej kdaj, jaz sem na porodniški in mam cajt.  ;D Pa privlečem svoje krdelo "malih dobermanov" zraven. S povodci in nagobčniki  ;D  ;D  ;D

damayanti

• *
Odgovori #1367 : 25 Februar 2010, 12:36:35
Eno lepo sončno soboto...  in potem spustiva tvoje male dobermane in še mojega dolgodlakega dobrmana...brez povodcev in nagobčnikov. Ker bova " francozice" :D......
( lahko tudi počakava ,da se tole blato malo posuši.....in da se meni malo situacija umiri s tem delom ...Vina je pa dost.. ;) in ga ne bo zmanjkalo >:D)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1368 : 25 Februar 2010, 12:40:38
Pozabljate na nekaj. glede na to, koliko psov imamo ljudje in kako slabo pravzaprav razumemo pse, da o tem, kakšni kreteni so nekateri lastniki ne govorim...je ugrizov neverjetno malo. Celo tistih bolj simboličnih in vzgojnih, kaj šele resnih. Pravzaprav je veliko večja verjetnost, da te bo izza vogla šicnil tvoj sicer vedno prijazni sosed ali pa da te bo zaštihal na ulici en na uč čist normalen mimoidoči, kot da te bo pošteno šavsnil pes.

danes se največ nesreč s psi zgodi doma. tam psa nimaš niti na povodcu in še manj mu natikaš nagobčnik. nesreče, v katerih jo skupi mimoidoči se pa večinoma zgodijo v trenutku ko:
-se pes strga s ketne
-prepleza (preskoči, spodkoplje...)ograjo
-odpovejo (ponavadi avtomatska) vrtna vrata
-se strga lastniku iz rok.

Tisti, ki trdi, da bi se psi z nagobčniki bolje integrirali v družbo je bedak. To ni integracija ampak segragacija.
Bolj ko se bo pse omejevalo z povodci in nagobčniki, več bo nesreč. Ker je integracija (beri socializacija) vedno privezanih in onagobčenih psov nemogoča, se pes v situaciji, ko se znajde brez teh pripomočkov ne znajde. In brez pripomočkov se znajde: doma, ko se strga s ketne, ko preskoči ograjo....Torej?

Sicer pa: v spremembi zakona o nagobčnikih za vse pse (zaenkrat) nihče ni govoril. Tisto o 30+ kilah ipd, je samo ena od kumštnih idej priznanega kinologa, ki seveda v realnosti ni izvedljiva.

saba

• *
Odgovori #1369 : 25 Februar 2010, 12:47:15
Kar naredi celotno situacijo samoumevno ? saj tudi do zločina bo prišlo dokler bomo obstajal ljudje.
Točno to. In ta riziko moramo vzeti v zakup, če hočemo živeti na zemlji! Noben zakon nas pred tem ne more zaščitit.

Citiraj
..Torej če bi recimo soseda uboga vdova poleg tavžent mačk dobila še dve doge argentine (v dobro foruma, mogoče se še registrira kak nov član) imam sedaj pač osnovo za prijavo

Zaradi dveh dog je še vedno ne boš mogel prijaviti  ;) Hudo škodo pa ti lahko naredi že ena sama doga ali pa katerikoli drug pes.

Me zanima koliko sosedov si prijavil, ker imajo pse na prekratkih ketnah ali pa spuščene pse?

Citiraj
In ja , imaš prav, sem eden izmed tistih ki kilometer naprej žuga naj človek da svojega psa na povodec, če ni že sam toliko uvideven do okolici in zakona

Ti kar žugaj, dokler imam jaz toliko odgovornosti, da pokličem psa k sebi, ko vidim, da se mi nekdo približuje, sam ali pa s psom in da je pes v povelju "poleg", dokler ni srečanje mimo, me tvoje ali pa žuganje koga drugega nič ne gane. V naselju ali ob cesti pa je pes pripet - zaradi svoje varnosti.

Citiraj
Osebnih podatkov, pa ne mislim objavljati (me ninci že itako dovolj postrani gleda  :-[ )
Ne zanimajo me osebni podatki. Zanima me koliko ljudi poznaš, katere pse imajo in koliko!

Šapa

• *
Odgovori #1370 : 25 Februar 2010, 13:19:12
Glede nemških ovčarjev.
Tisti nevarni... ne vem če so ravno NO. Vse neprijetne izkušnje kar smo jih jaz in moji psi imeli z  takimi psi... niti en ni bil rodovniški.
Torej neupravičeno spet govorimo o Nemških ovčarjih
Tako da lahko kar nehamo govorit o nemških ovčarjih..... pri nas jim ( staroselci) pravijo " voukovci" ali voučjaki...in so mix..
Potem lahko kar nehamo govorit o pitbullih, pri nas je rodovniških predstavnikov pasme izredno malo, vse ostalo so mešanci  ;) Ampak prepovedi in zakoni so napisani ponavadi tako, da vključujejo tudi mešance z določenimi pasmami oz. vse pse, ki samo spominjajo na neko pasmo pa čeprav je nimajo v sebi.  :-X

Pa moj point ni bil širiti seznam "nevarnih pasem", ker sem mnenja, da nobena pasma ne spada na ta seznam, spadajo pa na seznam nevarnih posamezni psi, ki so že ugriznili in poškodovali človeka, ne glede na njihovo pasmo (po našem že obstoječem zakonu). Samo zanimivo mi je, da se je na seznamu pasem, ki jih je po tem zakonu v Avstriji npr. obvezno šolati, uvrstila samo peščica molosov in terrierji tipa bull, kljub temu, da imamo še celo paleto pasem, ki so enako ali celo bolj zahtevne po karakterju in niso glih za v vsake roke.

martinca

• *
Odgovori #1371 : 25 Februar 2010, 13:30:30
Ker se mi več ne da debatirati s tabo DAVOR sem zbrala nekaj tvojih starih postov, da si lahko vsak naredi svojo sliko:

Spuščam je sam več ne, mi je zadnjič ko sma bila na polju kliznila v gozd in se ni odzvala na odpoklic, pa še temno je postalo. Kar načeloma ni problem, ampak kar nekaj ljudi tule po gozdu in okolici sprehaja pse brez povodca. Sama pa sili v vsakega bodisi na dveh ali štirih nogah :-\

Pa tudi bolj varno se mi zdi, saj vidim kje hodi in kaj pobira. Bom videl kako bo po šoli, dokler ni odpoklic 100% bo kar na povodcu

Svojega lahko spusti, druge bi pa kar tako:
tisti psi, ki niso na povodcu in vas ali vašega psa napadejo...kako to , da ne prijavite takšnega psa ? zakon tule kaj malo pomaga če ga ljudje ne uporabljajo

Glede vzgoje:
http://www.kinoloska-zveza.si/sl/vzrejne-komisije/gonici/  :)

Kar se tiče ponočevanj in teženja; pač vztrajen moraš biti in cviljenje ignorirat, ko dojame da tko ne bo nič dobila načeloma da mir. Vsaj upam , da ne bo pozneje takšnih težav. Se pa drži mojega urnika , grem dokaj pozno spat.
Zaenkrat tudi pozrešna ni, na hrano mirno počaka na svojem stolu, teži načeloma ne, toliko bolj pazim sedaj ko je steralizirana in je apetit rado večji.
Samo tečna je ko imamo obiske in bi rada pozornost (skače po ljudeh, cvili, sili v njih..etc) in ko sem jo enkrat dal v sobo pa se mi je iz protesta poscala na posteljo (prvič sploh), baraba mala ::)

Pa uboga tud nič (razen za kos poli klobase), že vidim da  jih boma poslušala na spomladanski šoli  :'(

Tukaj zagovarja življenje lovskih psov v krdelu, kako bo to mogoče pri novem zakonu?
Vprašanje ali je lagodje, kjer smo mi lastniki beagle spremenili v hišne pse , dejanska vloga pasme, ki je navsezadnje bila vzrejena kot delovna.
Lovski psi so bili v pesjakih in v kardelu in če se dejansko odgovori na vprašanje (in ne kdo ima pse bolj rad nesmisel), če imaš psa v pesjaku obvezno imej tudi zraven tistole termalno lučko in potrebno izolacijo; ob velikem minusu pa vzemi psa v stanovanje. Tole ni pasma za velika temperaturna odstopanja: Tole je pasma , ki se močno naveže na kardelo (beri; družini) in ga potrebuje za dobro socializacijo; pesjak naj bi bil tako kvečjemu kot prenočitev, ne pa njegovo stalno okolje. Beagli pač potrebujejo družbo, mnogo gibanja in druge živali ter ljudi da prosperirajo. Lov recimo

Pesjak po osnovi ni slaba zadeva, vendar ga večina ljudi izrablja na škodo živali ali z njo ne dela pravilno, zaradi tega tudi tak odziv. Lastniki, ki naše bigle razvajamo na kavčih in postelji pač živali dajemo dosti manj možnosti za to izrabo ker je itako del družine, čeravno roko na srce doprinašamo k izroditvi pasemske funkcije

Ima tudi bujno domišlijo, sama sem 3xtedensko na KD Maribor, pa nisem zasledila kakšne predstavitve pasem (verjamem, da bi bila zraven, ker sem edina z mojo pasmo v društvu):

jasno da ne ve, zna se pa zgoditi da dobiš tudi kakšen kontakten naslov, meni so na kinološkem društvu Maribor ogromno pomagali z nasveti, tudi povabili so me na predstavitev pasem, ki je bil ravno tisti teden ko sem klical; Pač preden se odločiš za leglo poskušaš dobiti čim več informacij, toliko bolj pomembno sedaj ko je beagle postal popularna pasma in je legel občutno več, različnih kakovosti. Ako ti pa zgolj bere kinologa...pak ni škoda klica

Je strokovnjak za pasjo prehrano:
približno mesec, dobi okoli 80g briketov na dan pač odvisno od dodane kuhane hrane; (priporočilo je 150-170, kar mislim da ima tvoja)
 (testenine in zdrob itako ni kalorijsko močan dodatek, tudi ne zelenjava); nazadnje ko sma se vagala pri veterinarju je imela 14 kg kar je ok glede na višino, ki mislim da je končna
Ok res pa da pri priboljških jest bolj šparam, ko bo dobila slednjih več bo tudi obrok manjši

kar se mene tiče je to larifari, kot je že nekdo zgoraj zapisal za naše pse itako preveč kompliciramo navsezadnje gre za domesticirane živali, ki so ob človeškem jedilniku živele stoletja;
In ja, za našo gospodično se seveda radevolje kuha posebej brez začimb, soli in potencialno škodljivih hranil, govejo juho pa dobi tu pa tam toliko za okus, zelenjavno pa kar pogosto pa ji kar ugaja (še enkrat nobene driske do sedaj, upam da bo tako dalje).
Tole me spominja na prigodo iz poletja ko so sorodniki šli po hrvaškega ovčarja (nekje okolici Zagreba), jih ima tri ki pasejo ovce, pa ob vprašanju kako jih hrani pokaže na štedilnik, kjer se v malo večjem loncu kuha gosilo. Vsi njegovipsi so bili zdravi, vitalni delovni psi
Mislim, da nas ljubezen do naših živali dejansko naredi malo preveč zaščitniške :P

Torej?

damayanti

• *
Odgovori #1372 : 25 Februar 2010, 13:32:06
Potem lahko kar nehamo govorit o pitbullih, pri nas je rodovniških predstavnikov pasme izredno malo, vse ostalo so mešanci  ;) Ampak prepovedi in zakoni so napisani ponavadi tako, da vključujejo tudi mešance z določenimi pasmami oz. vse pse, ki samo spominjajo na neko pasmo pa čeprav je nimajo v sebi.  :-X

Točno tako...o vseh pasmah lahko kar nehamo govorit...

Zdej pa moj point.
Neki kinologi( ki se za to imajo) in VURS... bi v prvi vrsti morali nekaj narediti tudi glede.. nerodovniške vzreje..uvozu psov iz pasjih farm... in nasplošno nekaj v dobrobit živali. In nekaj na ODGOVORNEM LASTNIŠTVU.
Tega do sedaj  vsaj  konkretno še niso naredili... dokaz za to so naša zavetišča. Predvsem pa statistika zavženih živali , pa naj bodo to psi ali mačke. Taki ali drugačni.

In predno si sploh kdo drzne predlagat kakšen zakon kjer bodo vpisovali določene pasme...
naj se loti GLAVNEGA problema.

In ko se bodo lotili tega in kaj naredili... na tem... bodo ugotovili, da tudi tistih nevarnih pasem ni več.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1373 : 25 Februar 2010, 13:34:50

Seveda veljajo, se tudi ne izvajajo, imajo luknje, priviligirance, sodne zaostanke in zastaritve pri domala vsaki pravni temi, ko pač gre za reprisalije; Ali to pomeni da naj zakonodajo odstranimo , ker slabo deluje?

Se pa pojavi tukaj eno vprašanje, v primeru da bi se izvajalo , ali bi podpiral glede na argumentacijo omejitev pasem in število psov?
Zakonodaja v trenutni obliki je pomankljiva (vsaj tukaj vlada v stroki nek konsenz), sam bi rad videl strožje ukrepe in predvsem strožjo in bolj korektno izvajanje le teh, in ravno za to se gre.
In ne , kakšen kvazi strah bi jaz imel do pitbulov in paranojo, sicer dokaj klasičen oseben komentar enih ali drugih pripadnikov, ki me pa ne gane. Ni stvar javnosti, da vaše pse integrira, ampak vas samih-lastnikov.

Pač klasična ignoranca, sedaj imamo štiri pitbule, ker pač to lahk, soseska pa to mora sprejet tako ali drugače.   

Zakonodaje ni potrebno odstraniti, ampak naj jo naredijo tako enostavno, da je manipulacij lahko čim manj in se jo lahko dosledno izvaja ter naj se stvar ne počloveča............kot praviš: ker slabo deluje. Če jo ne izvajaš ne more delovati dobro, ampak za to lahko ni krivec slaba zakonodaja.............., ki pa je slaba, če "zakonsko" dopušča idiotizem za idiote. Če je bila pa izigrana....ja naj odstopijo zaboga že enkrat: vsi vpleteni pri vrnitvi. Minister je pri nas le uradnik in takega ni problem dobiti novega :P. Samo v tem pogledu.
"Novo zakonodajo" boodo ravno tako izvajali in krojili isti :).
Glede omejitve psov.....ali ne velja tudi sedaj.
S prepovedjo pasem ali pa križancev, mešancev pa se SIGURNO ne bo nič rešilo,.....ker dopušča preveč "siničarstva"..........

Nečipiran pes se evtanazira...........lahko tudi na "nehuman način" , ali pa ga prevzame zavetišče. Pa pooblastimo policijo; namesto pendreka pa čitalec čipov občasno:o...........pa jim damo še kakšen EUR zraven. Bi bili sigurno zadovoljni :)
Ne vzemite vsega dobesedno ;D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1374 : 25 Februar 2010, 14:08:30
martinca, sicer ne vem kakšno vlogo tale tvoja analiza za debato tule, sploh ker me citiraš izven konteksta, razen pač da gre za piškav način deskriditiranja nosilca mnenja s katerim se ne strinjaš, ne ravno zanimivo in presenetljivo
Nikjer nisem skrival, da sem dokaj nov v kinologiji, tudi da sem vodič- začetnik, ki ne šola zgolj psa ampak samega sebe. Verjetno te bo presenetilo, ampak tule na forumu je kar veliko takšnih
Imam pa dokaj jasno mnenje in prepričanje kar se tiče okolja , ki ga v tem trenutku predstavljajo psi, bodis pod vplivom lastnih izkušenj ali tujih. In kaj je še najbolj pomembno vem na ka način določen skupnosti delujejo.

Predstavitev pasem pa je bila, na KD v začetku lanskega leta, (še preden sem imel svojega psa in se bil zategaj povabljen), kakor tudi psa NE spuščam , niti ni brez povodca, zaradi varnosti psa. Ko vadima odpoklic je pa to vedno na privatni površini, kjer ne ogrožama nikogar. Mi pa je enkrat kliznila v šumo, predvsem zaradi moje napake, ker se nisem pravilno odzval.

Sem pa polaskan, da si šla skozi vsa moja sporočila , ampak jest  bolj prisegam prvo na romantično kosilo  :P

martinca

• *
Odgovori #1375 : 25 Februar 2010, 14:17:06
Prav zato, ker si začetnik bi bilo v redu, da o določenih stavrih o katerih pišeš prej malo razmisliš, ker se lahko kar hitro zgodi, da boš kasneje spremenil mnenje.

Psice pa ne spuščaš zato, ker je nevzgojena in ti pobegne ! Verjamem, da bi, če bi imel psico, ki bi te ubogala z veseljem kje na kakšnem travniku psico spustil, da se zdirja, kjer nikogar s tem ne bi ogrožal.

Še nekaj me zanima: Kako psico, ki beži, dobiš nazaj kadar jo v lovišču "lovsko" treniraš?

martinca

• *
Odgovori #1376 : 25 Februar 2010, 14:20:56

Sem pa polaskan, da si šla skozi vsa moja sporočila , ampak jest  bolj prisegam prvo na romantično kosilo  :P

Kar se pa kosila tiče se ti pa zahvaljujem, sem poročena, imam dva otroka in če bi že želela kakšno romantično kosilo bi bilo to zagotovo z mojim možem. 8)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1377 : 25 Februar 2010, 14:36:06
kot kaže spet nisi spoznala poante

Citiraj
ker se lahko kar hitro zgodi, da boš kasneje spremenil mnenje

vsekakor , velika verjetnost, ravno zato je smisel takšnih in podobnih debat, da se izmenjuje mnenje. Verjetno , ne bi toliko vztrajal , če dejansko ne bi spoštoval določena mnenja tule

Kar se pa tiče mojega psa, sem zapisal, jo spustim na travniku  tudi ko se igra z drugimi psi, ampka   zgolj na površini ki so varne in izven obče javnosti ; sicer pa moj pes tukaj ravno ne igra vloge; Je na povodcu in če bo zakonsko potrebno tudi dobi nagobčnik. Za vse ostale informacije pa me mirne duše lahko vprašaš kje drugje, ti rado odgovorim brez da ti je potrebno analizirat moj profil . Mislim pa da ta tema ni namenjena temu, tako da raje osebne komentarje obržite za kdaj drugič

saba

• *
Odgovori #1378 : 25 Februar 2010, 14:37:34
Imam pa dokaj jasno mnenje in prepričanje kar se tiče okolja , ki ga v tem trenutku predstavljajo psi, bodis pod vplivom lastnih izkušenj ali tujih.

Glede na to da lastnih izkušenj nimaš oz. jih ne navajaš, predvidevam da so to potem tuje izkušnje. Če seštejem to in pa tvoje objave, od katerih ni niti ena konkretna ali argumentirana, lahko sklepam da imaš OPRANE možgane. In tudi IMPREGNIRANE.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1379 : 25 Februar 2010, 14:52:13
tako je,  imam slabe izkušnje z lastniki pasem , ki se pojavljaju tole; renčanje (kjer pitbula morata zadržati kar dva), agesivni psi ki sploh niso na povodcu in lastnik vztraja da on pač obvlada komando, ali pa vzreditelj dobermanov, kjer njegov trop terorizira vso sosesko; pustimo tudi babnice , kjer jih njena "mrcina" vleče po pločniku, saj nič ne nardijo. In potem morej jaz sebe ali svojega psa zaradi takšnih zavarovat.
Koliko imate sam pozitivnih izkušenj z psi jih imajo drugi negativnih!

tudi edin napad na mojega psa (kje je bila kri), je bil s strani verzije bull, kjer ni zmogla alstnica zadržati psa