Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 609232

Šapa

• *
Odgovori #360 : 13 Junij 2006, 18:01:11
končno nekaj pametnega napisano na tematiko "nevarnih pasem". kopiram današnji članek v Jani:

Nekaterim se je bolje izogniti (Obtožene nevarne pasme psov).

Miroslav Zidar (mednarodni sodnik za vse pasme psov in urednik revije Kinolog) je povedal (citiram): Težava ni v nevarnosti naštetih pasem psov (ameriški pitbul terier, ameriški staffordshirski terier, staffordshirski bulterier, bulterier, argentinska doga, bordojska doga, brazilska doga, rotvajlerji in tosa inu). Te so namreč že desetletja vzrejane za neagresivno naravno zasnovo, zato ni nobenega razloga, da bi jim pripisovali že vnaprejšnjo napadalnost. Za napade na ljudi niso krivi psi t.i. nevarnih pasem, saj se prav vsi, ne glede na pasmo, v okoliščinah, ki zanje ali za člane lastnikove družine pomenijo nevarnost, odzovejo obrambno. Vzroki za take napade tičijo drugje, v malomarnosti, neznanju in neodgovornosti njihovih lastnikov, ki so povsem odgovorni za vedenje svojega psa. Še v hujše težave pa to vodi, kadar imajo taki ljudje v rokah enega od teh močnih psov, ki ga ne obvladajo, ali če je ta že prirojeno napadalen, torej posamezen pes in ne pasma.
Sicer za najnapadalnejše in najpopadljivejše veljajo pritlikave pasme, ki napadajo predvsem iz občutka ogroženosti, ki izvira iz zavedanja o lastni majhnosti.
Že omenjene pasme pa so nevarnejše kot druge le zaradi močnejšega ugriza.

Branka Hobič (kinološka inštruktorica in sodnica) je povedala (citiram): Zelo napačno je, da nekateri ljudje kupujejo pse brez rodovnikov, potomce psov recimo, ki ravno zaradi agresije niso dobili vzrejnega dovoljenja. Kupovati bi jih namreč morali le pri vzrediteljih, ki imajo za to vzrejno dovoljenje, to pomeni, da njihov pes ni agresiven, ne beži od človeka in podobno, samo takšen je primeren za nadaljnjo vzrejo.
V Švici so ravno zaradi več hudih posledic napadov psov na ljudi z zakonom določili, da morajo skrbniki nekaterih pasem psov v urbanih okoljih te imeti vedno na povodcu, hkrati mora pes nositi nagobčnik, lastnik pa mora svoje znanje potrditi z izpitom, tega mora vsako leto obnoviti.

čeprav se jaz s Švicarskim zakonom nikakor ne strinjam. če velja zakon naj velja ZA VSE in ne samo za lastnike "nevarnih pasem"  ::)

Šapa

• *
Odgovori #361 : 13 Junij 2006, 18:59:34
sem skenirala cel članek... nahaja se v mojem albumu:
http://kali.moj-album.com/

trigi

• Administrator
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #362 : 13 Junij 2006, 19:51:22
Prima Šapa... ravno danes sem po radiu slišal reklamo za tale članek, sem jo že mislil kupiti.
Ker v reklami reče samo "preberite katerim psom se je pametno izogibati" oz. nekaj na ta način in sem si mislil, "joj, spet kakšen neumen članek ki bo pognal ljudi v paniko", vendar kot kaže sem se motil; Hvalabogu.

Sem pa kakšen dan nazaj prebral v dnevniku da so nekje v bosni policisti našli plantažo marihuane... kot da to ni dovolj, je imel na posestvu človek zaprtih okoli 150 psov ki jih je uporabljal za pasje boje  :o :'(
Posestvo pa naj bi čuval par volkov  ??? :o

Pa LEP dan vsem  >:(, Črt

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #363 : 14 Junij 2006, 13:52:42
Posestvo pa naj bi čuval par volkov  ??? :o

Pa LEP dan vsem  >:(, Črt

ja pa jade, pol pa svizec čokolado zavije  ;D
Mogoče čeških volčjakov ...volkovi bi odšli zlati svobodi nasproti, pa tudi če ne bi mogli odit (ograja npr) zagotovo pa ne bi nič čuvali...

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #364 : 14 Junij 2006, 13:54:35
se pa tud vidi kako silni in nevarni čuvaji so pit buli  :P,če so pr itaki masi bojnih psov morali za čuvanje angažirat volčjake   ;D ;D ;D ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #365 : 14 Junij 2006, 16:22:59
Trop volkov, ne par. Ni treba da bi kaj čuvali, glede na sloves ki ga imajo tam doli, bi se vsak premislil preden bi poskusil. Sicer pa tudi jaz dvomim da so bili volkovi ali čehci, prej kakšni "volčjaki", ti bi pa res znali biti dobri čuvaji.

trigi

• Administrator
Odgovori #366 : 14 Junij 2006, 23:06:22
Hhehe... zato sem napisal 'naj bi' :D Ker se je tudi meni zdelo nemogoče da bi bili pravi volkovi.... še malamut ni ravno pasma ki bi bila znana po svojih varovalnih sposobnostih, pa je že zelo udomačena pasma ;)

Lp, Črt

S1b

• *
Odgovori #367 : 15 Junij 2006, 00:00:56
bila sta dva prava volka kar so potrdili tudi zoologi iz sarajeva...

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #368 : 15 Junij 2006, 07:41:20
bila sta dva prava volka kar so potrdili tudi zoologi iz sarajeva...

če zoologi niso naredili genetskega testa je češkega volčjaka in tistega Swarowskega al kako že volčjaka na oko nemogoče ločiti od volka.
No pa tudi ,če sta bila slučajno volka sta čuvala le s svojim izgledom-kot pravi Irena.
Poznala sem tipa nekoč,ki je imel vedno udomačene volkove- po enega. Te zadeve so popolnoma neuporabne za čuvanje. Vedno jih ostane strah človeka, predvsem nepoznanegapa tudi ,če si jih po dudi hranil in od malega po lokalih nosil ,kot je to on počel. Vendo se umaknejo in nikoli ne napadejo, če obstaja kakršnakoli druga možnost.Vedno ostanejo streloplahi- ni jih mogoče navdit na hrup, najmanj na strel, tudi do ognja ostanejo vedno zadržani- nikoli ne ležijo tako zraven kot psi.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #369 : 15 Junij 2006, 07:49:47
Swarowskega al kako že volčjaka

Sarloos ;)

Ma po mojem znajo biologi locit med volkom in psom, tudi ce je volcjak ;)

battito animale

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #370 : 15 Junij 2006, 08:09:50
Sarloos ;)

Ma po mojem znajo biologi locit med volkom in psom, tudi ce je volcjak ;)

Hvala !

ne precenjuj biologov, jih poznam kar nekaj  :D . Močni so predvsem na področju latinščine  >:(

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #371 : 15 Junij 2006, 09:24:10
Swarowskega

;D ;D Da ni v lasti Karmen Stavec ;) ;D

Lp nina

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #372 : 15 Junij 2006, 09:56:28
Saj jaz sem biolog :D sicer sem volka videla samo v zivalskem vrtu in volcjake na razstavi, samo si domisljam, da bi jih znala locit - ali pa tudi ne :-[

battito animale

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #373 : 15 Junij 2006, 10:06:45
Tisti v živalskem vrtu so kar drugačni... Predvsem v obliki telesa in tudi glave, malo po dlaki...
Tisti, ki so bili na razstavi so malo "dajali po ovčarju" ;)
Ampak, če bi kar na enkrat videla enega v gozdu pa ne vem če bi lahko kar na enkrat vedela kdo je kdo... :-[

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #374 : 15 Junij 2006, 11:24:16
Predvsem je volkov kar nekaj "pasem", ki so med sabo zelo različne. Češki  je mešam s krpatskim volkom. Ne vem kateri volkovi so v živalskem vrtu- predvidevam ,da ne krpatski...
Standard "volčjih" pasem večinoma poudarja,da naj bi bili kar se da podobni volkovom po zunajosti. Je pa res, da le-ti niso posebaj dopadljivi, Vzreja je zato že zajadral v malo " lepše" oblike- ampak tudi niso vsi enako tipični oz lepi.
Mislim, da je posamezne predstavnike izredno težko  ločit od volkov njim podobne podvrste. Posamezne takorekoč nemogoče- brez genetskega testa .Toliko bolj, če niso v razstavni formi in urejenosti, ampak malo zanemarjeni in ocufani.
Tudi samostojno skrpucani križanci z volkovi po balkanu niso redki.
V vsakem slučaju pa ostajam pri ugotovitvi, da niso  v nobeni izvedbi kaj prida čuvaji. Razen učinek psihe na neuke morda  ::).

Pri dobri izbiri šarotov na balkanu :o je res bedasto za pravo čuvanje zaposlit volkove  :-\

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #375 : 15 Junij 2006, 12:12:59
Mislim da obstajajo čisto dobri znaki po katerih se da psa ločiti od volka  takole na pamet mislim da oblika zenice in neka žleza nad repom, ki jo volkovi imajo psi pa ne. Na pogled pa jih je res težko ločiti - nek moj znanec je imel udomačenega volka, ki ga je vodil na sprehode na povodcu (seveda ne ravno v center mesta in največjo gužvo) pa so vsi mislili da je "volčjak".

Psihološki učinek pa sploh ni zanemarljiv. Ko sem bila pred leti na tistem koncu sem opazila, da se poleg volkov izjemno bojijo tudi kač, zlasti tačrnih gadov. tudi crknjenih. Če bi recimo obesil po ogradi crknjene gade, bi varovali bolj zanesljivo kot trop rotvajlerjev. Ta strah je nekaj čudnega, saj medvedov se pa recimo niso prav nič bali.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #376 : 15 Junij 2006, 12:25:58
Psihološki učinek pa sploh ni zanemarljiv. .
ja sej se strinjam,ampak vseeno, a ni več kot smešno :o :o,da morata  150 borilnih pitbulov čuvati dva volka? :P

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #377 : 15 Junij 2006, 12:35:57
Kako je ze bilo tisto v Belem ocnjaku? Psa locis od volka po belih podocnikih?  :o :D

battito animale

IgiS

• *
Odgovori #378 : 15 Junij 2006, 12:37:50
150 pitbulov = 2 volka
ker je NO 10x boljši čuvaj kot volk sledi:
1 volk = 75 pitbulov  :o
1 NO = 10 volkov  :P
1 NO = 750 pitbulov  :P

NO so zakon  ;D ;D ;D

p.s.
delavci seveda

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #379 : 15 Junij 2006, 12:41:23
Volkova sta čuvala  "travco". Pitbuli so imeli drugo službo.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #380 : 15 Junij 2006, 13:13:26

;) ampak bere se pa tako....  :D pa kakšno naduro bi tud lahko naredili   :P

IgiS

• *
Odgovori #381 : 15 Junij 2006, 13:27:50
Ti nimaš pojma  :D
Posjed s plantažom marihuane bio je okružen štenarama sa 150 rasnih pasa, i dva vuka sa leglima mladunčadi.
Kdo je zdej koga čuvu  :o :o

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #382 : 15 Junij 2006, 14:09:17
Očitno je v obtoku več variant, v tisti, ki sem jo videla so bili "rasni psi" pitbuli ki so jih pripravljali za borbe in so bili zaprti, volkovi pa so čuvali travo in so bili spuščeni v ogradi.  Zelo zanimivo bi bilo zvedeti resnično verzijo.

trigi

• Administrator
Odgovori #383 : 15 Junij 2006, 17:45:17
Kot vedno bomo prišli do zaključka, da so časopisi in ostali mediji zgodbo prav nemarno popračili in napihnili :D

Mogoče bi se šli na naslednjem srečanju 'telefonček', pa boste na lastni koži izkusili 'rekla, kazala' :D

Lp, Črt

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #384 : 16 Junij 2006, 13:22:19
ja itak. Ampak ko veš več verzij približno lahko iluščiš, kaj se je v resnici dogajalo.

S1b

• *
Odgovori #385 : 16 Junij 2006, 13:28:05
borbeni psi niso samo pitbulli in so v glavnem mešanci, sam sem imel možnost biti na pasjih bojih v bosni in vam povem da je NO v pasjih bojih več kot pitbullov, pa v glavnem večji mešanci med mastifi...

veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #386 : 16 Junij 2006, 21:45:51
borbeni psi niso samo pitbulli in so v glavnem mešanci, sam sem imel možnost biti na pasjih bojih v bosni in vam povem da je NO v pasjih bojih več kot pitbullov, pa v glavnem večji mešanci med mastifi...

Bandogi ;)

Lp nina

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #387 : 17 Junij 2006, 12:22:56
srpski odbrambeni psi ali nekaj takega tudi

Mel

• *
  • ...moj sonček...
Odgovori #388 : 17 Junij 2006, 13:03:20
sam sem imel možnost biti na pasjih bojih v bosni in

In si gledal pasje boje?

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/

S1b

• *
Odgovori #389 : 19 Junij 2006, 00:35:17

In si gledal pasje boje?

ja