Cesar Millan

Urška · 419272

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #690 : 08 Oktober 2012, 10:05:54
Meni pa niti ni tako nerazumljivo.
1. imas prvega psa in ne znas sam precenit tezave
2. CM je v oddajah vedno uspesen in poleg tega, ce te izbere, prides tudi ti na TV!

battito animale

Lunette

• *
Odgovori #691 : 08 Oktober 2012, 10:51:12
...poleg tega, ce te izbere, prides tudi ti na TV!
:D :D :D zna bit da res :D

Eh začaran krog. Dejstvo pa je da to ne doma delat... ker lah nastane več nepotrebne škode. Psica na posnetku ni imela najmanjšega namena ugriznat, če je nebi sprovociral tak daleč. Bi lah on lambado okol nje plesu, ko trznala nebi, dokler je ni v vrat butnu.
Ja seveda nima pes kej renčat na kogarkoli med hranjenjem...ampak kljub vsemu si pa zasluži mir pri obroku. Za povprečnega lastnika, ki ne zna težave rešit bi blo bolš, če bi tisto slabo minuto na dan (kolikor pes je) psu dal mir. Cele dneve se ne ukvarjajo z njimi pol pa za vsako ceno hočejo tisto minuto hranjenja v dnevu prste zram tišat.  ::) Sem skoraj 100% prepričana, da če bi se s tem psom vsaj ukvarjali ene par minut na dan več kot se tudi tega problema nebi bilo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #692 : 08 Oktober 2012, 12:08:55
Ja seveda nima pes kej renčat na kogarkoli med hranjenjem...

Meni se zdi čisto samoumevno, da bo pes renčal na človeka, ki mu šari po posodi medtem ko je. Eno so lastniki oz. družinski člani, drugo pa en milan ki se spomni iz ljubega miru mal psa v glavo zajebavat.

Lunette

• *
Odgovori #693 : 08 Oktober 2012, 13:01:11
...e točno to je moj point. Nekdo, ki te zajebava v glavo pač je na mestu, da ga narenčiš (tud on ugriz mi je bil čist na mestu :P). A si kdo predstavlja, da greš na večerjo ven...pa da ti en heroj pride, te butne u vrat pa ''tssst'' zram in potem v eni čudni kaoninđa pozi strmi vate. :D Bi ga jaz tud en mal khk hmmm nekam  :P
No sam res. Dajte psom mir ko jejo. Vsak normaln pes ne bo niti trznu če greš mimo njega ne da ga zajebavaš. Ej da ma pa nekdo fetiš da psu s posode ven jemlje pa tud no... Osnova spoštovanja vodnika in pa odnosa s psom se začne daleč stran od tega. Vsak dan z delom s psom. Tak pes potem sam deli hrano s tabo. Tak se pa eni frajerji najdejo, ko se danes zjutri spomnejo ''pes me more spoštovat! in mi more pustit da mu hrano jemlem'' brez da bi prej kar koli sploh počeli s psom.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lunette

• *
Odgovori #694 : 08 Oktober 2012, 13:05:38
Aja pa seveda to, da nima kej renčat vključuje pri nas tudi dejstvo, da se jim med obrokom, da mir in se jih ne dreza...tud tak dosežeš, da ne renči ;) ker nima za kaj. In ker niso splošno sporvocirani do te meje, da bi kdaj koli sploh imeli povod za renčanje tega ne počno v nobeni situaciji povezani s hrano. In ker jim je jasno kdo in kdaj hrano deli (torej človek) ne renčijo tudi takrat ko imajo kaj ''vrednega'' v gobcu. Jim je jasno da očitno ni potrebe po renčanju ker itak večkrat dajem kot jemljem. Feerplay pa to. 8)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #695 : 09 Oktober 2012, 15:23:23
Je pa problem, ko je odnos pes-človek tako uničen in nima pes toliko zaupanja, kaj šele spoštovanja do človeka in čuva svojo hrano, ko se le ta približa na 2M posodi, brez namena, da bi vzel obrok.

Pri psu, ki nima zaupanja v človeka, ker je le ta nedosleden, enkrat nekaj JA, drugič NE, pa malo je smešno, pa bo nekega dne slabše volje, lepše oblečen in bo rohnel, tretjič vlačil psa sem in tja.....Pri takem sila, prisila nima kaj iskati. Najprej se more spravit v red človek in biti dosleden pri svojem obnašanju in imeti enaka merila za pasje obnašanje ne glede na to, kako usran ali dober dan ima in kako se mu nekam mudi.

Do psa je treba biti fer! Do sebe pa realen, če sam nečesa nisi zmožen, je res neumno pričakovati oz. zahtevati od psa, da bo naredil. Nekaj pa ima CM prav-psi so naše ogledalo in si vsak zasluži točno takega psa kot ga ima! Zdaj je pa na človeku, da sebe izboljša, spremeni in zaživi v harmoniji s psom. Sej za to jih menda imamo? A ne? Da z njimi raziskujemo svet in ga spoznavamo, za užitek ob aktivnostih kot enakovredni partnerji. Nič stopničk in mest in alf in omeg in bet...

Manj kot se obremenjuješ z idejo, na kakšnem mestu je tvoj pes in kje bi moral biti ter kako si ga podrediti....In več kot se ukvarjaš s psom. Boljši je odnos in razumevanje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Lunette

• *
Odgovori #696 : 10 Oktober 2012, 10:17:05
jp. Se neb mogla bolj strinjat.

Drugače pa ker sem z veseljem prebrala obe njegovi knjigi. So mi blazni všeč njegovi citati. No vsaj v nekaterih stvareh se tudi sama z njemu strinjam. No tule je en citat iz njegove knjige:
''Če pes ne bo prišel k vam, potem ko vas je že pogledal vobraz, pojdite domov in si izprašajte vest.'' Woodrow Wilson
Resno se sprašujem...a on sploh prebere, kar napiše ali še bolje, če on sploh dojame kaj piše  :)
ali pa deluje po sistemu ''Delaj kar ti rečem in ne to kar vidiš delati mene'', ker po vseh videnih posnetkih in prebranem v knjigi bi si sam moral vest že konkretno izprašat  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Saga

• *
Odgovori #697 : 10 Oktober 2012, 10:44:12
Jaz sem prebrala samo tisto prvo knjigo. Je pa že rečeno (mislim da je Lanabela napisala), da so knjige dosti boljše kot oddaje.

Urška

• *
Odgovori #698 : 10 Oktober 2012, 11:39:12
Prebiram vas in prihajam do zaključka, da je v tej temi res malo sodelujočih, ki imajo kakršnekoli izkušnje pri delu s tečajniki. Teoretizirati na forumu o metodah šolanja je preprosto, ko pa dobiš v tečaj ljudi različnih profilov, takih, ki imajo prvič psa, takih, ki so v tečaj s problematičnim psom prišli šele pri starosti leta ali več, takih, ki psa komajda obvladajo zaradi velikosti/teže, takih, ki so si izbrali psa na podlagi slike in imajo psa, ki sploh ne paše v njihov življenski slog... šele takrat ugotoviš, da ni ene rešitve za vse. Vsak par je zgodba zase, pri vsakem so vzroki za to, da odnos ni tak, kakršen bi moral biti, nekje drugje. Vodniki psov so ljudje različnih profilov in ne glede na vložen trud nekateri preprosto niso sposobni dojeti kako določen sistem dela funkcionira.

Nihče me ne bo prepričal, da se da prav vse pse samo s pomočjo pozitivnih metod pripraviti k prenehanju nevarnih vedenj in k sodelovanju s človekom. Poznam kar nekaj psov, ki so bili trd oreh za zelo izkušene in pri katerih s pozitivo preprosto ni šlo. Prav tako me nihče ne bo prepričal, da so vsi psi, katerih lastniki delajo samo s pozitivo taki, da je sobivanje z njimi užitek in so neobremenjujoči za okolico.

Osebno mi je pri šolanju pomembno to, da pes in vodnik skupaj uspešno funkcionirata, da odnos deluje v taki meri, da lahko vodnik psa uči in da sta skupaj za svojo okolico nemoteča, da lahko vodnik svojega psa pelje povsod brez težav. In čeprav so moja osebna izbira pri šolanju pozitivne metode se zgodi, da pride v šolo tečajnik, ki ne zmore pri delu uskladiti vrvice, klikerja in priboljškov. Zato pri šolanju ne zagovarjam ne ene in ne druge metode, ne glede na to kako skušam delati sama. Edina metoda, ki se mi zdi za šolanje primerna je načelo zdrave pameti  ;)

In mislim, da ni ključnega pomena to, da vsak izrazi strinjanje ali nestrinjanje z metodami Cesarja Millana. Tudi on, tako kot mi vsi, dela napake. V določeni meri mi je super zato, ker je ljudi s problematičnimi psi pripravil do razmišljanja, da obstaja možnost, da so oni s svojim ravnanjem vzrok vseh težav. In kot oseba, ki se skuša na področju šolanja psov redno izobraževati (in posledično obiščem kar nekaj seminarjev) lahko samo rečem, da še nisem spoznala metode šolanja, ki bi se mi zdela v celoti neuporabna. Vsakdo, ki ima določeno osebnostno širino, lahko v vsaki metodi najde kaj, kar bo funkcioniralo tudi v njegovem sistemu. In od vsakogar se lahko nekaj naučiš. Zato debate za ali proti nimajo smisla, smiselno bi bilo v vsaki metodi poiskati uporabne dele, ki se jih da aplicirati na širšo populacijo in delujejo.

Lunette

• *
Odgovori #699 : 10 Oktober 2012, 12:17:54
Pozitivne metode ...niso samo vrvica+kliker+priboljšek ;) pravzaprav pri kliker treningu niti ne potrebuješ klikerja. Sicer pa to najbrž že veš, samo kot ponoven povdarek za ostale.
Kot pravim se v dosti točkah pravzaprav strinjam s CM...samo se pa ne strinjam z vsakim inštruktorjem, ki mi ne pokaže osnovnega znanja o pasji telesni govorici. Kar se da videt pa prav v vseh njegovih oddajah. Lej da že od daleč vidiš, da je pes v stresu, da BO ugriznil ker se ti UMIKA...pa da potem rečeš ''od kje je pa to prišlo''...sori to ne sodi pod strokovno mnenje. :D
Ter z inštruktrji ki svojih psov niso pripravili do tega, da bi njegov pes pri svoji odrasli dobi lahko funkcioniral brez zatezne ovratnice. Pa inštruktorji ki svoje pse na poligon pripeljejo izključno takrat ko je prazen (zarad varnosti). Vsa ''prisilna sredstva'' so mi čist ok če so korektno uporabljena takrat ko res ne gre drugače...samo kaj ko je takih primerov tako malo malo :-\
In ja knjige od CM so definitivno dosti boljše ko oddaje, ampak tudi v naboru pasjih knjig obstaja veliko dosti boljših. Sej pravim da so mi ble simpatiče za prebrat.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #700 : 10 Oktober 2012, 13:21:29
Urška, se strinjam, veliko začetnikov se zelo težko navadi na kliker. Pa Ok, recimo da na začetku komot kliker zamenjajo z besedo. Se nekako navadijo označit zaželjeno vedenje, sploh če jih pripraviš do tega, da doma vadijo tudi sami, na suho brez psa. Učenje psa po kliker sistemu je pa že trši oreh, tarča še mogoče nekako gre, shaping pa nikakor. Stalno padajo nazaj na vabo. To, da se psom ne daje povelja, dokler vaje ne obvladajo, je zanje absolutno nelogično. Potem se pa zatakne še pri odvajanju od nagrade. S tistimi, ki pridejo v tečaj s trdnim namenom, da se bodo naučili delat po kliker sistemu je seveda drugače, ampak v "običajne" tečaje pridejo začetniki zato, da bi socializirali in vzgojili psa.

Pa če se vrnemok CM: to kar je meni v oddajah nabolj nesprejemljivo (in česar v knjigah skoraj ni zaslediti) je to, da se psa namenoma izziva da napravi napako, potem pa se ga kroti (dobesedno) toliko časa, da se zlomi. Ker CM to obvlada in je dovolj mačo, ponavadi uspe psa ukrotiti brez fizične sile (ali samo z nakazano, kot so njegovi slavni "ugrizi" z roko in "brce"). Pač odvzame psu prostor, ga stisne v kot in pes se preda. Ali pa psa, ki nečesa ne mara/se boji... sili v neprijetno situacijo toliko časa, da se preda.
Tisto na posnetku ni nič posebnega, razen tega, da se je tista psica uprla. Pa da na počasnem posnetku vidijo, kaj se dejansko dogaja tudi tisti, ki ob normalnem posnetku vidijo samo agresivnega psa, vse ostalo pa spregledajo.

Da je tak način dela s psom zelo nevaren, bi moralo biti jasno vsakemu, ki ima v glavi vsaj dve celici. Žal CM oponašalci rastejo kot gobe po dežju.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #701 : 10 Oktober 2012, 15:56:51
Urška, ko boš prisilo postavila na stran, v koš......................takr at bos spregledal; nirvana  :o.
Do takrat pa uspešno prebiranje foruma  ;)

BlackDevil

• *
Odgovori #702 : 10 Oktober 2012, 16:58:35
Jaz ne vem kako lahko ljudje-lastniki na posnetku zgoraj samo gledajo vse skupaj. :(

Če smo iskreni je večina teh lastnikov v njegovih oddajah res katastrofa, ker se jim sanja ne kako se mora vzgajati psa. Psa zafurajo potem ga pa obtožujejo da je zelo agresiven, nemogoč itd. Verjetno si na Animal Planet že kdaj videla oddajo kjer izbirajo najporednješega psa? Tam vidiš še hujše lastnike kot na CMjevi oddaji. "Moj pes nonstop laja, nikoli ne utihne, zgrize vse kar dobi, napada družinske člane... ampak jaz ga imam rad on je moj dojenček."  :-X Da kozlaš zraven.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

hov-hov

• *
Odgovori #703 : 10 Oktober 2012, 19:08:49
Če smo iskreni je večina teh lastnikov v njegovih oddajah res katastrofa, ker se jim sanja ne kako se mora vzgajati psa. Psa zafurajo potem ga pa obtožujejo da je zelo agresiven, nemogoč itd. Verjetno si na Animal Planet že kdaj videla oddajo kjer izbirajo najporednješega psa? Tam vidiš še hujše lastnike kot na CMjevi oddaji. "Moj pes nonstop laja, nikoli ne utihne, zgrize vse kar dobi, napada družinske člane... ampak jaz ga imam rad on je moj dojenček."  :-X Da kozlaš zraven.

Se popolnoma strinjam.

Nika4

• *
Odgovori #704 : 11 Oktober 2012, 22:35:42
Ja pa v večini oddaj lastniki sploh ne vozijo psov na sprehode!  >:( Pol se pa sprašujejo zakaj psi norijo in so uničevani! Pol jim pa CM da psa na tekaško stezo in jih vpreže na rolerje. Folku sploh ni jasno da pes MORA na sprehod da da energijo ven iz sebe. Naj jim že nekdo pove da PRIDEN PES JE ZMATRAN PES!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #705 : 12 Oktober 2012, 12:12:31
Ja, saj to jim CM skuša vcepiti. Kar se tega tiče je seveda povsem OK, tudi tekoči trak je boljši kot nič - čeprav pri CM pogrešam to, da psom ponavadi predpiše samo gibanje in ne tudi umske zaposlitve (razen redkih izjem). Poleg tega je povsem ok ponavljanje  "calm assertive" mantre za lastnika, pa to, da zahteva da se pes umiri, preden se začne z njim delati....Tudi vključevanje drugih psov (oziroma krdela) v rehabilitacijo mi je v osnovi všeč, čeprav mi pa sam način, na katerega to počne pogosto zelo ni všeč.
Kot že rečeno pa mi šebolj  ni všeč  izzivanje psa da naredi napako, siljenje psa v konfliktno/strašljivo situacijo, ukrotitev in popolna podreditev psa.

Lunette

• *
Odgovori #706 : 18 Oktober 2012, 19:14:21
Ok pa tekoči trak...sam ne samega na zatezni pustit na njemu...kar pa je redna praksa pri njemu (najbrž pa ni samo eden tak njegov ''poskus'' pustil za sabo obešenega psa).
Ampak ''dober'' mi pa je, ker cel šov naredi iz ideje ''zmatran pes je pridn pes''.
Sicer pa v tej sezoni res nima sreče z ugrizi med hranjenjem  :D No sej mogoče je pa to za nekaj dobro...da bodo ljudje vsaj bolj resno jemali tisti napis ''tega ne počnite doma''  ;)

Psa na ovratnico (navadno), povodec, se obut, oblečt pa gasa z njemu vn za kako uro, dve...se zlaufat...vam svež zrak tud ne škodi, seveda vsak dan...bolj ali manj dobra začetna rešitev za večino problemov.  ;) (pol pa naprej delat, delat, delat, delat....)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #707 : 18 Oktober 2012, 19:49:41
O ne, v zadnji oddaji je imel neko gobo ali kaj na palici, da je s tistim šaril po pasji hrani in je ostala roka cela. Pa za vsak slučaj še teniški lopar za obrambo. In pes je imel električno ovratnico (je pa prej pokazal na lastnikovi roki, da je nastavljena samo na vibriranje).  So pa  potem v isti oddaji uporabili boljšo taktiko - so naučili tega psa, da je šel na ukaz ležat na dekco in so mu šarili po hrani šele, ko je lepo pridno ležal. Samo če sem prav razumela (nisem preveč natančno gledala, ker sem vmes česala pse) ga je tega naučila neka druga trenerka.

Lunette

• *
Odgovori #708 : 18 Oktober 2012, 20:16:27
 :o :D :D :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

BlackDevil

• *
Odgovori #709 : 19 Oktober 2012, 18:19:30
Ok pa tekoči trak...sam ne samega na zatezni pustit na njemu...kar pa je redna praksa pri njemu (najbrž pa ni samo eden tak njegov ''poskus'' pustil za sabo obešenega psa).

Kje si pa to prebrala? Jaz sem zasledila samo en primer ko ga je en par tožil zato ker je njun pes bil puščen na tekočem traku (to naj bi storil zaposlen v tem centru in ne CM) in je kot rezultat tega imel poškodovan sapnik.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

Lunette

• *
Odgovori #710 : 19 Oktober 2012, 18:59:52
Ta je poznan...ampak pri njemu je tekalna+zatezna klasika  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

BlackDevil

• *
Odgovori #711 : 19 Oktober 2012, 19:33:23
To da pa da psu zatezno za tek gor je pa res prizadeto.  :-X

Lunette

• *
Odgovori #712 : 19 Oktober 2012, 19:49:53
une fore si mi tud  :-X ko prej psa calming downa na uni zajli...pol si da pa skike gor pa ga more pes na tej isti zajli vlečit  ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

fortuna

• *
Odgovori #713 : 19 Oktober 2012, 20:18:28
O ne, v zadnji oddaji je imel neko gobo ali kaj na palici, da je s tistim šaril po pasji hrani in je ostala roka cela. Pa za vsak slučaj še teniški lopar za obrambo.

A to gledate res te zadnje oddaje na NATGEO ali kako?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #714 : 19 Oktober 2012, 20:27:57
Tole sem vidla in je bila par dni nazaj. Ne vem katera sezona je bila, ker imajo ob enem teminu novo sezono, ob drugem pa ponavljajo stare - še nisem ugotovila kakšen sistem imajo, ker gledam v glavnem takrat, ko češem psein ni nikjer nič bolj zanimivega kar bi se dalo gledat z enim učom. Bi pa rekla, da je bila nova sezona.

fortuna

• *
Odgovori #715 : 19 Oktober 2012, 20:39:10
Aha, kul. Ker jaz, po pravici povedano, do nedavnega sploh nisem vedela kdo je CM. Ebatga, nimam kabelske oz satelitske. In po branju vseh postov, vidim, da tudi nisem veliko zamudila. Vmes sem sicer dobila par njegovih serij, si nekaj oddaj tudi ogledala.... Žal mi je morda edino par konkretnih videoposnetkov, ki so tule bili objavljeni, pa so odstranjeni (jih ne morem videt, čeprav si jih želim), ampak naše človeško-živalsko življenje gre dalje in folgamo super tudi brez raznoraznih šepetalcev (naj tako tudi ostane). :)

fortuna

• *
Odgovori #716 : 19 Oktober 2012, 20:47:45
Tole sem vidla in je bila par dni nazaj. Ne vem katera sezona je bila, ker imajo ob enem teminu novo sezono, ob drugem pa ponavljajo stare

Aha, sprašujem zato, ker se mi zgoraj opisan primer zdi znan, pa nisem veliko oddaj pogledala. Morda je kaj novega pogruntanega....

roxa

• *
Odgovori #717 : 21 Oktober 2012, 21:58:44
Ja, saj to jim CM skuša vcepiti. Kar se tega tiče je seveda povsem OK, tudi tekoči trak je boljši kot nič - čeprav pri CM pogrešam to, da psom ponavadi predpiše samo gibanje in ne tudi umske zaposlitve (razen redkih izjem). Poleg tega je povsem ok ponavljanje  "calm assertive" mantre za lastnika, pa to, da zahteva da se pes umiri, preden se začne z njim delati....Tudi vključevanje drugih psov (oziroma krdela) v rehabilitacijo mi je v osnovi všeč, čeprav mi pa sam način, na katerega to počne pogosto zelo ni všeč.
Kot že rečeno pa mi šebolj  ni všeč  izzivanje psa da naredi napako, siljenje psa v konfliktno/strašljivo situacijo, ukrotitev in popolna podreditev psa.
ok, razumem tole kar pišeš, ampak pojasni, če že navajaš...zakaj kaj ni dobro in koliko veš o tem.

Zakaj bi moral CM silit butaste lastnike (ki še sami ne zmorejo zase umske zaposlitve), da umsko zaposlijo psa? Osebno mislim, da naredi to, kar lahko in kar se ZAHTEVA od njega. Ljudje pač niso vsi isti in enim se še na sprehod ne da. Bil je primer v oddaji, ko je bila poleg strokovnjakinja za vedenje volkov, ki je obsodila CMa in tek na tistem sobnem tekaškem traku, češ, da tisti človek, ki  nima časa za psa, naj ga nima (zahtevala je 4 ure gibanja za mešanca z volkom). CM se strinja z njo, ona pa ne razume, da na tem svetu ima lahko psa vsak (pustmo izjeme) in mu ni potrebno zadovoljevati pasje potrebe in je trak bolje, kot celodnevno sedenje v boksu.

Zakaj ti način vključevanja krdela v rehabilitacijo ni všeč?
Nič, kar lastnik noče CM ne dela, vsaj videla v oddaji in ob prebiranju knjig nisem zasledila. Biti v krdelu je naravno psu, ravno zaradi tega pes dobro shaja s človekom. Poleg tega krdelo zlo fajn pokaže kaj je s psom narobe in kolk hudo je.

Zakaj ti izziv psa, da pokaže ali naredi napako ni všeč? A bi moral 10 dni čakat, da pes naredi napako? Sori, sam ljudem, ki ne znajo in ne vedo držat niti povodca je treba pač pokazat.

Kar se tiče podreditve. Oprosti, ampak v krdelu volkov je samo popolna podreditev alfi in nič več. Malce je treba tule čustva brzdat. Sem že vidla folk, ki je trdil, da pes ne rabi biti podrejen in ga je lastni pes grizel ali ugriznil. Pa ga oseba ni grdo tretirala. Pes pač mora imeti svoje mesto in komando. Seveda, do zdrave mere, ko se ne dereš na psa ali ga na silo nekaj učiš ali hočeš od njega.

roxa

• *
Odgovori #718 : 21 Oktober 2012, 22:02:28
Prebiram vas in prihajam do zaključka, da je v tej temi res malo sodelujočih, ki imajo kakršnekoli izkušnje pri delu s tečajniki. Teoretizirati na forumu o metodah šolanja je preprosto, ko pa dobiš v tečaj ljudi različnih profilov, takih, ki imajo prvič psa, takih, ki so v tečaj s problematičnim psom prišli šele pri starosti leta ali več, takih, ki psa komajda obvladajo zaradi velikosti/teže, takih, ki so si izbrali psa na podlagi slike in imajo psa, ki sploh ne paše v njihov življenski slog... šele takrat ugotoviš, da ni ene rešitve za vse. Vsak par je zgodba zase, pri vsakem so vzroki za to, da odnos ni tak, kakršen bi moral biti, nekje drugje. Vodniki psov so ljudje različnih profilov in ne glede na vložen trud nekateri preprosto niso sposobni dojeti kako določen sistem dela funkcionira.

Nihče me ne bo prepričal, da se da prav vse pse samo s pomočjo pozitivnih metod pripraviti k prenehanju nevarnih vedenj in k sodelovanju s človekom. Poznam kar nekaj psov, ki so bili trd oreh za zelo izkušene in pri katerih s pozitivo preprosto ni šlo. Prav tako me nihče ne bo prepričal, da so vsi psi, katerih lastniki delajo samo s pozitivo taki, da je sobivanje z njimi užitek in so neobremenjujoči za okolico.

Osebno mi je pri šolanju pomembno to, da pes in vodnik skupaj uspešno funkcionirata, da odnos deluje v taki meri, da lahko vodnik psa uči in da sta skupaj za svojo okolico nemoteča, da lahko vodnik svojega psa pelje povsod brez težav. In čeprav so moja osebna izbira pri šolanju pozitivne metode se zgodi, da pride v šolo tečajnik, ki ne zmore pri delu uskladiti vrvice, klikerja in priboljškov. Zato pri šolanju ne zagovarjam ne ene in ne druge metode, ne glede na to kako skušam delati sama. Edina metoda, ki se mi zdi za šolanje primerna je načelo zdrave pameti  ;)

In mislim, da ni ključnega pomena to, da vsak izrazi strinjanje ali nestrinjanje z metodami Cesarja Millana. Tudi on, tako kot mi vsi, dela napake. V določeni meri mi je super zato, ker je ljudi s problematičnimi psi pripravil do razmišljanja, da obstaja možnost, da so oni s svojim ravnanjem vzrok vseh težav. In kot oseba, ki se skuša na področju šolanja psov redno izobraževati (in posledično obiščem kar nekaj seminarjev) lahko samo rečem, da še nisem spoznala metode šolanja, ki bi se mi zdela v celoti neuporabna. Vsakdo, ki ima določeno osebnostno širino, lahko v vsaki metodi najde kaj, kar bo funkcioniralo tudi v njegovem sistemu. In od vsakogar se lahko nekaj naučiš. Zato debate za ali proti nimajo smisla, smiselno bi bilo v vsaki metodi poiskati uporabne dele, ki se jih da aplicirati na širšo populacijo in delujejo.

podpišem ;)

roxa

• *
Odgovori #719 : 21 Oktober 2012, 22:11:15
Meni se zdi čisto samoumevno, da bo pes renčal na človeka, ki mu šari po posodi medtem ko je. Eno so lastniki oz. družinski člani, drugo pa en milan ki se spomni iz ljubega miru mal psa v glavo zajebavat.

Kar se tiče tega imam glede renčanja in poskusa ugriza (opozorila) ali pa kazanja zob, dvojna merila.
Če jaz hranim, pripravljam hrano mora čakat sede, brez tekanja sem in tja (ker zna bit tolk vesel, da pol bruha). Tako me je učil trener. da pes mora čakat na hrano mirno. Ko mu dam hrano se pa umaknem. Nič ne božam in ne težim. To pa zato, ker spoštujem prostor vsakega živega bitja. Pa ni nikoli zarenčal name ali pokazal zobe. Iz gobca mu lahko vzamem kadarkoli, sam pač to naredim sam če je res kaj resnega. Gre se zato, da znaš ločit, kdaj je kdo v svojem "prostoru" in hoče mir. In tudi pes ima rad mir ko je. To, da moj pes ne pusti drugim psom piti svoje vode ali jesti njegovehrane je meni uredu. Tudi jaz ne bi pustila, da mi soseda odnese pol hladilnika. Povsem naravno je, da žival ne pusti svoje hrane. Naš je celo tak, da ne pusti niti svojega boxa za na plažo recimo. Pa me ne moti, ker (spet) to je njegov prostor. Je pa sam vzgojen tako, da vode od drugih ne pije (tega sam po sebi nikoli ni delal) in ne je hrane od koga drugega. Torej, če se približa recimo posodi od tetine ovčarke, mu ona pokaže zobe in gre takoj (zlo pozorno) stran. To je za moje pojme pravilno. Tko, da, zame, kazanje zob ali renčanje ni vedno negativno.