Havanski bišon [Havanese]

Alya · 368889

Nati

  • *
    • Prispevkov: 194
    • Točke: 1
Odgovori #270 : 05 December 2011, 12:43:03
Hvala Nati! Seminar bo na sedežu društva na Topniški?
Ups! Bojim se, da smo odprle novo temo...

Ojla natina55,
Ambasadorji nasmeha imamo zdaj novo spletno stran, ki se nahaja na:
http://ambasadorji-nasmeha.si

Tečaj za nove terapevtske pare poteka običajno v prostorih društva v DCA na Puhovi 6 za Bežigradom v Ljubljani.
Sicer pa bodo vse informacije objavljene tudi na spletni strani.

Lp,

Nati



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #271 : 05 December 2011, 22:09:15
Hvala Nati!
Sem prebrala kar me je najbolj zanimalo.... starost psa - vsaj 2 leti. Torej najprej mala šola, nato vaja, vaja, vaja in morda vmes še kaj drugega, pa bomo dovolj odrasli tudi za to:)



Medvedka

  • *
    • Prispevkov: 333
    • Točke: 0
Odgovori #272 : 10 December 2011, 00:02:37
Hej hej!
Gre kdo na razstavo??? kateri dan vas bo več?? da se prijaviva za ta dan, da vas čim več spoznava :P


natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #273 : 12 December 2011, 20:10:31
Nas tokrat še ne bo.



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #274 : 21 December 2011, 08:51:08
Moram povedati, da sem vsak dan znova navdušena nad to pasmo. Sedaj smo skupaj že skoraj 2 meseca in vsak dan znova me navdušuje s svojo prikupnostjo, navihanostjo, igrivostjo in inteligenco. Idealen družinski pes! Res, da ni čuvaj, vendar z laježem naznani vse prihajajoče, razen mene - lastnice ;-) Seveda se potem umakne nazaj na svoj prostor ali pa se vrne k igri. V stanovanju se sploh ne zazna vonja po psu, pa tudi dlake ni nikjer, razen tisto malo, kar, po česanju, ostane na glavniku. Češem ga vsaj 1x dnevno, včasih tudi 2x. Česanje sploh ne predstavlja problem, saj pes ob tem neverjetno uživa. Meni pa česanje predstavlja anti-stres terapijo. Pa že božanje take kosmate kepe deluje zelo anti-stresno.

Pes je prikladen tudi zato, ker ga lahko vzameš s seboj kamor greš. Brez težav narediva dolge sprehode (priznam, tudi meni paše ;-)), vmes še kakšen kilometer pretečeva. Brez problemov ga vtaknem v torbo, če gremo v trgovino ali kam kaj pojest. Neverjetno, v gostilni ga tudi vonj po klobasah ne zmoti. Le pridno drema v svojih prenosni torbi.

Edini primanjkljaj, ki ga ima ta pes, je to, da ima, zaradi dlake, nekaj težav po mokrih in precej zaraščenih terenih - na dlako se namreč nabirajo ježki, majhne vejice ipd, kar je precej moteče. Drugače pa - res idealni, mestni, družinski pes. Ko je bilo sedaj deževje, nas tudi to ni motilo, da ne bi šli ven. Seveda je  domov res prišel kot moker cucek, pa kaj - malo brisače, malo feniranja in krtača, pa je bil puhec spet kot nov ;-)

Že par dni je naš dom brez pleničke, ki je olajšala prve tedne. Ta plenička je kar komot, saj ti ni potrebno non-stop opazovati psa in vmes lahko tudi kaj narediš. Sem se pa odločila, da bo tega konec, ker bi rada, da me vpraša, ko mora na potrebo. No, če zalaja, vzamem to za prošnjo, kar seveda vedno ni, je pa pogosto. Se nam zgodi še kakšna mala lužica na predpražnik, ampak iz dneva v dan smo bolj čisti. Yupi!

Drugače pa že težko čakamo današnji večer, ko se s sestrico Stello srečamo v pasji šoli ;-) Ni ga lepšega od havanskega ravsa ;-)

Lep havanski dan ;-)



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #275 : 22 December 2011, 07:00:15
Hojla, Bela_tačka!
Super je brati sporočila, kaj se vam dogaja!  :o Zelo prikupen slog pisanja imaš, zato vedno komaj čakam, da se kaj javiš!  ;)
Vse je res kar praviš. Mislim da jaz lahko mirno potrdim tudi za bolonjca (ki je "bratrančevska" oz. "sestričniška" pasma od havanjca). Je SUPER karakter, res čisto nekonfliktna, prilagodljiva, zelooooo scrkljana (zato jih konec koncev iimamo, kajne), zdrava. Res lahko pišem zgolj v superlativih. Tistih nekaj motečih karakternih napakic ki pa ima, sem pa sama kriva zanje, zaradi nepravilne vzgoje. Pa ni nič takega. Vglavnem odlična pasma, za tesno sobivanje v urbanem okolju. Edin minus, če lahko tako rečem, je ravno dlaka.... Oz. čas in volja, ki jo je treba vložiti v nego, če ne želimo doma imeti kup zavozlane kepe dlake - in pol gozda v stanovanju.
Je pa seveda treba poudariti, da je kljub vsemu še vedno vzoja - torej lastnik/vodnik tisti, ki bo psa vzgojil tako, kot se šika. In - vam gre brez dvoma super od rok!  :o Le tako naprej! Uf, bi vas prav rada kdaj srečala. Morda pa bo kdaj prilika.... imate namen priti na LJ razstavo morda?
Lep pozdrav vsem pesjanarjem!!
Katja



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #276 : 22 December 2011, 09:23:45
Hja, dlaka. Ja. Po včerajšnjem večernem uživanju v pasji šoli, je bilo česanja kar za pol ure. Česa vsega nismo domov prinesli. Mislim, da Stella ni bila v nič kaj boljšem položaju. Ježkov je bilo toooolikoooo, da sem še danes čistila posamezne iglice, ki so se mi včeraj izmuznile. Na tačkah, v ušesih, pod "pazduho", pa zgoraj, pa spodaj.... In kako se vse to sprime  :'( No, smo že naročili, naj za naše kosmatince prej počistijo poligon  :P Zaenkrat sta le Jimi in Stella. Pa že vidim nasmehe lastnikov kratkodlakcev, kako se nam nasmihajo. Kar naj. Ko se pa poslušnosti tiče, smo pa havančki za zgled  :).

JennyK, prav imaš, delamo napake v vzgoji. Ena moja velika - v želji, da bo to enkrat kužek, ki bo dobro voljo nosil izven doma, sem ga jemala v naročje in ga dala na božanjem otrokom, pa ljudem, ki so si ga želeli pobožat. In dogaja se, da mi kepica sedaj noče priti preblizu, če pač ne pričakuje neposredne koristi. Ustavi se na enem koraku, sede in čaka.  ??? Tako da ga sedaj ne dvigam več in ne jemljem v naročje, če tega sam ne želi. Namen je bil dober, rezultat malo manj  :-[

Lepo bi se bilo videt, ja. Mogoče bi pa organizirali kakšno bišonsko srečanje  :o Mi sicer razstav nimamo v planu. Vsaj z aktivno vlogo ne. Prej mogoče kakšen pasji šport, če bo čas. Ali pa širjenje dobre volje med ljudmi ;-) Zaenkrat pridno spoznavamo okolico, zjutraj delamo domačo nalogo (op: iz pasje šole) in prijateljujemo s pasjimi sosedi. Z nekaterimi smo že v prijateljskih odnosih, z drugimi pa bolj na distanci. Tako kot ljudje v mestu ;-) 

Sedaj nas čaka nova preizkušnja - petarde  >:( Kakšne so vaše izkušnje? Sama se bom do novega leta izogibala večernim sprehodom, saj se mi zdi, da je ob večernih urah te norosti več.

Med prazniki načrtujem krajši potep med dolenjsko in štajersko. Imate kakšen predlog kmečkega turizma, kjer so kosmatinci dobrodošli?

Lep dan.



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #277 : 23 December 2011, 06:24:59
Dobro jutro!
Hja, ta prednovoletni čas je za marsikaterega kosmatinca (in posledično lastnika) prava mora. Seveda - zaradi petard! Jaz nimam nobenih pametnih nasvetov, kako kužku dopovedati, da pokanje ni "tako grozno".  >:( Osebno prav sovražim ta pirotehnična sredstva, ki zganjajo pošasten hrup, pa še nevarna so! No, ampak Jenny je popolnoma flegma. Je pa res, da sem jo že kot mlado kužonko vozila na socializacijo v center v tem prednovoletnem času, tako da pokov niti ne "porajta". Hvala bogu! Ker berem, da imajo nekateri psi res hude travme zaradi pokanja.  :-\ Ne vem, morda je fajn psa voziti ven, "na fronto". In upati, da mu bomo mi, lastniki zgled, ko bomo flegma ob pokih?! Ne vem, zgolj ideja... spomnim pa se, da je nisem takrat, v tem času, v vato zavijala in imela doma (da se slučajno ne bi prestrašila). Morda je fajn, da dobi pes dozo take "izkušnje"  in se pač vda v usodo, pa je pač občasno treba poslušati tudi pokanje.  :-[
Ja, vzgoja.... vaši mladeniči in mladenke so tik pred vstopom v adolescenco, ko je na polno treba preizkušati meje in biti trmast. Tako da je edini nasvet: biti potrpežljiv,vstrajen in bolj trmast od našega pesjanarja!! Se zagotovo izplača! Ja, itak da nam s svojimi idejami povzročijo kar nekaj sivih las, ampak je treba vstrajat pri svojih zahtevah. In bo.... počasi jih mine.  ;)
Je pa moja osebna izkušnja (sicer res le z enim psom doslej, tako da ne vem, koliko sem lahko objektivna) takšna: da prvo leto in pol je res zelo naporno. Je fajn maximalno veliko časa vložiti v vzgojo, ampak se zagotovo popolnoma obrestuje! Potem nadaljnih n-let živiš v prijetnem sobivanju!
Evo, sem spet napametovala na tale zgodnji petek. Jaz se veselim dopusta drugi teden, ko bova z Jenny mnogo več časa lahko preživeli skupaj.  :o Upam še, da nam bo vreme naklonjeno za potepanja.
Vsem sodelujočim želim mirne in prijetne praznične dni!!!!
Katja



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #278 : 26 December 2011, 08:53:08
Dobro jutro!
Na obali se nam obeta lep sončen dan. Tu nad Koprom imamo čudovit razgled na naše in Italjanske vršace in na morje, ki danes mežika in vabi.
S Stello sva nazaj z jutranjega potepa.
Danes sva pešačili po asvaltni poti, ker imava ježkov v dlaki za nekaj časa dovolj. Po dozi ježkov iz pasje šole, sva jih staknili še na sprehodu. Če Bela tačka uživa v česanju, moram rečt, da sem jaz ob razčesavanju ježkov jokala. Stella je potrpežljivo čakala, da ji spravim grdobe dol, ker uboga niti hoditi ni mogla. Razmišljam, da bi jo pred potepanjem po poljskih poteh oblekla. V trgovinah sem že iskala primerno obleko, pa so vsi plaščki narejeni tako, da pokrijejo samo hrbet in morda še prednje tačke. Morda kdo ve, kje bi se dalo nabaviti oblačilo, ki pokrije vse 4 tačke? Drugače, bom sama scoprala nekaj. Zdi se mi škoda, da nebi uživali v naravi zaradi dlake.
Zdaj je dlaka spet taka, kot mora bit.
Stella je vsak dan bolj živahna in bolj navihana. Jutra, ko smo v službah in šoli, preživi (beri prespi) na hodniku. Ima odprta vrata v kopalnico, kjer ima pleničko. Zadnji teden ostaja plenička suha in tudi lužice ni nikjer (8 ur), prav tako ni lužic ponoči, ko vsi spimo. Zanimivo je, da v naši odsotnosti zdrži tako dolgo, ko smo vsi doma, se postavi pred vrata in s tem pokaže, da mora iti na potrebo in to kar pogosto. Ko pripravim povodec in jo želim pripet se umakne, kot da noče it ven. Včasih se upre z vsemi 4.. Ko je enkrat zunaj, pa veselo vohlja, skače teče....

Ena doza praznikov je za nami. Da bi vam voščila vesel božič nima več pomena, ker je minil. Lako vam zaželim, da praznujete vsak dan v duhu božiča, se vsakega dne veselite, da v drobnih stvareh najdete lepoto. Želim vam, da bi našli dobroto, ki jo brez težav vidimo pri naši ljubljenčkih tudi med svojo vrsto...ljudmi.
Vesele praznike in srečno novo leto 2012.
Nataša



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #279 : 26 December 2011, 17:41:38
Natina55, mi smo veselje s čiščenjem kožuščka dopolnili z včerajšnjim pohodom na Slavnik. Malo sem se bala, kako bo to zmogel kosmatinček, pa se še sedaj ne morem načuditi. Tekel je gor in dol. No, dol malo manj, saj je bila dlaka polna blata. Vsa dlaka se je sprijela  >:( Tako da sem ga iz avta odnesla direkt pod tuš. Joj, kakšna svinjarija se nam je sprijela. Drugače je pa užival, da smo vsi kar gledali. Sneg ga je spravil na obrate ;-) Tekel je, grizel, valjal se po njem.... to so bili pravi užitki. Pa zanimivo, po ledu ni imel nobenih težav. Ni čudno, ko ima pa snežke na tačkah  :D Res uživanje 100 na uro. No, tuširanje doma, pa je bilo v malo manjši užitek. Še dobro, da je kužek majhen in je zadeva obvladljiva. Pri večjemu psu, bi bila najbrž jaz čisto premočena  :-\

Želim vam (in sebi ;-)), da bi bilo v teh prazničnih dneh čim več lepih in sončnih dni, ki bi jih s kosmatinci preživeli zunaj. To decembrsko sonce namreč prav godi. Z razliko od tistega poletnega. Vsaj na Obali je tako.

Prijetne praznike s čim manj grmenja in bobnenja.



 




kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #281 : 26 December 2011, 19:48:26
Plaščki seveda pomagajo ščititi dlako pred ježki ipd., vendar jih lahko pes nosi samo v hladnem vremenu, poleti pa nikakor ne pridejo v poštev. Lastniki dolgodlakih psov se moramo preprosto sprijazniti, da naši kosmatinci ne morejo tekati vsepovsod v naravi, zlasti ne na Primorskem, kjer je ježkov, bodic in za dlako podobnega nadležnega rastlinja na pretek v vseh letnih časih. Ena od možnih rešitev je seveda striženje/britje, kar pa je odvisno od vsakega posameznega lastnika, druga pa prilagoditev sprehodov.



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #282 : 27 December 2011, 11:13:16
Natina55, tudi Jimi ponoči brez težav zdrži brez lužice. Ko smo doma pa mimo grede spusti lužico na predpražniku.  >:( Posebno sedaj, ko sem umaknila pleničko. Hm, zdaj sem umaknila tudi predpražnik. Saj ga peljem ven, ko mislim, da bi bila čas za njegove potrebe, vendar si želim, da bi to sam povedal - zalajal, zacvili, se postavil pred vrata... kar koli.

Imate kdo kakšno idejo, kako ga vzpodbuditi, da bo nakazal opravljanje potrebe? Se priporočam za kakšen dober nasvet.




natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #283 : 28 December 2011, 07:34:02
Polonči hvala za odgovor. Morda veš, kje se da omenjene plaščke videti v živo?

Kalsang zavedam se, da ne morem s svojo gospodično povsod, tudi tega, da je dolgo dlako potrebno negovati drugače in za to potrbuješ več časa. Žal sva največjo dozo ježkov dobili v pasji šoli in temu bi se lahko izognili tako, da tja ne bi šli, kar pa v mojem primeru nikakor ne gre. Prvič, ker dobim veliko informacij, posredujejo mi "finte" s katerimi pri svoji Stelli dosežem še več... Res pa je, da morda od svoje dolgodlake psičke, ki bi jih drugi imeli (ali imate drugi )v stanovanjih, jaz pričakujem in nudim več, kakor sprehod po dnevni sobi  in po ulici. Njabrž imaš prav, če bom želela na raztave striženje dlake odpade. Zgleda, da bom potepanja morala črtati iz našega vsakdana... :( :'( ???
Ali kar je bolje - nabaviti plašček 8)

Bela tačka sva morda čisto udarili mimo pri izbiri pasme?! Mislim, da glede sprehodov v naravi misliva podobno. Sva pa res hecni ;), ko salonskega kužka- igračo jemljeva kot psa.
Se vidiva, kljub ježkom, iglicam, preklam in ostali nesnegi ;D



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #284 : 28 December 2011, 07:46:38
Bela tačka, danes zjutraj je ura zazvonila, pa nisem takoj vstala. Stella je pricapljala iz hodnika do postelje, se s prednjimi tačkami naslonila na rob in pogledala kaj se dogaja. Ker ni bilo nobenega odziva je šla na tla, naredila krog in spustila lužico:" Dobro jutro :P " Sevada je bil nato odziv hiter, a prepozen. Sledilo je brisanje tal, sprehod. Tako se je najin dan začel. Pokukam še k tamali na dveh nogah. Hčerka ima vročino - 39.
Zdaj obe počivata.
Dobro jutro :)



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #285 : 28 December 2011, 09:49:37
Natina55, si me prav nasmejala. Podobno je bilo včeraj pri nas. Čez dan smo kasirali eno lužico na tepih  >:( zvečer pa kar na parket.  >:( ??? Joj, kako bi mi prav prišel en recept, kako kužku dopovedat, da naj vpraša. Ni problem. Brez težav ga peljem ven. Tudi če preklje padajo ;-) Samo naj vpraša, nakaže, kar koli. Reči, da je treba gledat, kdaj voha po tleh, ni dovolj, saj naš Jimi živi s smrčkom na tleh. To bi pomenilo, da skozi išče prostor za opravljanje potrebe, kar pa seveda ni res.

Ja, res je, naš havanček je tretiran kot pes, ne kot "lapdog". Mi hodimo povsod - po lepem in grdem. In kako pri tem uživa. Ne moti ga ne dež, ne grmenje, ne burja.... nič. Zunaj je polno vonjav, pasja družba, razno razne stvari po tleh....  :'(

Zanima me, ali lastniki bišonov, kaj strižete "lase" nad očmi. Naš Jimi kot da ima vrtinec sredi glave in dlake spredaj krepko lezejo čez učke. Ne vem, ali naj še počakam, da vidim, ali bodo dlake tako zrastle, da bomo naredili prečko, ali naj strižem. Špangic, elastik ipd. ne maram preveč. Ker ga razstavljati ne mislim, škarje ne predstavljajo problem.

Natina55, uspešno zbijanje vročine. Upam, da se vidimo zvečer - v lovu na nove dogodivščine in.... upam, da ne v lovu na ježke :'(



polonči

  • *
    • Prispevkov: 2.461
    • Točke: 0
  • *-moja banda-*
Odgovori #286 : 28 December 2011, 11:29:05
Natina55 mislim da si jih boš lahko ogledala na razstavi v Ljubljani januarja, za več info pa piši Nini (ninci) ali Črtu (trigi), ki vse to rihtata :) Mam pa tudi sama par Hurttinih stvari in ti lahko povem da so izredno kvalitetne :) http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=5523.0

:)


natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #287 : 28 December 2011, 13:00:06
Polonči prideva pošnofat na rastavo v Ljubljani ;D

Bela tačka delajta dobre zapiske, ker naju danes ne bo v šolo. Tamala tako kuha, da sem kar nanjo postavila lonec z juho. Ne morem je pustiti same doma.
Stella pa tudi nič več ne uboga  >:( rečem sedi; ona se uleže, rečem in pokažem lezi; ona naredi obrat, poleg razume kot povabilo k igri in ritensko hojo nazaj, povelje čakaj razume, dokler se ne vrnem, ko sem korak stran in se ji želim postaviti ob bok, ona gre... groza poleg hčerke, ki stopa v puberteto še pes, ki ga meče...al pa sem jaz čisto aut ::)..

Kar se tiče higijene: Stella se postavi pred balkonska vrata in gleda ven, ko želi na potrebo, zvočnega signala pa ne da morda bi jo morala trenirati, da da glas in šele nato odpret vrata). Prej je hodila na vohdna vrata in se postavila pred obešalnik z bundami, pa sem bila tak bumbar, da je nisem razumela, velikokrat pa tudi videla ne,.... Najbrž ti tudi Jimi daje znake, pa jih najbrž ne prepoznaš. Saj veš, da imava pametne pse ;) :-* samo govorit še ne znata, verzije s podnapisi, pa še ni zunaj :-[
Danes sem ji prvič naredila čopek, da se pogledava v oči O0 Vročična pravi, da je Stella prava Koprčanka... palmico ima na glavi  :P ;D ;)



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #288 : 28 December 2011, 13:24:09
Pes da Palma di...  :P Natina55, potolaži se. Tudi bratca meče 100 na uro. Včeraj zjutraj, kot da je vse pozabil, kar zna. Očitno puberteta trka na vrata. Smo tudi že 2x dvignili tačko in zmarkirali kanto. Sedaj se naj okoliški psi pripravijo, prihaja še en marker :-D

Bomo pisali zapiske. Ti kar poskrbi za hčero. Vso srečo!



JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #289 : 30 December 2011, 08:07:01
Pozdravljene, dame!  :D Hehe, sem se res nasmejala prikupnim pripetijam vaših pesjanov. No ja - zagotovo vam niso prav prikupne, ampak se je kar treba potolažiti in sprijazniti, da je to čisto normalna faza odraščajočih psov. Bo minilo, zagotovo. Je pa res treba biti potrpežjiv. Heh, se spomnim, kako mi je Jenny (pre)mnogokrat dobesedno popila živce. Pa je bila pravzaprav čisto normalen (da ne rečem celo priden) pasji mladostnik oz. mladostnica, Tako da - kar pogumno in z veliko mero potrpljenja.  ;)
Tudi meni Jenny nikdar ni in tudi sedaj nikdar ne nakaže, da jo tišči na potrebo. Jaz še sedaj, pri teh njenih letih prakticiram, da če sem doma, jo vsaj na cca 3-4 ure peljem lulat. Itak je kak opravek zunaj (bodisi nesti ven smeti, bodisi kaj drugega). Ko pa sem v službi, je pa sama vsaj 9 ur.... delovnik + prevoz v vsako smer. Pa ni panike. Seveda pa so kaki kužki prej sobno čisti, kakšni pa rabijo malce dalj časa. Ampak nič bat' - vse se bo uredilo!
Hja, nega dlake predvsem v tem času, ko je vsaj pri nas konstantno blato, je pa zares ena neprijetna zadeva. Zato jaz (kakor sem že omenila in napisala) sedaj, letos, prvič prakticiram oblačenje. Res je mnogo manj dela. Sem pa sama zelo aktiven človek in tudi psa tretiram kot psa in ji dopuščam svobodo. V smislu sprehajanja po gozdu in gozdnih poteh! Ne predstavljam si, da bi jo vozila zgolj po asfaltu in na povodcu.  :'(
Je pa res, ja, da plašči pridejo v poštev le pozimi, pozimi, ker je poleti vsekakor prevroče. Je pa poleti na srečo načeloma lepše vreme in se tudi blato kaj hitro posuši. Tisti dan ali dva, ko je dež, pa se pač potrpi....
Čisto off topic: sem se čudila na Tajskem, ko je skoz preko 30 - 35 stopinj, da so imeli OBLEČENE pse. Ne vem zakaj; morda zaradi mode ali kaj? Ampak so se mi psi prav smilili....  ???
Toliko za danes.
Vsem želim prijeten in čimmanj pokajoč konec tedna in leta in vse dobro, predvsem pa velikooooo veselja z vašimi kosmatinci v letu, ki prihaja!
Katja



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #290 : 31 December 2011, 16:50:45
Še ena lepa izkušnja s havančkom. Dva dni smo se potepali okoli sorodnikov. In kuža z nami. Pridno od vrat do vrat, v torbi ali v naročju.... vmes opravljanje potrebe zunaj itn. 2 dni. Neverjetno. In s sabo je nosil veliko veselja, predvsem pri starejših in otrocih. ::) Še ena potrditev za izbiro prave pasme.

Ko smo pa domov prišli, želje po gibanju in skakanju ni bilo koncev. Sem in tja, pa spet tam in sem.... Kot žrebiček, ki bi bil par dni zaprt  :'( Smo kar pozabili na domače naloge pasje šole in se pustili bezljanju. Si ga je zaslužil  :-[

Mimogrede - spraševala sem za namig, kje bi se dalo prespati s kosmatincem. Prijeten apartma v idilični okolici, za zelo ugodno ceno. :)  http://www.sloveniaholidays.com/apartmaji-in-sobe-zolnir-dolenjska-in-bela-krajina.html




bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #291 : 04 Januar 2012, 21:58:02
Vsem havancem in sorodnikom havancem  :D in seveda lastnikom in lastnicam, želim eno lepo leto.

Novoletno norenje je za nami in na srečo brez večjih travm. 8)

Mi rastemo in se debelimo, pa tudi tačko že dvigamo. Tako da je markiranje okolice nekaj najlepšega kar kosmatinec počne na sprehodu. Markica tu, markica tam, pa še ena za povrh, da bodo vsi pasji sosedi vedeli, da je šel Jimi mimo  :P Postajamo pa tudi neverjetno pridni, hm, ne zunaj na sprehodu, kjer ima nos prednost pred ušesi (beri: poslušam raje ne, kot pa ja. Hja, kdo bo pa vse pasje novice prebral?), temveč doma. Za opravljanje potrebe smo začeli lajati. Vsaj izgleda tako  ::) Ko zalaja, greva dol in opraviva lužico, ali izdelamo kakšen "dišeč" kupček. Lastnica je že boljše volje. 8) Posebno, ker ostajata tepih in predpražnik suha.  :o Da bi šlo le tako naprej. In da bi bilo manj mokrih dni. To seveda želim vsem, ki svoje kožuharje sprehajate na dolgo in počez. 



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #292 : 05 Januar 2012, 12:30:35

Kalsang zavedam se, da ne morem s svojo gospodično povsod, tudi tega, da je dolgo dlako potrebno negovati drugače in za to potrbuješ več časa. Žal sva največjo dozo ježkov dobili v pasji šoli in temu bi se lahko izognili tako, da tja ne bi šli, kar pa v mojem primeru nikakor ne gre. Prvič, ker dobim veliko informacij, posredujejo mi "finte" s katerimi pri svoji Stelli dosežem še več... Res pa je, da morda od svoje dolgodlake psičke, ki bi jih drugi imeli (ali imate drugi )v stanovanjih, jaz pričakujem in nudim več, kakor sprehod po dnevni sobi  in po ulici. Njabrž imaš prav, če bom želela na raztave striženje dlake odpade. Zgleda, da bom potepanja morala črtati iz našega vsakdana... :( :'( ???
Ali kar je bolje - nabaviti plašček 8)



Nisi edina, ki svoji psici nudi normalno pasje življenje kljub temu, da je kosmata in majhna. Nas je kar nekaj takih. Potepanj ti ni treba črtati iz svojega vsakdana, samo malo se je treba znajti, da se dlaka ohrani tudi za razstave, če nameravaš hoditi nanje. Sama sem razstavljala še bolj kosmato majhno pasmo (dlaka popolnoma do tal) do mladinskega in odraslega šampionata, pa je psica živela kot pes, s sprehodi v naravo. Dlako sem ji zavila v papirčke, hodili smo pa po potkah (tudi gozdnih) in pokošenih travnikih. Odpadlo pa je potepanje čez drn in strn. Kadar smo bili na Primorskem, je bilo treba pa še bolj paziti, ker so ježki res povsod. Glede šole - mogoče pa poligon ni urejen kot bi moral biti? Čudi me, da je prav tam fasala največ ježkov, saj bi teh moralo biti tam manj, ker se poligone redno kosi. Obe moji psici sta v razstavni dlaki hodili v pasjo šolo in tamkajšnji teren je bil še najbolj primeren zanju.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #293 : 05 Januar 2012, 14:17:52
če je to poligon od KD Obala je pač tako, da je tam še 2 leti nazaj rasla primorska makija in se je teh zadev težko znebit. So pa ježki še samo na dveh lokacijah, ob strani, kjer so reševalske ovire in tam naj se nebi hodilo  ;)
Poligon obsega več kot 7000 m2, ogromno dela je že narejenega, še ogromno pa nas  čaka.  :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #294 : 05 Januar 2012, 15:31:29
Andreja,

ja, saj tam smo šli, kamor naj ne bi šli. In naši pesjanarji so zmogli gugalnico. Bravo mi  :o Mislim, da je veselje po tem, kar smo bili zmožni, odtehtalo ježke, hihihi. Pa saj včeraj, ko nam je šola odpadla, smo se ravno tako, po večernem sprehodu, tuširali, sušili, česali.... Pa smo naredili le sprehod po mestu oz. zelenicah. Kaj hočemo, tako pač je. Sama o plaščku ne razmišljam. Na srečo je kuža majhne rasti, z njim se gre hitro pod tuš (pranje le podvozja), potem v naročju v brisačo.... Ne vzame več kot 10-15 min. Nege in crtanja ;-)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #295 : 06 Januar 2012, 13:56:04
Ti ti ti!  >:D :o :D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #296 : 13 Januar 2012, 08:27:13
Smo se poboljšali ;D



Havanka

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #297 : 13 Januar 2012, 11:43:09
Pozdravljene punce!

Sem ena izmed tistih, ki so se v to pasmo zaljubile na prvi pogled. Prav lepo je brati zgodbe o vaših prisrčnih kosmatincih. Tudi jaz imam veliko željo imeti Havanca, ki jo bom zagotovo uresničila do spomladi. Prebrala sem že vse možne prispevke o tej pasmi in sem se odločila da bom po svojega šla kar na Madžarsko. Ta forum mi je zelo veliko pomagal pri odločitvi, zato punce, kar pišite prigode o kosmatincih, bom tudi jaz kaj napisala ko bom imela svojega  ;D  Me pa vseeno nekaj zanima. Ali bi mi lahko katera napisala približno koliko stane mladiček z rodovnikom? Seveda na zasebno sporočilo. Bi rada začela čimprej dajat denar na stran, da ne bo pol prevelik zalogaj  :) Komaj čakam da grem po svojega, do takrat pa mi boste ve krajšale čas z vašimi zgodbicami  ;)

Lep pozdrav

Havanka



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #298 : 15 Januar 2012, 12:27:32
Kalsang, pogledala sem tvojo spletno stran. Čeprav nimava iste pasme, sem se iz tvojih zapiskov veliko naučila. Hvala, ker deliš svoje znanje z nami.
Zgoraj napisano bi ti poslala na zasebno sporočilo, pa sem si premislila, saj bom morda spodbudila kakega novopečenega pasjega lastnika, da stran pogleda tudi sam  :-[;)



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #299 : 16 Januar 2012, 10:21:41
Hvala za pohvalo, natina55. :)

Stran je sicer malo zastarela, zdaj s psi počnem druge stvari, sem pa vesela, da nasveti na njej še vedno pridejo prav. :)